Fransa’da Korona Sürecindeki İlk Seçime Yeşiller Damgasını Vurdu

29 Haziran 2020
Fransa’da dün yapılan yerel seçimlerin ikinci turunda, Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron’un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi  büyük yenilgi alırken, Yeşiller Partisi (EELV) Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon ve Marsilya gibi büyük şehirlerin belediye başkanlığını kazandı.  Seçim sonuçlarını “Fransa değişime hazır” sözleriyle değerlendiren Yeşiller Partisi Sekreteri Julien Dayou “Bugün ekoloji büyük bir adım atıyor” dedi ve iklim krizi ile sosyal adalet için harekete geçme zamanı olduğunu dile getirdi.

Fransa’da 22 Mart’ta yapılması planlanan ancak yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenen yerel seçimlerin ikinci tur oylaması dün yapıldı. İkinci turda 16,5 milyon seçmen yaklaşık 5 bin belediyenin yöneticilerini belirledi. İlk ve ikinci turda toplamda 34 bin 967 belediye başkanı ve yardımcıları seçildi.

Yeşiller Partisi’nin Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon ve Marsilya’da belediye başkanlığı kazandığı seçimlerde, ülke genelinde yüzde 60 ile seçime katılmama oranlarında da rekor yaşandı.

Sonuçları ‘tarihi’ ve ‘dev bir adım’ olarak değerlendiren Parti sekreteri Julien Dayou yaptığı açıklamada, “Bugün ekoloji büyük bir adım atıyor. Dev bir adım.” Diye konuştu. İklim ve sosyal adalet için harekete geçme zamanının geldiğini dile getiren Dayou, “ İklim ve sosyal adalet için harekete geçmek zorunludur.” “Fransızlar değişime hazır. Harika, biz de öyle” dedi.