‘Güneşin Kadınları’nın Yıldızı Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi Solinova’da Parlıyor

Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri işbirliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında Mersin Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi Solinova’dan Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör ile Eylem Sonuvar’ı konuk ediyoruz. İsmini Mezitli ilçesinde yer alan ve güneş kenti olarak da bilinen Soli Antik Kenti ile yıldızları parıldatan Nova’dan alan kadın kooperatifinin üyeleri ile kentte tarım pratiklerinden toplumsal cinsiyete, 8 Mart’ta faaliyete geçmesi planlanan kurutma tesisinden yeni projelere pek çok konuya yer verme imkanı bulduk.

25 yıllık akademik hayatının KHK sonrası 21 arkadaşı ile birlikte sona ermesinin ardından toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik mücadelenin kendisini kooperatifçiliğe yönlendirdiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör, Mersin’in Mezitli ilçesinde 35 dönüm toprağı bulunan paylaşımcı bir toprak sahibinin Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a bu toprakları bir kooperatifin kullanımına açabileceğini beyan etmesinin ardından hikayenin başladığını, sulama alt yapısının da belediye tarafından karşılandığını kaydetti.  

Solinova ismini seçerken kadını, emeği ve dayanışmayı yansıtmasını amaçladıklarını dile getiren Eylem Sonuvar, Mezitli’deki tarihi Soli Antik Kenti’nden ve yıldızları parlatan Nova’dan esinlendiklerini vurgulayarak, “Güneşin Kadınları olur muyuz dedik, Soli antik kenti parıldamaya hazırlanan bir yıldız Nova ile birleşti ve Solinova oldu” şeklinde açıkladı.

Solinova Kooperatifi’nde iyi tarım uygulamalarının olmazsa olmazları olduğunu kaydeden Ayşe Gül Yılgör, “Tek bir şartımız var, iyi tarımın önerdikleri dışında herhangi bir ilaç veya gübre kullanılmamasını önemsiyoruz. Bu üretimin temiz yapılması tek şartımız. Kent tarımına gelecek olursak gıda üretim iznimizi aldık. Bu izin kapsamında reçeller, kompostolar ve ayrıca Mersin’in unutulan değerlerinden turunç ekşisi ve turunç sosu üretme niyetimiz var. 35 dönümlük toprağı her bir kadının 1 – 1,5 dönümlük toprakla geçimlik gelir elde edebileceği bilgisine ulaşarak kura usulü dağıttık kadın üreticilere. Yine bu dönemde yardımsever bir fide üreticisi de bize 10 bine yakın fide hediye etti” diye konuştu.

Kooperatif üyesi diğer kadın üreticilere de değinen Eylem Sonuvar, “Solinova’da Ayşe Gül abla ile benim dışımda da arkadaşlarımız var. Zehra Korkmaz, Şenol Çavuş, Gül Durnaoğlu, Esra Ergüzeloğlu, Süheyla Çapur ve Yüksel Kapıkıran’ın da isimlerini saymak isterim. Kooperatif olarak daha da genişleme umudumuz var. Solinova ürünlerini işletmesini üstlendiğimiz ancak pandemi koşullarında şu anda faaliyet göstermeyen Özgür Cafe’nin önünde açtığımız stantlardan tüketiciler ile paylaşıyoruz. Mezitli’deki Denizhan 2 Sitesi karşısındaki Cafe’nin önünde hafta içi her gün 11:00 ila 17:00 saatleri arasında satış gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Solinova’nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yeni bir tesisin hayata geçirileceğini kaydeden Prof. Dr. Yılgör, Kooperatifi tanımlarken, “Tek tek bireylerin güçsüzlüğünü, birlikte eyleme dönüştürme gücü faaliyetidir diyebiliriz. Yeni bir hayat mümkünün şekillendiği yere dönüştü günümüzde kooperatifler. Kurutulmuş gıda için kurutma tesisi hayalimiz var. Kurutma tesisi ile ürünlerimizi meyve cipsleri haline getirelim diye düşündük. Ticaret Bakanlığı’na bir proje verdik ve projemiz kabul edildi, şu an kurutma makinamız da hazır, imalat yapacağımız yeri hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Sanıyorum 8 Mart’ta güzel bir tesisi de hayata geçireceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.