Mekanda Adalet Derneği ve BAYETAV’dan Ortak Panel: Dere Tepe Büyük Menderes

03 Kasım 2023
Ekolojik farkındalığı ve bir arada yaşama yollarını çoğaltma hedefiyle çalışan kültür, sanat ve tasarım inisiyatifleri için bir karşılaşma alanı olarak tasarlanan Bayetav Sanat, 4 Kasım 2023 – 25 Şubat 2024 tarihleri arasında 'Kendisinden doğup kendisine dönen' adlı sergiye ev sahipliği yapacak. Sergi kapsamında, Mekanda Adalet Derneği (MAD) ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV) iş birliğiyle gerçekleştirilen Büyük Menderes Havza Çalışması’nın saha gözlem ve izlenimlerinin paylaşılacağı Dere Tepe Büyük Menderes paneli gerçekleşecek.
  • Panelistler: Arslan Civan, Hatice Kocalar, Metin Aydın
  • Moderatörler: Cemre Kara, Bülent Şık
  • Tarih: 4 Kasım, Cumartesi
  • Saat: 14:00 – 15:30
  • Mekan: Bayetav Sanat
  • Adres: Erzene, 80. Sokak. No:26, 35040 Bornova / İzmir (Fernand Pagy Köşkü)
  • Katılım formu için tıklayınız.

Panelde suyun yeryüzündeki hayata can veren, hayatın devamlılığını sağlayan bir fiziksel varlık olmaktan çıkması, kirlenmesi, tüketilmesi ile toplumsal hayatta gözlenen değişim arasındaki ilişkiler ele alınacak. Su karalardan denizlere, oradan yeniden karalara uzanan döngüsünün her aşamasında kirletilen, kirlilik yükünü bir bölgeden diğerine taşıyarak/bırakarak azaltan ya da bünyesine katılan yeni unsurlarla daha da kirlenen bir şey artık. Saflığı, temizliği çağrıştırdığı kadar kirliliği de çağrıştırıyor.

Panel, Büyük Menderes Havzası’ndaki madencilik ve enerji odaklı faaliyetlerin yol açtığı çevresel yıkımı, bu yıkımdan olumsuz etkilenen kesimleri, yıkımın faillerini ve yerel çevre mücadelelerini toplumsal hayatın esenliğini gözeten bir perspektiften görünür kılmayı amaçlıyor.

4 Kasım, Cumartesi günü 14.00-15.30 arası Bayetav Sanat’ta yapılacak olan panelde, BAYETAV’dan Bülent Şık ve MAD’dan Cemre Kara’nın kolaylaştırıcılığında Ulubey Çevre ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği’den Arslan Civan, Avdan Platformu’ndan Hatice Kocalar ve Germencik Çevre ve Doğa Derneği’nden Dr. Metin Aydın konuşmacı olarak yer alacak.