‘İnsan Hakları Savunuculuğu Yargılanamaz!’

İHD Eş Genel Başkanı ve TİHV Kurucular Kurulu Üyesi Öztürk Türkdoğan'ın hak savunuculuğu faaliyetlerinden dolayı 'terör örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava sonrası Türkdoğan, 'İnsan hakları savunuculuğu kriminalize edilmeye çalışılıyor' derken hak örgütleri ortak açıklama ile 'Türkiye’de insan hak ve özgürlüklerini savunan tüm hak savunucularına ve bağımsız sivil toplum örgütlerine yönelik bir tehdittir' mesajı verdi.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Gare operasyonlarına yönelik yaptığı açıklamaları sonrası “silahlı örgüte üye olmak” suçlamasıyla 19 Mart 2021 tarihinde gözaltına alınmış ve aynı gün adli kontrol ile serbest bırakılmıştı. Bugün görülen davada mahkeme, Türkdoğan’ın yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verdi ve duruşmayı 19 Nisan 2022’ye erteledi. Türkdoğan davada mahkum edildiği taktirde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

İHD Eş Genel Başkanı’nın İçişleri Bakanı’na “hakaret” ve “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama” suçlarından yargılandığı diğer diğer iki ayrı dava ise önümüzdeki günlerde görülecek.

Türkdoğan hakkında başlatılan dava sürecinin öncesinde İHD, İçişleri Bakanlığı Müfettişleri tarafından 2016 yılında ve 2020 yıllarında denetlenmiş, her iki denetim sonucunda müfettişler Dernek hakkında şikâyette bulunmuştu. 2017 yılında yapılan şikâyet ise Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen takipsizlik kararlarıyla sonuçlanmıştı.

2020 yılındaki denetimin sonucunda müfettişlerin şikayetleri üzerine Cumhuriyet Savcılığı, İHD Eş Genel Başkanı’nın Türk Ceza Kanunu’nun 125., 301. ve 314. maddesinde yer alan suçları işlediğine ilişkin iddiaların yer aldığı üç iddianame hazırlamış, ilgili mahkemeler de bu iddianameleri kabul ederek kovuşturma sürecini başlatmışlardı.

‘Öztürk Türkdoğan İHD Eş Genel Başkanı Sıfatıyla Yaptığı Savunuculuk Faaliyetleriyle Cezalandırılmak İsteniyor!’

Hak örgütlerinin bugün Türkdoğan’ın yargılama süreci hakkında yaptıkları ortak açıklamada; “TCK’nın 125. ve 301. maddelerinde yer alan suçlamalar, doğrudan İnsan Hakları Derneğinin faaliyetlerine yöneliktir. Bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşması yapılan olan davada Öztürk Türkdoğan’ın İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı savunuculuk faaliyetleri cezalandırılmak istenmektedir. Örgüt üyeliği suçunun ve bu suça ilişkin Avrupa İnsan hakları Mahkemesinin saptadığı belirsizliğin insan hakları savunuculuğu faaliyetlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez.” deniyor.

Bu iddianame, aynı zamanda Türkiye’de insan hak ve özgürlüklerini savunan tüm hak savunucularına ve bağımsız sivil toplum örgütlerine de yönelik bir tehdittir.

Açıklamada ayrıca  “İnsan Hakları Derneğini ve Eş Genel Başkanını hedef alan bu iddianameler, insan hakları savunucularının susturulması ve sindirilmesi yoluyla işkencenin, ayrımcılığın, şiddetin, hukuksuzluğun ve cezasızlığın meşru sayılarak üstünün örtülmesi iddianameleridir. Bu iddianame, aynı zamanda Türkiye’de insan hak ve özgürlüklerini savunan tüm hak savunucularına ve bağımsız sivil toplum örgütlerine de yönelik bir tehdittir.” vurgusu öne çıkıyor.

Açıklamada imzası bulunan insan hakları örgütleri, “insan hakları mücadelesine yönelik bu tür baskıların hak örgütleri olarak ne mücadelemizi ne de dayanışmamızı zayıflatamayacağını herkesin bilmesini isteriz. İnsan hak ve özgürlüklerini savunmaya, birbirimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.” mesajı veriyor.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi de dün, “İnsan Hakları Derneği olarak, 1986 yılından bu yana kesintisiz bir biçimde her türlü hak ihlali karşısında gece gündüz demeden mücadele ettik, mücadele etmeye de devam edeceğiz. İnsan hakları savunucularını yargılamak, insan hakları mücadelesini yargılamaktır. İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz!” ifadeleriyle kamuoyunu insan hakları mücadelesine sahip çıkmaya çağırmıştı.

Türkiye’deki hak örgütlerinin yanı sıra İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rihgts Watch) bugün yaptığı açıklamada, İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın yargılanmasının ”meşru ve barışçıl sivil toplum faaliyetleri yürüten kişileri asılsız suçlarla itham etme politikasını” yansıttığını açıkladı.

Öztürk Türkdoğan hakkında “İnsan hakları savunuculuğu yargılanamaz” başlıklı ortak açıklamada imzası bulunan insan hakları örgütleri şunlar:

  • Civil Rights Defenders
  • Eşit Haklar İçin İzleme Derneği
  • FİSA Çocuk Hakları Merkezi
  • Hakikat Adalet Hafıza Merkezi
  • Hak İnisiyatifi Derneği
  • İnsan Hakları Gündemi Derneği
  • İşkenceye Karşı Dünya Örgütü (OMCT), İnsan Hakları Savunucularının Korunması için Gözlemevi çerçevesinde
  • Kaos GL Derneği
  • Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği
  • Mülkiyeliler Birliği
  • Research Institute on Turkey
  • Rosa Kadın Derneği
  • Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi
  • Türkiye İnsan Hakları Vakfı
  • Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
  • Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), İnsan Hakları Savunucularının Korunması için Gözlemevi çerçevesinde
  • Yurttaşlık Derneği