Kadın odaklı kuruluşların gündeminde neler var?

Teknoloji ve medyadaki hızlı ilerleme, iletişim biçimlerimizi değiştirirken, sivil toplum kuruluşlarına da dertlerini anlatmak, kararları ve kanaatleri etkilemek ve savunuculuk çalışmaları için yeni imkanlar sunuyor. Şubat ayında Ankara’da bu imkanları keşfetmek, öğrenmek ve tartışmak üzere bir “Sivil Toplum Haberciliği Atölyesi” düzenledik ve  katılan sivil toplum kuruluşlarına sorduk: Türkiye’deki kadın ve LGBTİ odaklı sivil toplum kuruluşları yurttaşları […]

Teknoloji ve medyadaki hızlı ilerleme, iletişim biçimlerimizi değiştirirken, sivil toplum kuruluşlarına da dertlerini anlatmak, kararları ve kanaatleri etkilemek ve savunuculuk çalışmaları için yeni imkanlar sunuyor. Şubat ayında Ankara’da bu imkanları keşfetmek, öğrenmek ve tartışmak üzere bir “Sivil Toplum Haberciliği Atölyesi” düzenledik ve  katılan sivil toplum kuruluşlarına sorduk: Türkiye’deki kadın ve LGBTİ odaklı sivil toplum kuruluşları yurttaşları hangi konular üzerinde tartışmaya çağırıyor?  

Sivil Sayfalar, Reçel Blog, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği ve İstanbul İsveç Başkonsolosluğu bir sivil toplum haberciliği atölye dizisi gerçekleştiriyor. Bu atölyeyle kadın ve LGBTİ odaklı kuruluşlarının haber üretme ve yaygınlaştırma becerilerini geliştirerek savunuculuk kapasitelerini arttırmak hedefleniyor. 9 Şubat’ta Ankara’da düzenlenen Sivil Toplum Haberciliği Atölyesi’nde ise kadın ve LGBTİ odaklı dernek, vakıf, platform, ağ ve inisiyatifler bir araya gelerek kararları ve kanaatleri etkilemek için haber üretimi ve yaygınlaştırma yollarını tartıştı. Sivil Sayfalar’dan Pınar Gürer, Gizem Kendik, Reçel Blog’tan Rümeysa Çamdereli ve gazeteci yazar Berrin Sönmez, Tuğba Tekerek ve 10 kadın odaklı sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen atölyede savunuculuk ve haber üretimi ilişkisi, kadın odaklı kuruluşların medya analizi ve paylaşımları, röportaj teknikleri, dijitalleşen dünyada içerik üretimi ve savunuculuğun yeni yolları tartışıldı. Biz de bu atölye sonrasında Sivil Sayfalar olarak kadın ve LGBTİ odaklı kuruluşların gündemindeki meseleleri ve öne çıkardıkları mesajları derledik.

Aslı Alpar – Kaos GL

“Medyada nefret dili değişecek.”

Ortaklaştırıcı, çağırıcı bir mücadele için sürdürülen kadın ve LGBTİ odaklı haber yazımında daha samimi bir dil olmazsa olmaz.

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL), cinsel yönelim ve cinsel kimlik ayrımcılığı ile mücadele ediyor ve hayatın her alanında LGBTİ’lerin var oluşunu destekliyor.
Web Sitesi| Facebook |Twitter

 

Tuğba Tekerek – Bağımsız Gazeteci

“Sivil toplum kuruluşları hayatın göbeğinde, sahanın içinde.. Sahadan bilgi! İşte bir haber için en önemli unsur. O da STK’ların elinde bol bol var. Gazeteci-STK işbirliği, halkın haber alma hakkı için çok önemli. Gazeteciler ve STK’ların birbirine anlatacağı çok şey var. Bu tür atölyeler daha çok olmalı. Bugün atölyede harika bir gündem toplantısı yaptık. Umarım bu toplantıdan güzel haberler çıkar.”

 

Cansu Taşdemir – Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği Y-PEER Türkiye

“Cinsel sağlık hakkı kadınlar için de vardır.”

“Sivil toplum haberciliği uzun zamandır yapmak istediğim ancak kendimi eksik bulduğum bir alandı. Kadınlar ile kadınlar için öğrenmek ve paylaşmak bana ilham verdi.”

Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği Y-PEER Türkiye, cinsel sağlık üreme sağlığıyla ilgili doğru bilgiye, korunma yöntemlerine, gebeliği önleyici yöntemlere kolayca erişebilmek, cinsiyet, cinsel yönelim temelli hiçbir ayrımcılık veya şiddete maruz kalmamak için genç dostu sağlık hizmetlere erişimi destekliyor.
Web Sitesi| Facebook |Twitter

 

Berrin Sönmez – Aktivist, Yazar

“Kadın hareketi gündemini aktarırken insanlarla göz hizasından konuşur gibi yazmak, yüz yüze olduğunuzu hissettirmek gerekiyor.”

 

Eda Balçık – Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği

“Adalet biziz, adalet benim, adalet sensin.”

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Türkiye’deki kadın, erkek ve trans seks işçilerinin gündelik yaşamlarında maruz kaldıkları insan hakları ihlalleri, toplumsal dışlanma, damgalanma, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında karşılaştıkları sorunlar ile seks işçilerini ilgilendiren tüm diğer alanlarda seks işçilerini bilgilendirmeyi, harekete geçirmeyi, örgütlemeyi ve seks işçilerinin ihtiyaç ve taleplerine uygun şekilde kamuoyu ve yetkililer nezdinde savunuculuk çalışmaları yapmayı hedefliyor.  Web Sitesi| Facebook |Twitter

 

Gülşah Aksoy – ODTÜ Kadın Dayanışması Platformu

“Kampüslerden yükseliyor sesimiz, korkmayın hiçbirimiz yalnız değiliz.”

“Kadın hareketi olarak kendi gündemimizi yaratarak bundan sonra gündemin öznesi olacağız.”

ODTÜ Kadın Dayanışması Platformu kampüs içinde tacizleri önlemeyi ve cinsiyet eşitsizlikleri, homofobi, transfobi ve seksizme karşı mücadeleyi hedefliyor. Facebook

 

Rümeysa Çamdereli – Reçel Blog

“Reçel yapamıyorsunuz diyenlere cevaben: Yazılarımız, sözümüz de bizim reçelimiz.”

“Her geçen gün, teknolojinin gelişmesiyle de paralel olarak, kendimizi ifade etmek, söylediklerimizi daha fazla insana ulaştırmak için yeni bir yol, yeni bir yöntem keşfediyoruz. Bu anlamda dijital mecra da bizler için bir mücadele alanı. Her toplumsal kesimden kadının sesini en net haliyle ve en anlaşılır şekilde duyurması birincil ihtiyaçlarımızdan biri artık.”

Reçel blog kadınların ve bilhassa Müslüman kadınların; gündelik deneyimlerine, toplumsal meseleleri algılayışlarına, ilgilerine, meraklarına, dertlerine, umutlarına, kaygılarına, mücadelelerine dair sözlerini söyleyeceği bir mecra. Web Sitesi | Facebook | Twitter

 

Nilgün Karacaoğlu – Engelli Kadın Derneği

“Engelli kadın ve kız çocuklarının her türlü ayrımcılıktan, sömürüden uzak, eşit ve özgür bir yaşama sahip olması için…”

“Medyada engelli kadın ve kız çocuklarına karşı ayrımcılıktan uzak bir dile ihtiyacımız var. Atölyede haber nasıl yazılır, röportaj nasıl hazırlanır, dijital medyayı kullanarak sesimizi nasıl daha etkin duyurabiliriz tartışma fırsatı buldum.”

Engelli Kadın Derneği engelli kadınların sorunları üzerine, birlikte düşünüp, çözüm üreterek harekete geçmeyi amaçlıyor. Web Sitesi| Facebook |Twitter

 

İlkyaz Gençdal – Nar Kadın Dayanışması

“Kadınların sesinin birbirine karışması çok önemli, o yüzden bütün kadınları dayanışmaya davet ediyoruz.”

“Sivil toplumda çalışan kadınlar olarak daha çok bir araya gelmeyiz. Bu atölyede de birlikte dayanışarak fikirler üretmek için çok yararlı ve verimli geçti.”

Nar Kadın Dayanışması kadınların geleceğine,yaşamına,emeğine, sesine, varlığına savaş açmaya çalışanlar karşısında sokak sokak yeter be buradayız dediğimiz günlerin ortasından çıkıp gelen nar ağacının Türkiye’nin her yerine dağılan nar taneleriyiz. Facebook

 

İstanbul’daki kadın odaklı kuruluşların sivil toplum haberciliği hakkındaki mesajlarına göz atmak için

https://www.sivilsayfalar.org/kadin-odakli-sivil-toplum-kuruluslari-sivil-toplum-haberciligini-tartisiyor/