Fransız Müslüman Öğrenci Baş Örtüsü Üzerinden Medyada Saldırıya Uğradı

Fransa’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Paris-Sorbonne IV Üniversitesi’nde okuyan Maryam Pougetoux, medyada kendini öfke yağmurunun içinde buldu.

Fransa’da 2018 Nisan’ından beri devam eden şiddetli öğrenci protestoları polis tarafından su ve göz yaşartıcı gaz kullanılarak bastırıldı. Bu protestolar ülkedeki 68 ayaklanmasının yankıları niteliğindeydi. Aljazeera’daki bir habere göre aynı zamanda üniversitesinde öğrenci birliği başkanı olan Maryam, öğrencilerin Fransa’da yaptıkları protestolar hakkında çekilen bir belgeselde düşünceleriyle değil baş örtüsüyle dikkat çekti. Belgeselde verdiği röportajdan beri Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb tarafından birçok eleştiriye maruz kaldı. Collomb’a göre Maryam’ın görünüşü şoke edici ve din propogandası için bir alet.

Baş örtüsü tartışması Fransa’da bir süredir olan bir tartışma. 2004’te okullarda inancı temsil eden simgeleri yasaklayan bir yasa geçti, bunun içinde baş örtüsü de vardı. Ama üniversite öğrencileri  yine de baş örtüsüyle okula girebiliyorlar.

2010’da ise peçe takan azınlık Müslüman kadınlara peçe takma yasağı geldi. Daha sonra 2016’da Fransız bir polisin Müslüman bir kadına haşemasını çıkarmasını söylediği sırada çekilen fotoğraf viral olmuştu.

Resmi makamlar yerelde kıyafete yönelik konulan yasakları dayatma üzerinden gidiyordu. Neyse ki daha sonra Fransa Yüksek İdare Mahkemesi ise haşemanın yasaklanmasını “temel özgürlükler” ihlali sayarak bu yasağı kaldırdı.

Fransa’da bir aktivist olan Yasser Louati: “Maryam Pougetoux örneği bize yine Fransa’nın azınlıklarla alakalı ciddi problemlerinin olduğunu, hatta bunu toplum içinde dillendirdiklerinde daha büyük problemlerin varlığını gösteriyor.”

Etiketler