“Düşler Tutsak Edilemez” Sergisi Ankara’da…

Görülmüştür ile Red Fotoğraf Ekibi’nin 26 ceza evinden 68 hükümlünün zihinlerinde resmettikleri fotoğrafları dışarıda gerçeğe dönüştürmesiyle oluşturduğu  “Düşler Tutsak Edilemez” Sergisi, İnsan Hakları Derneği ve Mimar ve Mühendisler Odası’nın desteğiyle Ankara’da açıldı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde açılan sergide, fotoğrafların yanı sıra tutsakların sorunlarını ve sergideki fotoğrafların nasıl yapıldığını anlatan mektuplar da yer alıyor. Serginin politik tutsaklara bir selam iletmek,  onların hapishanelerde yaşadığı, tecrit, keyfi yasaklar, sürgün ve işkencelere rağmen ‘canlı tuttukları düşlerini (sözle, şiirle, resimle, fotoğrafla) görünür kılmak’ amacı taşıdığını belirten Görülmüştür Ekibi’nden Adil Okay, Zindanda, o betimlemesi zor koşullarda üretmek ve ‘sanat’ yapmak takdiri hak eder. ‘Ten’e Ceza’nın Tin’e Eza’ya’ dönüştüğü zindan koşullarına direnmiş ve o koşullarda üretebilmiş tutsakların sayısı da bu sergide göreceğiniz gibi az değildir. “ değerlendirmesinde bulundu.

İHD’den Nuray Çevirmen de, projenin Görülmüştür ve Red Fotoğraf ekiplerinin ortak çalışması olduğunu hatırlatarak, “68 siyasi mahpusun neyi çekmek istediklerine dair bilgilerin mektup yoluyla, görüşmeler yoluyla ulaşıldı.  Ardından fotoğrafçılar onların düşlerini gerçekleştiren fotoğraflar çektiler. Sergi daha önce başka illerde ve yurt dışında da gösterilmişti. Ankara’da gösterilmesi ayrıca önemli” diye konuştu. Cezaevlerinde yaşananlarla karşı duyarlılık sağlamak için projenin önemli olduğunun altını çizen Çevirmen, “Bizim onları yakından hissetmemizi sağlayan, onların kendi duygularını ve düşlerini dışarıya yansıtmalarını sağlayan, kolektif yapılmış güzel bir çalışma. Bizim de cezaevlerine karşı duyarlı olmamızı gerektiren, onların sorunlarına, onların taleplerine isteklerine, duygularına, düşüncelerine karşı duyarlı olmamızı gerektiren ve bunu ete kemiğe büründüren bize duygu olarak da dokunan bir çalışma.” dedi.