‘Sivil Toplum Örgütleri İçin Temel Veri Eğitimi Kılavuzu’ Yayınlandı

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nin hazırladığı, 'Sivil Toplum Örgütleri için Temel Veri Eğitimi Kılavuzu' yayınlandı. Pınar Dağ tarafından hazırlanan yayın, verinin sivil toplum için neden önemli olduğunu ve verinin nasıl kullanılacağını göstermek amacını taşıyor.

10 bölümden oluşan Kılavuz, verinin Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) için neden önemli olduğunu, veriyi anlamlandırmak için yapılması gereken ön hazırlıkları ve temel veri becerilerini geliştirmek için tasarlandı. 137 sayfadan oluşan Kılavuz’da veri toplama, veri doğrulama, veri temizleme, veri analizi, veri görselleştirme, açık veri ve sivil toplum ilişkisi başlıkları yer alıyor.

Sivil Toplum İçin Verinin Önemi

Yayında, sivil toplum için verinin neden önem taşıdığı içinde bulunduğumuz teknolojik ilerleme ve dijitalleşme ile açıklanıyor. Veri kullanımının öneminin her geçen gün artması, dijitalleşen içeriğin kullanılması ve daha etkili şekilde sunulması için STK’ların da faaliyetlerinde veriyi nasıl kullanacağını bilmesini gerektiriyor.

Sivil Toplum Örgütleri için Temel Veri Eğitimi Kılavuzu’nda STK’lara yol gösterecek pek çok örnek de yer alıyor. Hayvan Hakları Odaklı Veri Toplama Örneği, Bilgi Edinme Başvurusu ile Veri Toplamak, Kendi Verisini Toplayan STÖ Örnekleri, Veri Görselleştirme ve Sivil Toplum Örgütleri için Neden Önemlidir? gibi pek çok başlıkta STK’ların veriyi kullandığı örnekler ile nasıl daha etkili şekilde veriyi işleyebileceği aktarılıyor.

Kılavuz’a buradan ulaşabilirsiniz.