ANATOLiVAR – Anadolu’da Zeytin Üreticisi Toplulukların Güçlendirilmesi Projesi başladı  

03 Nisan 2024
Proje Evi Kooperatifi, UZZK ve Slow Food ortaklığındaki, zeytin üreticilerini sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla güçlendirmeyi amaçlayan ANATOLiVAR projesi başladı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen proje, Türkiye'deki zeytincilik sektöründe sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşması ve Yeşil Mutabakat hedeflerine uygun politikaların teşvik edilmesini hedefliyor.

Proje kapsamında, çeşitli etkinlikler düzenlenecek, küçük ve orta ölçekli üreticilere eğitim ve teknik destek sağlanacak ve ilgili sivil toplum kuruluşları, işletmeler ve bireylerin bilgi ve farkındalıkları artırılacak. Üreticilere yönelik sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş, pazara erişim ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için eğitimler ve teknik destek de sağlanacak.

Ayrıca, ilgili sivil toplum kuruluşları, zeytin üreticileri ve ilgili devlet kurumları arasında iş birliklerinin ve ağların güçlendirilmesine destek olunacak. Proje, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Slow Food işbirliğiyle Marmara, Kuzey Ege, Orta Ege, Güney Ege, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde 3 yıl boyunca yürütülecek.

Proje süresince çeşitli analizler ve saha çalışmaları gerçekleştirilerek, zeytin çeşitleri ve zeytin üreticilerini kapsayan güvenilir bir envanter veritabanı ve bir rehber kitap oluşturulacak. Üreticilere yönelik eğitimler, atölye çalışmaları, webinarlar, deneyim paylaşımları, teknik destek çalışmaları ve ağ oluşturma etkinlikleri düzenlenecek.

Ayrıca, iletişim araçları kullanılarak zeytin konusunda farkındalık oluşturma amacıyla film, video, sosyal medya gibi çeşitli iletişim araçları da kullanılacak.

Proje ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.