HEMZEMiN Sosyal Fayda İletişim Konferansı 2 Mart’ta Pera Müzesi’nde!

27 Şubat 2017
Bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek Sosyal Fayda İletişim Konferansı Hemzemin, 2 Mart 2017’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşiyor. “Daha İyi Bir Sosyal Fayda İletişimi için Deneyim Paylaşımı” hedefiyle Myra Ajans tarafından düzenlenen Hemzemin, Borusan Holding’in ana sponsorluğunda. Kültür Ofisi Derneği ve Yaşama Dair Vakıf’ın katkıları ile gerçekleştiriliyor. ŞİRKETİM, SOSYALİM, SORUMLUYUM! başlığını taşıyan konferansın alt başlığı Sürdürülebilirlik Penceresinden Sosyal Fayda İletişimi! Kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik üzerine çalışan […]

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek Sosyal Fayda İletişim Konferansı Hemzemin, 2 Mart 2017’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşiyor.

“Daha İyi Bir Sosyal Fayda İletişimi için Deneyim Paylaşımı” hedefiyle Myra Ajans tarafından düzenlenen HemzeminBorusan Holding’in ana sponsorluğunda. Kültür Ofisi Derneği ve Yaşama Dair Vakıf’ın katkıları ile gerçekleştiriliyor.

ŞİRKETİM, SOSYALİM, SORUMLUYUM! başlığını taşıyan konferansın alt başlığı Sürdürülebilirlik Penceresinden Sosyal Fayda İletişimi!

Kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik üzerine çalışan profesyoneller, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve iletişimcilerin bir araya geldiği konferansta, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, sürdürülebilir kalkınma hedefleri odağında ele alınacak ve KSS projelerinde yeni dönemin ihtiyaçları tartışılacak.

PROGRAM

09:00 – 09:30

KAYIT

09:30 – 09:45

AÇILIŞ

09:45 – 10:00

AYNA AYNA SÖYLE BANA DAHA İYİSİ MÜMKÜN MÜ BU DÜNYADA?

Bir sosyal birim olarak şirketler ve STK’lar

İçinde yaşadıkları toplumun bir parçası olarak şirketler ve STK’lar nasıl değerlendirilmeli? Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerini ortaya çıkaran vicdani ve sosyolojik temel nedir? Hayırseverden bağışçıya, sorumludan sürdürülebilir olana şirket serüvenlerinin ve sivil toplum ile ilişkilerinin varlık zemini nedir?

Rauf Kösemen | Konferans Sözcüsü

İletişim Tasarımcısı, Myra Ajans Başkanı

——–

10:00 – 10:15

DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN ETRAFA BULGUR SAÇMAK

Türkiye KSS Projeleri Tarihine Eleştirel Bir Bakış

Türkiye’de şirketlerin KSS serüveni nasıl başladı? Avrupa ve ABD’deki tarihinden farklı olan neydi? Hangi dinamikler buraya özgü, hangileri uluslararası ve hangileri “hibrid” olarak var oldu? Bu dinamiklerin neleri farklılaştırdı? Bugün gelinen noktada şirketleri ve sivil toplumu neler bekliyor?

Mehmet Ali Çalışkan | Yaşama Dair Vakıf

Araştırmacı

——–

10:15 – 10:30

BİR SORUMLULUK VAR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTEN İÇERİ

KSS Projelerinde Şirket Beklentilerinin Tarihsel Dönüşümü

Son 20 yılda şirketlerin KSS projelerinden beklentileri nasıl değişti? Hayırsever iş adamı kurgusundan sivil toplum, kamu ve şirketin iş birliği ile kurgulanan KSS projelerine geçiş hangi tarihsel süreçlerde gelişti?

Necla Zarakol | Zarakol İletişim Hizmetleri Başkanı

——–

10.30 – 10:45

KİM DÜZELTECEK BU ŞİRKETLERİ?

Regülasyon Sistemlerinin Tarihsel Dönüşümü

Kurumsal sorumluluk, diğer adıyla sosyal regülasyon alanındaki (işçi hakları, çevre, yolsuzlukla mücadele, vs) mücadelenin tarihsel koşulları nasıl oluştu? Bu süreç Türkiye’de hangi farklı cereyanlarla, nasıl şekillendi? Çeşitli uluslararası sosyal sorumluluk projelerinden Clean Clothes Campaign, SA800 gibi ileri regülasyon araçlarına, Global Compact, GRI, Sürdürülebilir Kalkınma Kriterleri’ne doğru gelişen süreçlerde entegre raporlama akını gibi araçlar nasıl ve hangi süreçlerde devreye girdi?

Burcu Gündüz Maşalacı | Sosyal Kalkınma Uzmanı

AÇEV, Kurumsal Gelişim Birimi Yöneticisi

——–

10:45 – 11:00

ÇAY ve KAHVE MOLASI

——–

11:00 – 11:15

GÖRMEDEN – DUYMADAN – SÖYLEMEDEN KSS

Şirketler KSS Projelerinde Mayınlı Arazilerden Neden Kaçar?

SS Projeleri neden genelde “risksiz” alanları kapsar? Bir KSS projesi kurgulanırken toplumsal çatışma alanlarından nasıl uzak tutulur? Çatışma alanlarına hiç dokunmamak mümkün mü? Mayınsız arazilerde gerçek sosyal fayda yetişir mi?

Hansın Doğan | BM Kalkınma Programı / Türkiye

Özel Sektör Programı

——–

11:15 – 11:30

SORUMLUYUM, ÖYLEYSE VARIM!

Bir Sosyal Sorumluluk Yöntemi Olarak “Onarıcı Şirket” …

Bir sosyal sorumluluk yöntemi olarak “Onarıcı Şirket” kavramı neyi anlatıyor? Dinamikleri, engelleri ve değişkenleri nelerdir? Vaka uygulamalarından yola çıkarak bakarsak karşılaşılan olumlu ve olumsuz pratikler nelerdir?

Şule Yücebıyık | Borusan Holding

Kurumsal İlişkiler Direktörü

——–

11:30 – 11:45

BALIK TUTMAYI ÖĞRENMEK…

Kolektif Kaynak Oluşturma Yöntemleri KSS’lere Bir Alternatif Olabilir mi?

Yeni nesil destek ve bağış mekanizmaları nasıl bir olanaklar dünyasının kapılarını aralıyor? Sivil Toplum’da dönüştürücü bir etkiye sahip mi? Bu mekanizmaların harekete geçirdiği kolektif kaynaklar KSS’lere bir alternatif olabilir mi? Yoksa marjinal örnekler olarak mı kalacak

Renay Onur | Adım Adım ve Açık Açık Kurucusu

Greenpeace YK Üyesi

——–

11:45 – 12:00

SOSYAL SORUMLULUK İLETİŞİMLERİNİN HÂLİ ve PÜR MELÂLİ

KSS Projelerinin İletişim Etkileri, Getirileri ve Riskleri Üzerine

KSS projelerinde birlikte çalışan şirketler ve sivil toplum kuruluşları arasında nasıl ilişki köprüleri oluşuyor? Bu ilişki iletişim diline nasıl yansıyor? Eşit ve fayda odaklı bir ilişki kurmak ve bunu iletişim diline taşımak mümkün mü? “Parası neyse verelim, ama riskli alanlarda iletişim yapmayalım.” tavrı ile STK’ların “Kaynak sağla, iletişim aracı olarak kullan, ama işime karışma!” tavrı arasındaki sıkışmışlığı işleyen işbirlikleri ve ayakları yere basan iletişim araçları üretmeye nasıl dönüştürebiliriz?

Faris Seven | Medyaevi

Genel Müdür Yardımcısı

——–

12.00 – 12.30

SORU / CEVAP

——–

12:30 – 13:30

YEMEK MOLASI

——-

13:30 – 13:45

KADIN HAREKETİNİN KSS’lerle SINAVI

Türkiye Kadın Hareketi KSS Projelerine Temas Ediyor mu?

Son yıllarda KSS projelerinin önemli bir kısmı cinsiyet eşitliğine odaklanıyor. Türkiye WEPS imzacısı şirketlerin sayısının en çok olduğu ikinci ülke oldu. Peki bu vaatler Türkiye’deki kadın hareketi tarafından izleniyor mu? Hak mücadelesi yapan kadın örgütleri şirketleri odağına alabilir mi? İş birliklerinin ötesinde verilen sözlerin takipçisi olabilir mi?

Şengül Akçar | KEDV

Kurucu

——–

13:45 – 14:00

KURUMSALI, SORUMLUSU, HANİ BUNUN MUHAFAZAKARI?

Muhafazakâr / İslami Sivil Toplum KSS Projelerine Neden Mesafeli?

Türkiye’deki muhafazakâr iş dünyasının KSS’lerle ilişkisi nasıl kurgulanıyor? Muhafazakâr / İslami Sivil toplum kurumları neden yeterince KSS projelerinden faydalanmıyor? KSS bağlamında iş dünyasının gündemiyle arasındaki mesafe nasıl açıklanabilir? Muhafazakâr şirketlerde hayırseverliğin ötesine geçen KSS projeleri yapılıyor m? Böyle bir ihtiyaç var mı? Muhafazakâr dünyanın hayırseverlik projeleri nasıl dinamiklerle işliyor?

Doç. Dr. Lütfi Sunar | Akademisyen

——–

14:00 – 14:15

GÖNLÜ GÖNÜLLÜLÜKTEN YANA ÇALIŞANLAR

Şirketlerin Gönüllülük İle, Şirket Gönüllülerinin STK’larla İlişkileri Üzerine

Kurumsal gönüllülük kavramı Türkiye’deki şirketlerin gündemine nasıl ve neden girdi? Çalışanlarına gönüllülük olanakları sağlayan şirketler bu süreçten neler kazanıyor? Çalışanlar açısından kurumsal gönüllülük nasıl ele alınıyor? Gönüllülük projelerine nasıl eklemleniyor bu süreçleri nasıl yönetiyorlar?

Sandrine Ramboux | C@RMA Kurucusu

Jana Destekçisi

——–

14:15 – 14:30

ŞİRKET KÜLTÜRÜ MÜ PROJEDEN ÇIKAR, PROJE Mİ ŞİRKET KÜLTÜRÜNDEN?

Bir KSS projesi şirketin tüm kültürüne nüfuz edebilecek bir etkiye ulaşabilir mi?

İş yapış biçimlerinden gündelik hayata şirket kültürünü dönüştürebilir mi? Hayırseverlik, sponsorluk ve iletişim projesinden ziyade bir iş stratejisi olarak sürdürülen kurumsal sorumluluk şirket kültürüne nasıl tercüme olur?

Ceyhun Göcenoğlu | IBM

Kurumsal İlişkiler Müdürü

——–

14:30 – 15:00

YENİ BİR YOL (Film – 26dk)

Yeni Bir Yol, toprak ve okyanusla ilişkimizi değiştirmeyi amaçlayan 4 tarım alanını inceliyor. Yiyeceğimizin çoğu biyo çeşitliliği azaltan, toprağı yok eden ve iklim değişikliğine sebep olan yöntemlerle üretiliyor.

Filme konu olan çalışmalara liderlik eden Patagonia, bu çabayı “Biz yiyeceğimizin, toprağı, suyu ve vahşi hayatı iyileştirecek şekilde yetiştirilip, hasat edilip üretilebileceğine ve böylece çevresel sorunların çözümünün parçası olabileceğine ve olması gerektiğine inanıyoruz.” diye tanımlamış.

Chris Malloy’un yönettiği 26 dakikalık İngilizce bir belgesel olan film Hemzemin’de Türkçe altyazıyla gösterilecek. Çevirilerini Dinçsoy’un yaptığı, 2016, ABD yapımı Yeni Bir Yol’un gösterimini Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali​ sağlıyor.

Yönetmen: Chris Malloy / 26 dk | ABD, 2016

İngilizce – Türkçe altyazı / Çeviri: Didem Dinçsoy

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali desteğiyle…

——–

15:00 – 15:15

ÇAY ve KAHVE MOLASI

——–

15:15 – 15:30

ELDE VAR ON YEDİ

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin Gösterdiği Ufuk

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri nasıl bir gelecek tahayyül ediyor? Bu hedefler şirketler için nasıl bir alan açıyor? Şirketlerin KSS projeleri bu hedefler doğrultusunda kurgulanabilir mi?

Faik Uyanık | BM Kalkınma Programı / Türkiye

İletişim Koordinatörü

——–

15:30 – 15:45

SÜRÜYEN, SÜNDÜREN, SÜRÜNDÜREN DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR

Sürdürülebilir Kalkınma için Cinsiyet Eşitliği ve Şirketlerin Kadın Politikaları

Şirketlerin cinsiyet eşitliği projeleri ne kadar işe yarıyor? WEPS imzacısı şirket sayılarının böylesine yüksek olduğu bir ülkede büyük kurumların İK politikaları bu görünümü destekliyor mu? Cinsiyet eşitliği projelerinde işe yarayan bir mimari nasıl tasarlanmalı? Fırsatlarımız ve engellerimiz neler?

Mehtap Tatar | BM Kadın Birimi / Türkiye

Program Uzmanı

——–

15:45 – 16:00

ÖĞREN, İZLE, İSTE

KSS projeleri sivil toplum için kaynak aktarımından öte bir anlam ifade edebilir mi?

KSS Projeleri sivil toplum için kaynak aktarımından öte bir anlam ifade edebilir mi? Şirketlerin kamuya açık olarak verdikleri vaatleri kim takip edecek? Sivil Toplum izleme ve denetleme mekanizmalarını KSS’ler üzerine odaklayabilir mi? Odaklarsa nasıl bir fırsat kapısı aralar? Şirketlerin ve sivil toplumun birbirinin gündeminden haberdar olması daha verimli iş birliklerinin kapısını aralar mı? Sivil Toplum, gündemini takip edebildiği şirketlerden daha hedefli taleplerde bulunabilir mi?

Başak Saral | Habitat Derneği

Genel Koordinatör

——–

16.00-16.30

SORU / CEVAP

——–

17.00 – 17.30

DEĞERLENDİRME ve KAPANIŞ