Sivil Sayfalar’ın ‘Çocuklardan’ Sayfası Başvurularınızı Bekliyor

Sivil Sayfalar, yetişkinlerin gündeminden bıkan ve kendi gündemini duyurmak isteyen, yaşamı, yaşanılanları kendi bakış açısından anlatmayı dileyen, sesini duyurmak için alana ihtiyaç duyan çocukları çağırıyor! Sayfaya haberci, yazar-çizer, danışman olmak isteyen: öncelikli 6-12 yaş arası 18 yaşına kadar her çocuk başvurabilir.

Sivil Sayfalar “Çocuklardan” sayfası 29 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirdiği lansman ile çocuklara çağrısına başladı! Program yürütücüsü Ceren Suntekin program ve sürece dair verdiği kısa bilgi ardından soruları cevapladı.

Çocuklardan sayfası için yazar, çizer, danışman olmak isteyen çocuklardan ve katılımcı yetişkinlerden gelen soruları ve cevapları sizler için derledik.

Lansmana katılmayanlar sayfada yazabilir mi?

Elbette, lansman sadece programı anlatmak içindi. info@sivilsayfalar.org a bilgi verirseniz size başvuru formunu iletiriz. 

Sayfa sadece İstanbul’dan çocuklar için mi? Ben Diyarbakır’dan katılabilir miyim?

Elbette çok seviniriz. Sayfa’da yazar olmak için birlikte yapacağımız atölyelere zoom bağlantısı ile Türkiye’nin her yerinden katılmanız mümkün. Diyarbakır’dan da tüm illerden de çocukların seslerini duymak isteriz.

Kaç yaş arası çocuklar katılabilir?

6-12 yaş arası öncelikli ama 18 yaşına kadar herkes çocuk olduğunu için 13-18 yaş arası da başvuru yapmak isteyenler olursa çok seviniriz. 

6 ve 15 yaş birlikte nasıl çalışacak?

Başvuru formlarında yaşlarınızı soracağız, bize ilettiğiniz yaşlara göre uygun yaş aralıkları ile birlikte atölyeler yapacağız. Misal, 6-7 yaş birlikte, 13-14 birlikte gibi gibi. Dolayısıyla her yaş grubu ile çalışma yöntemimiz de yaş gruplarına bağlı olarak farklı olabilir.

Benim çocuğum henüz okuma yazma bilmiyor ancak, resim yapmayı çok seviyor. O da katılabilir mi?

Katılabilir. Belki çıkan haberleri o da resimler hem. 

Siyaset ve ekonomiden de bahsedebilir miyiz?

Elbette sizi etkileyen ve anlatmak istediğiniz her konu için alanımız hazır.

Sayfanın kapsayıcı olmasına, ayrımcı bir tutum içinde olmamasına, nefret söylemi geliştirmemesine dikkat ediyor olacağız. Her konuyu çocuk hakları ile değerlendiriyor olacağız.

Kitap tanıtımı ve illüstrasyon yapabilir miyiz?

Harika olur, böylece senin bize ve akranlarına tavsiye ettiğin kitapları öğrenmiş oluruz.

Çocuklar kendi isimleri ile mi yer alacak?

Bence onlar da bir birey oldukları için isimleri ile olmalılar. Ama eğer kendileri bir takma ad/rumuz ile yazmak isterlerse elbette onu da yapabilirler.

Hangi konuları ele alacaksınız?

Aslında konuları ben değil, onlar belirleyecekler. Bu kendilerinin gündem etmek istedikleri bir konu da olabilir, zaten herkesin konuştuğu bir konuyuya dair fikirleri de olabilir. Geçen gün bir çocuk kız/oğlan ayrımcılığından duyduğu rahatsızlığı, başka bir çocuk da yetişkinlerin sigara içmesinden duyduğu rahatsızlığı konu etmek istedi. Ama doların artışının çocuklara etkisini de çocuklar çokça gündem etti.

Ben bir öğretmenim, ulaşılabilir kalkınma amaçları üzerine çalışıyoruz çocuklarla. Bunu da konu edebilirler mi?

Elbette, ne güzel olur.

Kıvılcım Kültür Merkezi’nde de çocuklarla çalışıyoruz, onların ilettiklerini de kıvılcım köşesi gibi sayfaya koyabilir miyiz?

Şimdilik sadece başvuru yapan çocuklarla atölyede çalıştıklarımızdan çıkanları çocuklar’dan sayfasına taşıyacağız. Çocuklar, okullardan, sivil toplum örgütlerinden öğrenerek başvurabilirler, ancak atölyeye katılırlarsa sayfada kendi isimleri ile yer alabilirler. Ama bu konuyu ilerisi için tekrar değerlendiririz.

Atölyeler ne zaman olacak?

Atölyeler ayda iki kez, yani iki hafta bir kez 1 saat olabilir. Ama daha sık çalışmaya ihtiyaç duyarsak ya da bir defa toplanmak yeterse çocuklarla karar verebiliriz. Her halde ilk buluşmaları Şubat ayı sonuna doğru planlayacağız.

Nerede yayınlanacak?

Sayfanın Sivilsayfalar.org/çocuklardan/ şeklinde bir uzantısı olacak. Haberler burada olacak. Ama tıpkı diğer haberler gibi yeni haberler yayınlandıkça sayfada Sivil Sayfalar’ın sosyal medya hesaplarında duyurulacak.

Çocuklar burada nasıl yer alacaklar?

Atölyeye katılan çocuklarla onların belirlediği bir konuyu tartışacağız. Belki onların dediklerini kaçırmamak için kayıt alabiliriz. Eğer onlardan çizer çıkmazsa, onların anlattıkları ya da gündem etmek isedikleri konuyu ben çizimle destekleyeceğim. Bir konu da olabilir, bir kaç konu da… Böyle her ay sayfada çocukların gündemine dair bir konu olacak.

Sayfayı gelişmekte olan bir alan olarak düşünün, sonra isterlerse kampanyalar da paneller de yapabiliriz. Bu sadece bir başlangıç olacak.

Sayfanın bir sponsoru var mı?

Şu an için yok. Ama arıyoruz. Düzenli olarak devam etmesini arzu ediyoruz. İhtiyaç duyduğumuz her zaman da böyle toplantılar yaparak süreci şeffaf yürütmeyi arzu ediyoruz.

Bize ulaştırdığınız mailler ve sosyal medya hesaplarımızdan Şubat ayı içinde başvuru formunu ileteceğiz.

Soru ve iletmek istedikleriniz için info@sivilsayfalar.org

Sayfaya içerik üretmek için buradan başvuru formunu doldurabilirsiniz.

“Çocuklardan” sayfası, çocukların seslerini duyurabilmesi için katılım haklarını ve güvenliğini öncelikleyen bir alandır. Sayfanın içeriği çocukların beyanı esasında, hak temelli olarak hazırlanır. Çalışmalar, çocukların onayı ve gönüllüğü ardından bakım verenlerinin onayı ve desteği ile “Çocuk Haklarına Duyarlı Habercilik Politika Metni” ilkeleri çerçevesinde, bir çocuk çalışmaları uzmanı eşliğinde sürdürülecektir.

*18 yaşına kadar herkes çocuktur ve sesini duyurmak isteyen her çocuk başvurabilir.