8. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali BIFED Başlıyor

Yeni sezonu başlayan Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta, 13 – 19 Ekim tarihleri arasında www.bifed.org üzerinden online takip edilebilecek 8. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali BIFED’i, festival direktörü Petra Holzer ve koordinatörü Ethem Özgüven ile konuştuk.
‘Evimiz Yanıyor’

Her yıl festivale dair bir slogan çerçevesinde hareket eden ve geçen yıl dünya genelindeki ekoloji aktivistlerine yönelik saldırılara ilişkin farkındalık oluşturmak için “Savunucuları Savunun” mesajını öne çıkaran BIFED ekibinin 2021 yılı için belirlediği slogan ise iklim değişikliği kaynaklı doğa felaketleri ile iklim aktivistlerinin gittikçe yükselen hareketi ile bağlantılı şekilde ‘Evimiz Yanıyor’ olarak belirlendi.

Ana Yarışma, GAIA Öğrenci Filmleri, Panorama ve Özel Gösterim olmak üzere 4 ayrı kategoride 41 ekoloji belgeselinin izleyenlerle buluşacağı festivalde 15 Türkiye yapımının yanı sıra Latin Amerika, Endonezya, Tayland, ABD, İngiltere, Güney Afrika, Fransa, Polonya, Almanya, İspanya, Avusturya, İtalya ve Norveç’ten de begeseller yer alıyor.

‘Apartmanların Gölgesinde’

Caretta Ekoojik Ahval programının bileşenlerinden Kültürhane ekibinin de içinde yer aldığı “Apartmanlarının Gölgesinde” belgeselini de BIFED kapsamında izlemek mümkün. Mersin Mezitli’deki Solinova Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi’nin hikayesinin aktarıldığı belgeselin yönetmeni Melike Selin Durmaz Ekenler. BIFED kapsamında Ümit Hamlacıbaşı moderasyonunda gerçekleşecek “Kadın Üreticiler ve Kooperatifçilik” panelinin katılımcılarının birisi de Ayşegül Yılgör olacak. Solinova’dan Ayşegül Yılgör ve Eylem Sonuvar ile 12 Şubat 2021’de gerçekleştirdiğimiz programı buradan dinleyebilirsiniz. 

BIFED kapsamında gösterilecek belgesellerin ele aldığı konular paralelinde gerçekleştirilecek paneller BIFED’in Youtube kanalından takip edilebilir. Yukarıda bilgisini ilettiğimiz panelin dışında Mustafa Dermanlı’nın yöneteceği “Yerel Üretim ve Dağıtım İlişkileri”, Lale Çapalov’un modere edeceği “Toprak Etiği ve Esenlikler” ve Berrin Demir’in düzenleyeceği Ali Faik İnter ve Tahir Çetin’in anısına “Kaybettiklerimiz ve Soma Direnişi” panelleri de belgesellere eşlik edecek.

Madam Melpo

BIFED Ana Yarışma Ödüllerinde bu sene hoş bir yenilik de var. Yarışma birincisine bugüne kadar Bozcaadalı sanatçı Fethi Kayaalp adına ödül veriliyordu. Bu sene itibarı ile ikincilik ödülü ise geçtiğimiz yıllarda 100 yaşının üzerinde iken hayatını kaybeden Bozcaadalı Melpomene Papadopoulos (Madam Melpo) anısına verilecek. Madam Melpo’nun Açık Radyo’ya 102 yaşında iken 16 Şubat 2010’da konuk olduğu Deniz Aşırı programını buradan dinleyebilirsiniz.