Sarı Buğdayın Peşinde

Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı’ndan Yasmina Lokmanoğlu ve Can Gatenyo ile birlikte Sarı Buğday’ın peşinde bir yolculuğa çıkıyoruz. 10 Aralık Terra Madre (Toprak Ana) Günü’nde Kültürhane Mersin çok özel bir belgeselin dünya prömiyerine ev sahipliği yaptı. Melike Selin Durmaz Ekenler’in yönettiği, Kültürhane’nin Friedrich Ebert Stiftung Derneği'nin desteğiyle hayata geçirdiği 'Atadan Öteden Sarı Buğday' belgeselinin ilk gösteriminin ardından hem sarı buğdayın hem de belgeselin hikayesini konuşma imkanı bulacağız bu hafta.

Hikaye 2019’da Tarsus Slow Food ekibinin yerel türleri araştırma maksadıyla dört komisyon kurması ile başlıyor. Buğday, Üzüm, Zeytin, Sut ve Süt Ürünleri komisyonlarının buğday ekibine dahil oluyor Yasmina Lokmanoğlu ile Can Gatenyo.

Üniversiteleri, araştırma enstitülerini ziyaret ederek atalık buğday türleri hakkında bilgi almak istiyorlar. Atalık tohumun artık bulunmadığı yönündeki yanıtlara karşın araştırma devam ediyor. Sarı Buğday’a dair ilk ipucu Konya’dan, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden geliyor. 

Sarı Buğday’ın bulunduğunu öngördükleri Silifke’de gerçekleştirdikleri üretici ziyaretlerinden bir sonuç alamayınca Mersin’in en uzak ilçelerinden, merkeze 2,5 saat uzaklıktaki Gülnar’ın bir köyünde sarı buğday ile buluşuyor Tarsus Slow Food Buğday Komisyonu üyeleri. “Sarı Buğdaydan başkasını ekmeyiz” diyen Dayıcık Köyü’nün eski muhtarı Mustafa Sumak ile tanışıyorlar.

Sarı Buğdayı Mersinliler ile buluşturma işinde Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi devreye giriyor. Belediye bir süre için Sarı Buğdayı TMO’nun (Toprak Mahsülleri Ofisi) belirlediği fiyatın üzerinden satın alma garantisi veriyor, Sarı Buğdayla ilgili tanıtım çalışmaları yürütüp Mersinlileri bilgilendiriyor. Mersin’den Kadın Kooperatifi ile Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı ise sarı buğdaydan meydana gelmiş ürünleri tüketiciler ile buluşturuyor.

Bu noktada devreye Can Gatenyo’nun da önerisi ile Kültürhane giriyor. Friedrich Ebert Stiftung Derneği’nin desteği ile bu ilham verici öyküyü Türkiye ve Dünya çapında festivaller üzerinden insanlarla paylaşma gayesi ile “Atadan Öteden Sarı Buğday” belgeseli ortaya çıkıyor. Belgeselin ilk gösterimi hikayenin başında da aktardığımız gibi 10 Aralık 2021 Cuma günü 19:00’da Kültürhane’nin terasında bir avuç izleyici ile buluştu. 

“Atadan Öteden Sarı Buğday” belgeseli üzerinden sarı buğdayı konuştuğumuz konuklardan Yasmina Lokmanoğlu ile Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı’nı hikayesini konuşup Sivil Sayfalar’da yer vermiştik. İlgili haberimize bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.