“Van’da Mülteci Geçişleri Artmaya Başladı”

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, havaların ısınmasıyla birlikte mülteci geçişlerinin arttığını söyledi. 

Başta Afgan mülteciler olmak üzere her yıl yüzlerce mülteci, sınır kentlerinden biri olan Van’dan yasa dışı bir şekilde Türkiye’ye geçmeye çalışıyor. Mültecilerin bir kısmı çeşitli nedenlerle sınırı geçemeden ya da sınır bölgesinde yaşamını yitiriyor. Kış aylarında ince giysilerle ve hava koşullarına uygun olmayan ayakkabılarla zaman zaman eksi 25-30 dereceyi bulan hava koşullarında sınırı geçmek isterken donarak yaşamlarını yitiren mültecilerin cesetlerine bile karların erimesinden sonra ulaşılabiliyor. Yine Van’da geçtiğimiz yılda çok sayıda mülteci tekne faciasında yaşamını yitirmişti. Havaların ısınmasıyla birlikte sınır bölgesinde mülteci geçişlerinde de artış olduğu görülüyor. 

murat beletİnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, Van ve sınırdaki mülteci geçişlerinin arttığını belirterek, “Havaların ısınmasıyla mülteci geçişlerinin yoğunlaştığını görüyoruz. Karayollarında, Van-Bitlis yolunda ikişerli guruplar halinde yürüdüklerine, göç ettiklerine herkes şahittir” dedi. Melet, mültecilerin covid salgınına karşı aşılanmasıyla ilgili Van’da bir çalışma olmadığını da belirtti. 

Çıkarılan Cenazelerle Duyduğumuz Rakamlar Farklı 

Van’da geçtiğimiz aylarda yaşanan tekne faciasının henüz tam aydınlatılamadığını da belirten Melet, “Van’da 2020 yılı içerisinde 81 göçmen yaşamını yitirdi, 83 göçmen de yaralı bir şekilde tedavi edildi. İran’daki güvenlik güçleri tarafından geçen yıl donarak yaşamını yitiren mülteciler oldu. 12 kişi yaşamını yitirdi ve yaralı olarak tedavi altına alınanlar oldu. Her gün batan teknelerde onlarca insan yaşamını yitiriyor.  Bu teknelerden biri de Van’da battı. Bu batan teknenin halen aydınlatılmadığını söyleyebiliriz. Çıkarılan cenazelerle bizim duyduğumuz rakamlar arasında fark var bunu da net bir şekilde belirtebiliriz.”  dedi.