Kadın Ressamlar Sur Sokaklarını Çizimleriyle Canlandırdı…

Diyarbakır'da 4 kadın ressam, toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapmak buna dair bir farkındalık oluşturmak için Sur sokaklarını boyuyor. Ressam Neşe Toprak, çıkış noktalarının duvarlardaki ‘cinsiyetçi küfürler’ olduğunu, çalışmaları projelendirip yerel yönetimlerle iletişime geçerek başladıklarını belirtiyor.

Sur Belediyesi ile yaptıkları çalışmayı tamamladıklarını Yenişehir Belediyesi ile faaliyetlere hala devam ettiklerini belirten Toprak,  yerel yönetimlerle çalışma saiklerini şöyle anlatıyor; ‘’Kamusal alanda çalışmanın belirli zorlukları vardı. Bunları aşmak için yerel yönetimlerle ortaklaşmamızın iyi olacağını düşündük. Belediyelerimize projelerimizi sunduğumuzda eş başkanlarımız bu fikri benimsediler. Çalışma prensibi ve yaklaşımımızı sanat ve kültür ile nasıl harmanlayacağımızı anlattığımız zaman ise bütçe konusunda bize destek olacaklarını ifade ettiler.’’

 Sanatçılar, kamusal alanda sanat yapma fikrinin hem kendileri için cezbedici olduğunu hem de şehrin sokaklarını sanatsal ve estetik bir hale dönüştürmenin artılarının kendileri için anlamlı olduğunu belirterek, temaları ile ilgili; doğa, kadın, çocuk gibi temaları estetik ve özgün tasarımlarla çizip sokakları da daha adil bir dünya için mesaj verilecek mekanlara çevirmek istediklerini söylüyorlar. 

“Dengbêjlik ve Kadın Dengbêjler Bölge için Önemli”

Toplumsal cinsiyet meselesini odaklarına aldıklarını belirten ressamlar, soğuk duvarları tekdüze renklerden kurtarıp daha canlı ve anlamlı resimlerle doldurarak kendiliğinden bir farkındalık sürecine köprü olmak istediklerini ifade ediyorlar. Şehrin kültürel kodları üzerinden hareket ettiklerini de belirten ressamlar bunu şöyle örneklendiriyor:  “Sur’da tahrip olmuş bir Şahmaran figürü vardı. Onu tasarlayıp yeniden yaptık. Çünkü ‘Şahmaran’ Bölge’de ciddiyetle dinlenen ve önemsenen bir efsane. Onun dışında ‘Dengbêjliğin’ ve kadın dengbêjlerin bölge için ne kadar kutsal olduğunu biliyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalar yaptık. Dengbêj Fatma Îsa’yı Bölge’de herkes bilir. Bilmeyen için de güzel bir tanıtıcı faaliyet oldu.’’

Projeyle ilgili olumlu dönüşler aldıklarını belirten ressamlardan Neşe Toprak, “Biz çalışırken sokaklardan yüzlerce insan geçti ve çoğu tebessümle bizi izledi. Ben o tebessümleri gördüğümde kadın, erkek, yaşlı, genç insanların bu işi önemsediğini ve bir nevi terapi görevi gördüğünü farkettim. Sanatın iyileştirici yönü benim nezdimde bir kez daha anlam kazandı. Sur’daki insanların travmalarını iyileştirmede bir nebze bile olsa katkı sağlayacaksa sanatçılar olarak üzerimize düşeni yapmalı, bunun sorumluluğunu almalıyız diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

*Dengbêj: deng ‘ses’, bêj ‘söyle’dir. Bu kelime, sözün ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamında kullanılmıştır.