Osman Kavala İçin Müebbet İstemli Yeni İddianame

09 Ekim 2020
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Davası'nda beraat etmesinin ardından 'casusluk' suçlamasıyla tutuklanan Anadolu Kültür'ün kurucusu Osman Kavala için yeni iddianame hazırladı. Osman Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, sivil toplum ve siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Davası’nda beraat etmesinin ardından “casusluk” suçlamasıyla tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında hazırladığı iddianameyi İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İddianamede, “terör örgütleri ile derin irtibatlı olduğu” öne sürülen uluslararası ilişkiler uzmanı, eski ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı ve akademisyen Henri Jak Barkey’nin Osman Kavala ile birlikte yaptıkları toplantıların, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal menfaatleri aleyhine yapılmış faaliyetler olduğu”  öne sürülüyor. İddianamede Barkey ve Kavala’nın cep telefonlarının çeşitli tarihlerde İstanbul’un Şişli ilçesinde aynı baz istasyonundan birkaç dakika arayla sinyal aldığı öne sürülüyor. Kavala ve Barkey’in darbe girişiminden üç gün sonra da Karaköy’de bir restoranda yemek yedikleri iddia ediliyor. Kavala bu iddiayı yalanlamış, Barkey ile yemek yemediğini, bir restoranda karşılaştıklarında selam verdiğini söylemişti.

Gezi Parkı Davası’nda tutuklu yargılanan Kavala, 18 Şubat’ta beraat etmiş fakat aynı gün, başka bir soruşturmadan  tutuklanmıştı. 1074 gündür tutuklu olan Kavala, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Hazırlanan iddianameye sivil toplum ve siyasetçiler tepki gösterirken; sosyal medya üzerinden de iddianamede yer alan bazı bölümler paylaşılarak sürecin hukuki değil siyasi olduğunun altı çizildi.

Etiketler