Mersin’den Bir Kent Tarımı Deneyimi Belgeseli: Apartmanların Gölgesinde

Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta bir kez daha 'Mezitli Solinova Üretici Kadın Kooperatifi'nin hikayesine konuk oluyoruz.  2021’in ilk günlerinde 12 Şubat’ta kooperatif üyeleri Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör ile Eylem Sonuvar’dan dinlediğimiz bu hikayeye yeniden kulak vermemizin nedeni ise 13 Ocak Cuma itibarı ile Youtube üzerinden erişime açılan Solinova belgeseli 'Apartmanların Gölgesinde: Bir Kent Tarımı Deneyimi'. ‘Apartmanların Gölgesinde’nin yapımından bugüne gelen süreci belgeselin yönetmeni Melike Selin Durmaz Ekenler ve kurgusunu üstlenen Nesime Karateke ile konuşuyoruz.

Friedrich-Ebert-Stiftung’un desteğiyle hayata geçirilen ‘Apartmanların Gölgesinde: Bir Kent Tarımı Deneyimi’, Mersin’in Mezitli ilçesinde Belediye, Üretici Kadın Kooperatifi ve arsa sahiplerinin işbirliği ile meydana gelen Solinova’nın macerasına götürüyor izleyenleri.

Doktorasını kent tarımı üzerine yaptığını, Kültürhane kurucularından, aynı zamanda belgeselin de uygulayıcı yapımcısı Ulaş Bayraktar’ın Mersin Üniversitesi’nde yürüttüğü akademik çalışmaları sırasında hocası olduğunu ifade eden Melike Selin Durmaz Ekenler, bize hoş bir podcast sürprizi yaparak Solinova ile tanışmasını sağlayanın 12 Şubat 2021’de Caretta’da yer verdiğimiz program olduğunu belirtiyor.

Mersin Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra sinema çalışmalarını İstanbul’da sürdüren, Alakır Nehri Kardeşliği’nin hikayesini aktardığı “Başka” ve İstanbul Cihangir semtinde yok olma tehdidi altında iken ekoloji aktivistlerinin çabası ile hayatta bırakılmaya çalışılan “Roma Bostanı” belgeselleri ile birçok festivalde izleyiciler ile buluşan Nesime Karateke ise “Apartmanların Gölgesinde”nin çalışmaları sırasında pandemi koşulları nedeniyle kurgu sürecini çoğunlukla uzaktan gerçekleştirmek durumunda kaldıklarını, bunun dışında ilk kez kendi yönetmediği bir belgeseli kurgulama tecrübesinin zorlukları ile karşılaştığını dile getiriyor.

“Apartmanların Gölgesinde: Bir Kent Tarımı Deneyimi”nin erişime açılmadan önce izleyiciler ile buluşma serüveni belgeselin kahramanlarının tarımsal üretimlerini tüketiciler ile buluşturduğu ve kooperatif tarafından işletilen Mezitli Özgür Cafe’de başlamış. Galata’da yer alan Postane İstanbul gösteriminin ardında Kültürhane Mersin’de izleyiciler ile buluşan belgeselin bir sonraki durağı ise bu kez Hangi İnsan Hakları Festivali kapsamında tekrar Postane İstanbul olmuş. Belgeselin Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali BIFED’in pandemi sürecinde online gerçekleştirdiği gösterimler içerisinde de yer aldığını belirtelim.

“Apartmanların Gölgesinde: Bir Kent Tarımı Deneyimi” belgeselini bu bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.

Mezitli Solinova Üretici Kadın Kooperatifi üyeleri Ayşe Gül Yılgör ve Eylem Sonuvar’ı konuk ettiğimiz Caretta Ekolojik Ahval’i bu bağlantı üzerinden dinleyebilirsiniz.