Kalkınma Atölyesi’nin Hazırladığı “Mesleki Gelişim Atölyesi” Ders Kitabı EBA’da!

Kalkınma Atölyesi’nin Eğitim Atölyesi birimi tarafından geliştirilen “Mesleki Gelişim Atölyesi” kitabı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanarak EBA web sitesine yüklendi. Özel sektör, sivil toplum ve kamu arasında geliştirilen başarılı işbirliği örneklerinden birini oluşturan kitap, mesleki gelişime dair içerdiği başlıklarla herkes için açık kaynak niteliği taşıyor.

Özel sektör (Koç Holding, IBM Türk), sivil toplum kuruluşu (Kalkınma Atölyesi) ve kamu (MEB) işbirliğinde uzun emekler sonucu ortaya konulan “Mesleki Gelişim Atölyesi” ders kitabı, mesleki ve teknik anadolu liselerinin 9. sınıfları için hazırlandı. Kitabı hazırlayan Kalkınma Atölyesi eğitim birimi Eğitim Atölyesi, önce MEB’den müfredata ilişkin onay aldı. Ardından kitabın içeriğini hazırladı ve tekrar MEB’in onayının tamamlanmasının ardından kitap EBA web sitesinde yer aldı. Mesleki Gelişim Atölyesi dersinin hizmet içi eğitimine dair video çekimlerinin ise yakında tamamlanıp yayınlanması öngörülüyor.

Mesleki Gelişim Atölyesi kitabı 6 bölümden oluşuyor;

  • Ahilik ve Meslek Etiği
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Teknolojik Gelişmeler ve Endüstriyel Dönüşüm
  • Çevre Koruma
  • Girişimci Fikirler, İş Kurma ve Yürütme
  • Fikrî ve Sınai Mülkiyet Hakları

Özellikle “Çevre Koruma” bölümü altında yer alan Çevre Dostu Stratejiler, Okulumuz Atıklarının İncelenmesi, Yeşil Bir Fikrim Var bölümleri çevreye ilişkin öğrencilerin farkındalığını artırmaya ve çevre konusunda yeşil girişimciliği teşvik etmeye katkı sunacak bir nitelik taşıyor.

“Girişimci Fikirler, İş Kurma ve Yürütme” bölümü, öğrencileri girişimci olma konusunda temel seviyede bilgilendiren ve yol gösteren bir içeriğe sahip. Bu bölümde Girişimciliğe İlk Adım, Bir Girişim Hikâyesi, Fikirden Girişime, Havada Uçuşan Fikirler, Yeni Bir İşletme, İşletme Ne İş Yapar?, Pazarlama Karması, Yönetim Planı ve Stok Yöntemi, Finans Yönetimi ve İnsan Kaynakları başlıkları yer alıyor.

“Fikrî ve Sınai Mülkiyet Hakları” bölümü ise Kendi Oyunumuzu Tasarlıyoruz, Bu Orijinal mi? Logonu Oluştur, Markanı Büyüt, Bu Kimin Fikri? Bilginin Kaynağını Biliyorum, Bana Bir Yer Söyle, Sana Coğrafi İşaretini Söyleyeyim başlıkları altında, mesleki gelişimini özellikle kendi ürünlerini tasarlayarak yapmak isteyen öğrenciler için temel bilgileri içeriyor.

Kitaba buradan ulaşabilirsiniz.