Veganlık: Sömürüsüz Yaşam Felsefesinin En Yalın Hali

Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) yönetim kurulu başkanı Avukat Hülya Yalçın ile, 1 Kasım Dünya Vegan Günü kapsamında veganizm hareketini, hayvan hakları savunuculuğunu, türcülüğü, 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın (COP26) da devam ettiği bugünlerde veganlık ile iklim krizi ilişkisini konuşma imkanı bulduk.

Hülya Yalçın sözlerine, “Hayvan hakları veganlıktır. Veganlık sömürüsüz yaşam felsefesinin en kısaltılmış hali. Her şeyi dengeli kullanarak ve özellikle canlıları sömürmeyerek yaşamanın küçük bir tanımıdır” diyerek başladı.

Veganizmin yalnızca bir beslenme biçimi şeklinde algılanmasının da hatalı olduğunu vurgulayan Yalçın; bilinçli şekilde çevreye, iklime, doğaya ve insan dışındaki hayvanlara zarar vermemek için bazı alışkanlık ve tercihlerden vazgeçmek olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Programda bu tanımları ilk defa duyan ya da daha önce kulağına çalınmış ancak detaylı şekilde bilgi sahibi olma imkanı bulamamış dinleyiciler için vegan ve vejetaryen arasındaki farka da değinme imkanı bulduk. 

Hayvansal ürün kullanmama tabirinin de yanlış şekilde algılandığını ifade eden Avukat Hülya Yalçın, şöyle konuştu: “Hiç bilmeyen birine şöyle anlatabiliriz: “Şu an sen hayvansal ürün kullanıyor musun?” diye soruyoruz okullarda. Yanıt, “Hayır, ben hayvan yemiyorum, süt içmiyorum, yumurta yemiyorum” şeklinde oluyor. “Peki ayakkabın?” dediğimizde, “Deri” şeklinde yanıtlıyor. “Kemerin?” dediğimizde aynı yanıt geliyor. “Çantan?” diye sorduğumuzda gene aynı cevap. Bunun dışında kaz tüyü mont giyiyor, kaz tüyü yastık kullanıyorsun. Yün yorganlarda yatıyor, yün kazaklarla ısınıyorsun diye sıraladığımızda şaşırarak, “Bu derece yoğun bir hayvan sömürüsü olduğunu bilmiyorduk” şeklinde yanıtlıyorlar.”

Hayvan hakları ihlaline karşı hukuki mücadele vermek amacıyla hukukçular tarafından kurulan Hayvanlara Adalet Derneği’nin (HAD) çalışmalarını da paylaşma imkanı bulan Hülya Yalçın, derneğin web sitesi üzerinden detaylı bilgi alınabileceğini de kaydetti.

Programda hayvan deneylerine dair sohbetimiz sırasında isimleri geçen ve Deneye Hayır Derneği kurucuları arasında yer alan Yağmur Özgür Güven ile Tolga Öztorun’un konuk olduğu Caretta Ekolojik Ahval programını bu bağlantı üzerinden dinleyebilirsiniz.