Kulp Saldırısına Kınama ve Ateşkes Çağrısı

09 Nisan 2020
Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği, Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde beş kişinin öldüğü patlamayı kınarken, HAK İnisiyatifi, PKK'nın koşulsuz ateşkes yapması için çağrıda bulundu.

Diyarbakır’ın Kulp İlçesine bağlı Güleç köyü civarında dün sabah orman işçilerini taşıyan aracın geçişi sırasında bir patlama oldu. Diyarbakır Valiliği, bu patlamanın PKK tarafından düzenlenen bir saldırı olduğunu şu ifadelerle duyurdu: “Orman kesimine giden sivil vatandaşlarımızın bulunduğu aracın geçişi esnasında, PKK terör örgütü üyelerince el yapımı patlayıcıyla yapılan saldırı sonucunda 5 sivil vatandaşımız şehit olmuştur.”

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında yine Kulp kırsalında bir aracın mayına çarpmasıyla 7 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan patlamayı akıllara getiren bu olay Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı.

Patlamaya ilk tepki gösteren kurumlardan Diyarbakır Barosu, “Yaşamını kaybedenlerin kederli ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Meydana gelen olay bütün yönleriyle araştırılıp failler ortaya çıkarılmalıdır. Diyarbakır Barosu olarak yaşam hakkına yönelen bu ve benzeri saldırı kabul edilemez buluyoruz” açıklamasında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesi de yaptığı açıklamada “Yaşam hakkında yönelik gerçekleşen bu saldırıyı kınıyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine sabır ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak, yaşam hakkına yönelik gerçekleşen tüm saldırıların karşısında olduğumuzu ve yaşam hakkını korumak adına her türlü mücadeleye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.” ifadelerini kullandı ve olayın titizlikle aydınlatılması gerektiğini şu sözlerle vurguladı: “40 yıla yakın bir süredir bölgemizde yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle binlerce insan yaşamını yitirmiş, binlerce insan yerleşim yerlerinden göçertilmiştir. Kürt Sorununun barışçıl ve demokratik arayışlarla çözülememesi nedeni ile yaşanan insan hakkı ihlallerinin bu olay ile son bulmasını diliyor, olayın adil, şeffaf ve etkin bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirtmek istiyoruz.”

HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği de yaptığı açıklamada geçtiğimiz Cuma günü Mardin’in Nusaybin ilçesi kırsalında devam eden karakol inşaatında çalışanların PKK tarafından saldırıya uğramaları neticesinde bir kişinin yaşamını yitirmesini de hatırlatarak yaşam hakkı ihlallerini kınadı.

Saldırının üstlenilmemiş olduğunu ancak daha önce PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılara benzerlik taşıdığını vurgulayan HAK İnisiyatifi, “Çatışma ve savaş hali hiçbir zaman tasvip ettiğimiz bir hal olmamakla birlikte, bütün dünyayı kasıp kavuran ve yaşamımızın her yönünü etkileyen Covid-19 salgınının en kritik günlerinde bile çatışma halinin sürdürülüyor olması, hem çatışma hukukunun hem de evrensel insani değerlerin gözetilmediğini göstermektedir.” dedi.

PKK tarafından ateşkes ilan edilmesi gerektiğini paylaşan Diyarbakır HAK İnisiyatifi, açıklamasını şu ifadelerle sürdürüyor:

HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği olarak;

-Yaşam hakkına kast eden bu saldırıları en sert biçimde kınadığımızı yineliyoruz. Yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara şifa diliyoruz.

-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutierrez’in insanlığı tehdit eden Covid-19 salgınına karşı yürütülen ortak mücadelenin başarılı olması için, bütün dünya genelinde çatışan taraflara yaptığı “genel ateşkes“ çağrısı ülkemiz için de hayati bir anlam taşımaktadır. İş bu sebeple; bütün insanlığın enerjisini Covid-19 salgını ile mücadeleye ayırdığı bu dönemde PKK tarafından koşulsuz ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunuyoruz.

-İnsanlığın tamamını etkileyen felaket zamanları çatışmaların sona erdirilmesi, barışın tesis edilmesi ve toplumsal birlikteliğin pekiştirilmesi için önemli fırsatlar da sunmaktadır. Bu sebeple hem PKK hem de hükümete; bütün insanlığı tehdit eden bu felaketi Kürt meselesinin barışçıl yolla çözümünde bir imkan ve fırsat olarak değerlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz.”