İsrail’in Saldırı ve İşgal Politikalarına Tepki

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) ortak açıklamayla İsrail’in işgal politikalarını durdurması çağrısında bulunurken, Diyarbakır Barosu ve BDS Türkiye de, engelleyici yaptırımlar ve ilişkileri durdurma talebinde bulunuyor.

Hak savunucusu kurumlardan, İsrail’in Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerinde Filistinlileri zorla tahliye etmesi ve Mescid-i Aksa çevresinde yaptığı saldırılara kınama ve ‘işgal politikalarından vazgeçme’ çağrısıyla uluslararası kurumların barışın tesisi noktasında çözüm üretme çağrısı geldi.

BDS Türkiye TBMM’de partilerin ortak imzasıyla İsrail’e yönelik yaptığı kınamanın yeterli olmadığını belirterek, “Filistin halkını on yıllardır işgale, ablukaya ve katliama maruz bırakan ırk-ayrımcı İsrail rejimi kınamadan daha fazlasını hak etmektedir. TBMM’yi ve karar alıcıları İsrail’le siyasi, ticari, askeri tüm ilişkilerini durdurmaya çağırıyoruz.” çağrısında bulundu.

İHD ve TİHV tarafından yapılan ortak açıklamada da “Filistinliler binlerce yıldır yaşadıkları topraklardan zorla çıkarılıp, yerlerine evrensel insan hakları değerlerine ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde İsrailliler yerleştiriliyor. Bunun en son örneği, geçen hafta Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahallesi’nin Filistinli sakinlerinin tahliyesi kararı oldu. Filistinlilere yönelik sürdürülen bu tür taciz ve saldırı dalgası, Doğu Kudüs’ün İsrail tarafından işgalinin yıl dönümünde polisin Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere göz yaşartıcı kimyasal ajanlar, plastik mermi ve ses bombası kullanarak yaptığı müdahaleyle yeni bir boyut kazandı. İsrail polisinin yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan bu zulmünü kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” denildi. İsrail’in Filistinlilere yönelik şiddeti ve yerinden etmeleri durdurmaya, Gazze Şeridi bölgesine yönelik saldırılar ve tam kapatma/abluka uygulamaları sonlandırmaya çağrısı yapılan açıklamada, “Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumu da Filistin halkına yönelik zulme karşı etkin ve samimi tutum almaya, barış ve adaleti tesis etmeye çağırıyoruz.” ifadelerine yer veriliyor.

“Saldırgan Politikalara Son”

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırılarını kınadığını belirterek, “Filistin halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor, ölenlere rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Filistinlilere karşı giderek Apartheid rejimine dönüşen İsrail’e, bu zorbalığa son vermesi çağrısında bulunuyoruz. İsrail’in, Kudüs’e ilişkin BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu kararları dâhil olmak üzere uluslararası hukuka aykırı gayri insani ve hukuk dışı uygulamalarına karşı başta Türkiye Hükümeti ve BM Genel Kurulu olmak üzere uluslararası tüm kurumları, engelleyici yaptırımları derhal gündeme almaya çağırıyor, uluslararası kamuoyunu Filistin halkı için harekete geçmeye davet ediyoruz.” Dedi.