Doğa Arkadaşları Yaz Mevsimi Oyunu İçin Kutularını Hazırlıyor

Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta 21 Haziran gün döngüsü ile birlikte yaz mevsimi oyununa çağrı metnini paylaşan Doğa Oyunları Evi ekibinden Banu Binbaşaran Tüysüzoğlu ile 'Doğa Arkadaşımın Kutusu' oyununu konuşuyoruz.

Söyleşiye geçmeden hemen bir bilgi paylaşalım. Doğa Arkadaşımın Kutusu – Yaz Mevsimi’ne son katılım tarihi bugün (25 Haziran Cuma) sona eriyor. Siz de katılmayı düşünüyorsanız başvuru formu ve oyun kurallarına dair detaylı bilgi içeren bu bağlantı üzerinden oyuna katılabilirsiniz.

2 erkek çocuğu annesi bir ekolog olarak çeşitli yaş grupları ile yaklaşık 20 yıldır doğa, çevre, ekolojik okuryazarlık, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik eğitimleri gerçekleştirdiğini belirten Banu Binbaşaran Tüysüzoğlu, Burcu Meltem Arık ile altı yıl önce kurdukları Doğa Oyunları Evi’nin ilk oyunun ise ‘Doğa Arkadaşımın Kutusu’ olduğunu söylüyor.

Doğa Arkadaşımın Kutusu Oyunu

Her mevsimin gün döngüsünde yapılan oyuna katılım çağrısı ile başlayan Doğa Arkadaşımın Kutusu’nda katılımcılardan kendi çevrelerinde keşifler yaptıktan sonra topladıkları 15 doğa materyalini Doğa Oyunları Evi ekibi tarafından kendilerine iletilen başka bir katılımcıya göndermeleri gerekiyor. Kutu gönderen kime göndereceğini biliyor ama kendisine kimden kutu geleceği konusu bir sürpriz şeklinde kapısını çalıyor. “Gizli Arkadaş” şeklinde tanımlanan bu durum oyunun pek çok güzelliğinden bir tanesi.

Pandemi öncesi tüm katılımcılar birbirlerine doğa kutuları göndermekte iken Covid 19 önlemleri kapsamında Doğa Arkadaşımın Kutusu’nda da bir değişikliğe gidildi. 25 Haziran Cuma günü (bugün) sonra erecek Yaz Sezonu oyununda katılımcılar hazırladıkları kutuları ve yaptıkları doğa keşiflerine dair mektupları birbirlerine e posta kanalı ile iletebilecekler.

Doğa Arkadaşımın Kutusu’nda ekosisteme zarar verilmemesi konusu da en dikkat edilen durumlardan biri. Oyunun uyulması zorunlu belli etik kuralları bulunuyor. Burcu Meltem Arık’ın yukarıda paylaştığımız oyun kuralları yazısındaki, “Kutuma Ne KoyMAMAalıyım?” başlığında bu durum çok açık bir şekilde ifade ediliyor, “Canlı türler! Yosun, deniz yıldızı, koparılmış türler, endemik türler kati surette gördüğünüz yerde kalmalılar.” Bu kural dışındaki etik ilkeler ile başvuru formuna ilgili yazıdan göz atabilirsiniz.

Meşe Mazıları: İstemeden Gönderdim İki Tane, Doğa Arkadaşımdan Geldi Sekiz Tane

Oyunun asıl amacının insanları dışarı çıkarmak, doğa ile buluşturmak, doğada vakit geçirmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Banu Binbaşaran, “Oyun sırasında asıl yapmak istediğimiz şey katılımcıların doğada ararken, bulurken ve araştırırken neler hissettiğini de paylaşmaları. Ben büyük oğlum 11 yaşındaki Kuzey ile ilgili bir anekdot anlatmak isterim. İlk gününden bu yana oyuna katılıyor Kuzey. Her mevsim başlangıcında, “Doğa hazinelerimizi toplamaya başlıyor muyuz?” diye sormayı da alışkanlık haline getirmiş durumda. İlk oynamaya başladığımız zamanlarda iki tane, çok küçük meşe mazısı bulmuştuk. Çok dikkat edilmediğinde bulunması zordur meşe mazılarının. Meşe yapraklarının altında, yaban arılarının bıraktığı yumurtaların üzerini meşenin kaplaması ile meydana gelir. Kuzey o mazıları paylaşmak ve kutuya koymak istemedi çok sevdiği için. Kısa bir konuşmanın ardından gönülsüz de olsa ikna oldu ve kutuya koyup doğa arkadaşımıza postaladık. Aynı gün bizim kutumuz da geldi gizli arkadaşımızdan. Kutumuzun içinden tam 8 tane, çok güzel ve daha büyük meşe mazıları çıktı. Kuzey’in o gün yaşadığı mutluluğu anlatamam. O günden beri doğadaki gezilerimizde ne zaman sevdiği bir şey bulacak olsa hep meşe mazılarını anımsar ve bana çok daha iyileri gelir umuduyla doğa arkadaşları ile paylaşır” diye konuşuyor.

Doğa Arkadaşımın Kutusu oyunu Yaz 2021 Takvimi ise şu şekilde:

*Başvuru formunu 25 Haziran gün sonuna kadar dolduruyorsunuz.

*26–28 Haziran’da doğa kutusu yapıp yollayacağınız, “gizli arkadaşı” olduğunuz kişinin iletişim bilgileri Doğa Oyunları Evi ekibi tarafından size iletiliyor

*29 Haziran-21 Ağustos tarihleri arasında her fırsatta doğa yürüyüşü yapıyor, yürüyüşlerinizde paylaşılan etik kurallar çerçevesinde doğadan hazineler topluyorsunuz.

*Topladıklarınız arasından seçeceğiniz 15 farklı hazineden oluşan bir kutu hazırlıyor, bunun fotoğrafını çekiyorsunuz. Fotoğrafı ve toplama hikayenizi anlattığınız mektubunuzu ekleyerek e-posta ile 22 Ağustos’ta gizli arkadaşı olduğunuz kişiye gönderiyorsunuz. Bu tarihten önce göndermiyorsunuz.