Türkiye’nin Gıda Toplulukları 6 Mart’taki Online Seminerde Buluşuyor

Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri işbirliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği'nden agroekolojik tarım gönüllüsü Ceyhan Temürcü ile tüm dünyada Topluluk Destekli Tarım (TDT) haftası olarak kutlanan 22 – 28 Şubat’ın hemen ertesi hafta sonu 6 Mart Cumartesi günü Zoom ve Youtube üzerinden gerçekleştirilecek “Topluluk Destekli Tarım ve Gıda Temelli Dayanışma Ağları Semineri” hakkında konuştuk.

Ceyhan Temürcü ile sohbetimize bundan önceki gıda odaklı çalıştaylardan söz ederek başladık: 25 Nisan 2014 Bayramiç Katılımcı Gıda Topluluklarında Sorunlar ve Çözümleri Çalıştayı, 5 Kasım 2016 Boğaziçi Üniversitesi 1. Gıda Toplulukları Çalıştayı, 9 Aralık 2017 Boğaziçi Üniversitesi 2. Gıda Toplulukları Çalıştayı, 8 Aralık 2018 Boğaziçi Üniversitesi 3. Gıda Toplulukları Çalıştayı ve 29 Aralık 2019 Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi 4. Gıda Toplulukları Çalıştayı.

6 Mart 2021 Cumartesi 13:00 ila 19:20 saatleri arasında Zoom ve Youtube üzerinden herkese açık düzenlenecek “Topluluk Destekli Tarım ve Gıda Temelli Dayanışma Ağları Semineri”ne dair detaylara ve 20’ye yakın konuşmacı ile hayata geçirilecek programa değinmeden önce Topluluk Destekli Tarım, Gıda Toplulukları, Küçük Aile Çiftçiliği, Endüstriyel Tarım vbn. konuları irdeleme imkanı bulduk. 

Topluluk Destekli Tarımı (TDT) yaygınlaştırmak amacı ile Uluslarası TDT Ağı URGENCI tarafından 22 Şubat itibarı ile TDT Haftası çağrısı geldiğini ifade eden Ceyhan Temürcü, “Gıda Toplulukları içinde özel bir uygulama olarak tarif edebiliriz TDT’yi. Birkaç yıldır TDT Haftası düzenleme çalışması yürütülüyordu. Bu sene ise dünya çapındaki gıda topluluklarının ortak iradesi ve Türkiye’den de pek çok gıda topluluğunun dahil olduğu URGENCI’nin çağrısı ile 22’sinden itibaren sosyal medya paylaşımları ile TDT’yi anlatan paylaşımlarda bulunmaya başladık. Yerelden gıda topluluğu üyeleri, üreticiler, yeni nesil kooperatiflerden arkadaşların katılımı ile bir organizasyon komitesi oluşturduk. Tüm bu paylaşımları da Topluluk Destekli Tarım Ağı hesapları üzerinden yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Topluluk Destekli Tarımın ismi itibarı ile içeriğini de belli etme şansına sahip olduğunu dile getiren Temürcü TDT ve Gıda Topluluklarını şu şekilde tarif ediyor: “1975’te Japonya’da başlıyor ilk TDT uygulamaları. Japonca “teikei’, Türkçesi ile “ortaklık” ifadesinden gelişen bir model. Bu modelde bir üretici bir grup tüketici ile birlikte ya da bizim kullanmaya başladığımız tabir ile söyleyecek olursak bir grup türetici ile beraber ön anlaşma yaparak üreticinin arazisindeki her ürünü bir ön ödeme de yaparak satın almayı, paylaşmayı taahhüt ediyor. Belli bir üretim alanında bir ön anlaşma çerçevesinde bir üretici ve bir grup tüketicinin bir araya gelerek o arazide meydana gelebilecek risk ve bolluğa ortak olması şeklinde tanımlayabiliriz TDT modelini.” 

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun (Food and Agriculture Organization of the United .Nations) verdiği rakamlara göre günümüzde bütün dünya çapında küçük ölçekli yani aile çiftçiliği şeklindeki üretim ağının dünya nüfusunun %70’inden fazlası beslediğini, büyük şirketlerin kar odaklı sistemle yürüttükleri endüstriyel gıda sistemlerinin ise nüfusun ancak %30 civarını besleyebildiğini; buna mukabil endüstriyel tarımın dünya kaynaklarının %75’inden fazlasını kullanıyor olmasına karşın aile çiftçiliğinin beslediği kesimin 4’te 1’ine yetecek gıdayı sağladığını özellikle vurgulayan Ceyhan Temürcü, gıda temelli dayanışma ağlarının yaygın kanının aksine dünyayı besleyebilecek seviyede bir üretim modeli olduğunu dile getirdi.

Bu Cumartesi (6 Mart) 13:00 itibarı başlayacak seminere herkesi beklediklerini söyleyen Temürcü, 20’şer dakikalık sunumların son 5 dakikalık kısımlarında yazılı soru alabileceklerini, sunum sırasını ise kura çekerek belirlediklerini kaydetti.

Topluluk Destekli Tarım ve Gıda Temelli Dayanışma Ağları Seminerine kayıt olmak ve detaylı programı incelemek isteyenler için Topluluk Destekli Tarım Ağı’nın sosyal medya hesaplarını da paylaşalım: Facebook,   Instagram