‘İstanbul’da Yaşamak: Bir Konut Krizi Portresi’ Web Sitesi Yayında!

Mekanda Adalet Derneği (MAD), 'İstanbul’da Yaşamak: Bir Konut Krizi Portresi' adlı web sitesi hazırladı. Site, kullanıcıların kendi yaşam koşullarına göre kriterleri farklılaştırmasına imkân tanıyor ve kullanıcıların bütçelerine göre konut bulmalarını sağlıyor.

TED Üniversitesi Uygulamalı Veri Bilimi Merkezi’nin yürüttüğü Sosyal Fayda İçin Veri Bilimi Programı kapsamında ortaya çıkan İstanbul’da Yaşamak: Bir Konut Krizi Portresi başlıklı çalışma, İstanbul’da kiralık konut sorununu merceğe alıyor. Ağustos 2021’de yayınlanan sahibinden.com’da Yaşanabilir Konut Aramak başlıklı çalışmanın ikinci ayağını oluşturan bu araştırma kapsamında bir emlak arama uygulamasından 17.159 adet kiralık konut ilanına dair verinin çekilmesiyle üretilen web sitesi, kullanıcıların kendi yaşam koşullarına göre kriterleri farklılaştırmasına imkân tanıyor ve konutun niteliğine dair değişkenler arasında ilişki kurulmasını sağlıyor.

Bütçenize Göre İstanbul’da Yaşama İhtimalinizi Bulun!

Web sitesi 4 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, seçilen kiralık konut ilanı arama kriterlerine göre bulunan konutların sayısı ve toplam kiralık konut ilanları içindeki yüzdesi gösteriliyor. Web sitesi açıldığında ekranda seçili olarak gelen kriterler, kullanıcının tercihine göre farklılaşabiliyor. Örneğin haneye giren toplam gelir değeri veya bina yaşı kriterleri azaltılıp çoğaltılarak konut ilan sayısı ve yüzdesi değişiyor.

Ekranda seçili olarak gelen arama kriterleri, yaşamaya elverişli konut hakkı kriterleri ışığında belirlendi. “Neden bu değişkeni kullandık?” açılır kutusu, her değişkenin nasıl eşleştirildiğini anlatıyor. Bu bölümde en temel değişkenlerden biri haneye giren toplam gelir. Yaşamaya elverişli konut kriterlerine göre konuta ayrılan masrafın hane halkı gelirinin %30’unu aşmaması gerekiyor. Buradan yola çıkarak, ilgili alana yazılan toplam hane halkı gelirinin %30’u hesaplanarak bütçenizi zorlamayan kira bedeli bulunuyor. Böylece kiralık konut ilanları arasında kaç adet konutun bütçenize uygun olduğunu görebiliyorsunuz. Bunun yanında, bulunan konutların konumları da aşağıdaki haritada görülebiliyor. Yaşamaya elverişli konut kriterleri baz alınarak yapılan aramada yaşamaya elverişli konutların, tüm ilanların %0.19’u olduğu ortaya çıkıyor. Mart 2021’deki veriler ile yapılan ilk araştırmada %2 bulunan sonucun nasıl düştüğü görülüyor.

Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.