Sıfır Atığa Doğru: Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Let’s Do It! Türkiye

Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta bireysel olarak yapabileceklerimiz hakkında konuşuyoruz. Konuğumuz ise İstanbul Alibey Deresi vadisi üzerindeki Mağlova Su Kemeri’ni atıklardan arındırma hedefiyle yola çıkan, tek başına başlattığı mücadelesini küçük çaplı bir çevre hareketine dönüştüren, zaman içinde Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile tanışıp sonucunda Let's Do It! Türkiye Marmara Bölgesi Direktörü ünvanı ile çalışmalarını sürdüren Beran Paçacı.
Mağlova Kemeri’nde Başlayan Atık Toplama Faaliyeti

İstanbul Alibeyköy’deki Mağlova Su Kemeri’ni gezerken fark ettiği çöplerden bölgeyi arındırmak için bireysel olarak faaliyetlerine başladığını ifade eden Beran Paçacı, “19 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında Belgrad Ormanları’nda bir atık temizleme etkinliği düzenlemek için 2020 yılında kendi çapımda farklı sosyal medya kanallarından açık bir çağrı yaptım. Buluşacağımız gün, yer ve saati ilan ettim. Sadece bir kişi, yanındaki iki arkadaşı ile davetime uyarak geldi. Bu üç kişi de ülkemizde yaşayan Alman vatandaşları idi. Ormanı temizlemek için çöp toplamaya başladığımızda şaşırdılar ve “Türkiye’de buna dair bir kanun yok mu? Nasıl insanlar ormana bu kadar çöp atabiliyor?” sorusunu yönelttiler. İki saatlik bir çalışmadan sonra belediyeye haber vererek topladığımız poşet ve şişe atıklarının alınmasını sağladık. Belediyelerden bu hizmeti alabilmek için İstanbul’da yaşayanlar İBB’nin Beyaz Masa’sını arayabilir. İlçe belediyelerinin de ayrıca iletişim kanalları var. Süreç ilerledikçe ormandan geri dönüşüme uygun cam atık da çıkardığımı gördüm. Bunlar için de İstanbul’daki birçok yerel belediyenin cam atıkları taşere ettiği Özen Cam Firması’nı arayarak topladığım cam atıkların da alınmasını sağlamaya başladım. Cam atıkların depolandığı ve belediyelerin pek çok yere konumlandırdığı yeşil beyaz kumbaraların üzerinde bu firmanın telefon numarası bilgisi bulunuyor” bilgisini paylaştı. 

Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Let’s Do It! Türkiye

Kendi çapında başlattığı bu atık mücadelesinin giderek örgütlü bir çalışmaya döndüğünü ifade eden Beran Paçacı, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Let’s Do It! Türkiye ile tanışmasını ise şu sözlerle aktarıyor: “2015’de kurulan ve tüm Türkiye’de yaygınlaşmaya çalışan Çöpüne Sahip Çık Vakfı diyor ki marketten alışveriş yapan herkes gibi sen de potansiyel bir atık üreticisi konumundasın. Bu durumun farkında ol ve bu atıkları hem geri dönüşüme yönlendir hem de atıklarını azaltma yolunda adımlar at. Bu yönde sunumlar gerçekleştirerek farkındalık yaratmaya çalışıyorlar. Ben de bir sunumlarına katıldıktan sonra 8 yaşındaki oğlum Utku’nun da önerisi ile ikamet ettiğim site genelinde bir atık yönetimi projesi oluşturup 74 daireden imza topladım. Sonrasında da vakıf ile iletişime geçerek site geneli için bir sunumu hayata geçirdik. 3 yaşındaki kızım Duru’nun bu çalışmalara ilk başladığımda bana söylediği, “Baba sen çöpleri topluyorsun ama diğer insanlar birkaç gün sonra gene atacaklar” ifadesi çok şaşırtmıştı beni. Düşüncesi doğru ama bu durumu gönüllü faaliyetler başlatarak tersine çevirmemiz gerekiyor. 

Let’s Do It! hareketine gelecek olursak 2008’de Estonya’da başlamış. O yıl 50 bin kişi 5 saat içinde tüm ülkeyi atıklardan arındırmak için bir çalışma başlatmış. 2011’de bu modeli tüm dünyaya yaymak üzere Let’s Do It! resmi bir vakıf olarak kurulmuş. 2015’de Sivil Yaşam Derneği vakfın Türkiye temsilciliğini üstlenmiş. Sonrasında Estonya’da başlayan atık temizleme hareketinin dünyaya yayılması sonucu 19 Eylül Dünya Temizlik Günü ilan edilmiş. 2018 ve 2019’da Türkiye’de sırası ile 166 bin ve 120 bin gönüllünün katılımı ile Dünya Temizlik Günlerinde atık toplanmış. Geçen yıl pandemi koşullarında toplu bir etkinlik gerçekleştirilemeyince dijital temizlik yapmış gönüllüler. Ben Let’s Do It hareketine bu sene, 2021’de dahil oldum. Bölge direktörleri arandığını öğrenince iletişime geçtim. Görüşmeler sonunda Marmara Bölge Direktörlüğü pozisyonuna getirildim tamamı ile gönüllü işleyişe sahip bu organizasyonda. Yönetim şemasında Ulusal Ekip, Bölge Direktörleri ve İl Temsilcileri var. Bu sene 18 Eylül’de gerçekleştirmeyi planladığımız Dünya Temizlik Günü etkinliği çerçevesinde il temsilcisi arayışımız da devam ediyor. Bununla ilgili çağrı filmimizi Caretta Ekolojik Ahval olarak siz de paylaşabilirseniz çok mutlu oluruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Caretta Ekolojik Ahval’in podcastlerinin son 3 bölümünü atık toplarken dinlediğini, Sedat Gündoğdu ile Seaspiracy belgeseli üzerinden tek kullanımlık plastikleri konuştuğumuz bölüm esnasında kendisinin de plastik çöp topladığını ve bir an, “Acaba programı beni izlerken mi gerçekleştiriyorlar şu an” duygusuna kapıldığını aktaran Beran Paçacı, Caretta’ya bir selam göndermeyi de ihmal etmedi!

Beran Paçacı’nın atık toplama hikayesini aktaran ve Cep Hikayeleri Youtube kanalından yayınlanan kısa filme buradan ulaşabilirsiniz.

Let’s Do It! Türkiye il temsilciliği çağrı filmine buradan ulaşabilirsiniz.

Let’s Do It! Türkiye sosyal medya adresleri:

Site https://siyamder.org.tr/lets-do-it-turkiye/ 

Facebook https://twitter.com/letsdoitturkey 

İnstagram https://www.instagram.com/letsdoitturkey/ 

twitter https://www.facebook.com/LetsdoitTurkiye/