“OKULDA – EVDE! Eğitim Her zaman Her Yerde” Rehberi Yayınlandı

UNICEF Türkiye, COVID-19 salgın koşullarında güncellenen Türkiye’de Okula Dönüş Kapsamında Topluma Erişim ve Destek Çalışmalarına Katılmayı Planlayan Kuruluşlara Yönelik Rehberi yayınladı. Pandemi koşullarında giderek derinleşen öğrenme krizinin önüne geçebilmek için ‘OKULDA - EVDE! Eğitim Her zaman Her Yerde’ kampanyası kapsamında hazırlanan rehber ile UNICEF Türkiye, eğitimin her koşulda sürdürülmesi gerektiğini hatırlatıyor.

UNICEF Türkiye’nin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile birlikte yürüttüğü ulusal okula dönüş ve iletişim (OKULDA – EVDE! Eğitim Her zaman Her Yerde) kampanyası, Geçici Koruma Altındaki Suriyeli çocuklar da dâhil olmak üzere, tüm çocukların ve gençlerin kaliteli eğitim olanaklarına erişimini arttırmayı hedefliyor. Bu kampanya kapsamında hazırlanan Türkiye’de Okula Dönüş Kapsamında Topluma Erişim ve Destek Çalışmalarına Katılmayı Planlayan Kuruluşlara Yönelik Rehber adlı çalışma, bu yılın yaz aylarında Güneydoğu, İstanbul ve İzmir’den Eğitime Devam ve Okula Dönüş Görev Gücü Eğitim Sektörü Çalışma Grubu tarafından COVID-19 salgın koşullarında güncellenerek tekrar yayınlandı.

Türkiye’de Okula Dönüş Kapsamında Topluma Erişim ve Destek Çalışmalarına Katılmayı Planlayan Kuruluşlara Yönelik Rehber, üç amaca hizmet etmek için güncellendi;

  • Yeni okul yılı başlamadan önce, Okula Dönüş faaliyetlerini etkili bir şekilde yürütmeleri için kuruluşlara destek sağlamak
  • Uzaktan eğitim sırasında ve okula dönüş süreçlerinde, paydaşların Suriyeli ailelerin okula kayıt süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgi toplamalarına ve bu zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için araçlar sunmak
  • Geçici Eğitim Merkezlerinin (Hatay, İstanbul ve Adıyaman’da) kapatılmasından etkilenen çocukların devlet okullarına sorunsuz bir şekilde geçiş yapmasını sağlamak için destek vermek

Rehber, dört temel bileşenden oluşuyor:

  • Temel Bilgiler: Suriyeli ailelerle ve çocuklarla paylaşılacak bilgiler (Hak Sahiplerine Mesajlar)
  • Tavsiye edilen faaliyetler: Türkiye’de eğitim çalışma grupları ve diğer sektörel çalışma grupları (Çocuk Koruma, Temel İhtiyaçlar, Geçim Kaynakları vb.) tarafından uygulanması önerilen faaliyetler.
  • Veri Toplama Formları: İlgili yükümlülük sahipleriyle yürütülebilecek savunuculuk çalışmalarına ve program müdahalelerine yön vermek amacıyla, eğitime erişim ile ilgili zorlukları tespit etmek ve zorluklara ilişkin analizi desteklemek için.
  • Sıkça Sorulan Sorular (SSS): Kuruluşların Suriyeli aileler tarafından sıkça sorulan sorulara/iletilen kaygılara yanıt vermelerine yardım etmek için.

UNICEF Türkiye’nin söz konusu rehberin yanı sıra, pandemi koşullarında yeni eğitim-öğretim yılında “COVID-19 Sırasında Okula Dönüşte Çocuğunuzun Ruh Sağlığını Desteklemek” başlıklı yayını ise ebeveynlere, okullar yeniden açılırken “karmaşık duygular arasında kaybolmadan yönlerini bulmaları konusunda çocuklarını nasıl destekleyebilecekleri” konusunda yol gösteriyor.

Türkiye’de Okula Dönüş Kapsamında Topluma Erişim ve Destek Çalışmalarına Katılmayı Planlayan Kuruluşlara Yönelik Rehber’ine buradan ulaşabilirsiniz.