“İsrail’in Irkçı, Sömürgeci Politikalarını Değiştirmesi İçin Yalnızlaştırılması Gerekiyor”

Filistin İçin İsrail'e Boykot Girişimi'nden (BDS Türkiye) Göksel Kılınç, İsrail’in ırkçı, sömürgeci politikalarının engellenmesi için ekonomik, askeri ve kültürel olarak yalnızlaştırılması gerektiğini belirtiyor.

Sivil Mikrofon’da BDS Türkiye’den Göksel Kılınç ile İsrail’in Şeyh Cerrah mahallesi ve Mescid-i Aksa’ya yaptığı baskınların ardından yaşananlar konuşuldu. Yaşananların arka planını değerlendirirken üç ana etmenden söz eden Kılınç bunların, İsrail’in kuruluşundan beri sürdürdüğü yerleşimci sömürge politikası, İsrail’in Arap ülkeleriyle olan sorununun yıllar içinde İsrail’in iç meselesi gibi algılanmasını sağlayan normalleşme adımları ve ABD Eski Başkanı Trump’un Kudüs’ü başkent yapma politikası olduğunu belirtiyor. İsrail’in Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah mahallesindeki kullandığı tahrik edici ve orantısız gücün tepkilerin toplumsallaşmasını sağladığını belirten Kılınç, İsrail Başkanı Binyamin Netenyahu’nun iç siyasette yaşanan istikrarsızlığını silaha sarılarak çözmeye çalıştığını kaydetti. Netenyahu’nun “Daha çok Filistin toprağına el koyma, yerleşimci kabul etme” vaadlerini hatırlatan Kılınç, sorunun kaynağının bu politikalar olduğunu vurguladı.

Meselenin Arap-Yahudi ya da din sorunu olmadığını, İsrail devletinin ırkçılığının yarattığı bir sorun olduğunu, İsrail’deki birçok hak kuruluşunun Filistinlilerle dayanıştığını ve hak ihlallerine karşı çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Kılınç, kalıcı barışın sağlanması için İsrail’in ırkçı politikalarından vazgeçmesinin gerekliliğine işaret ediyor. BDS hareketinin meselenin çözümü için ‘boykot, yaptırım, tecrit’ uygulamalarını gündemde tuttuğunu hatırlatan Kılınç, geçtiğimiz yıllarda kabul edilen ‘Yahudi olmayanların vatandaşlığa kabul edilmemesi’ kararını hatırlatarak bunun birlikte yaşama iradesinin İsrail devletiyle mümkün olamayacağının göstergesi olduğunu belirtti.

Uluslararası kurumların ve devletlerin meseleye yaklaşırken çifte standart bir bakış içinde olduğunu da vurgulayan Kılınç, Türkiye’nin tutumunun da bu yönde olduğunu, popülist söylemlere rağmen sürdürülen ticari-kültürel çalışmaları hatırlattı. Filistinliler’le dayanışmanın önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını vurgulayan Kılınç, İsrail’in ırkçı ve sömürgeci politikalarının engellenmesi için boykot ve yaptırımlarla ekonomik, askeri, kültürel olarak yalnızlaştırılması gerektiğini belirtiyor.