Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği’nin 3 Üyesi Dahil 22 Kadın Gözaltına Alındı

Diyarbakır’da, Rosa Kadın Derneği üyeleri, kadın aktivistler ve bazı siyasi parti temsilcileri dahil olmak üzere 22 kadın göz altına alındı. Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, “hukuksuz bir baskına" maruz kaldıklarını ancak yılmadan diğer kadın örgütleri ile dayanışarak faaliyetlerini sürdüreceklerini kaydediyor.

İlk defa geçen yıl 22 Mayıs’ta derneğe operasyon yapıldığını belirten Rosa Kadın Derneği Başkanı Kaya, “Bu yaşadığımız 4. operasyon ve 2. baskın. Sistematik şekilde yargı tacizine maruz kalıyoruz. Oysa yaptığımız her şey yasal, şiddetin karşısında yer alıyoruz; diğer kadın örgütleri gibi kadına yönelik şiddetin son bulması gibi ortak amaçlarla faaliyet yürütüyoruz. Dernekte yer alan tüm belgelerin ve faaliyetlerimizin yasal bildirimleri yapılıyor. Bize zor kullanarak, usulsüz ve hukuksuz bir baskın gerçekleşti. Avukatlarımız baskının tutanağını polislerden güçlükle alabildi” dedi.

Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği’nin 3 Üyesi Dahil 22 Kadın Gözaltına AlındıSaldırının sadece kendilerine değil tüm kadın örgütlerine yönelik olduğunu belirten Kaya, “Biz diğer kadın hareketleri ile ortak söz ürettikçe daha çok saldırıya maruz kalıyoruz. Bu yargı tacizi kadınları yıldırmaya yönelik. Biz kadınlar için mücadele ediyoruz; politikalar üretiyoruz. Bu yapmaya devam edeceğiz. Biz haklıyız; bizi yıldıramayacaklarını anlamaları gerekiyor.” dedi.

Kaya 10 Nisan’da Diyarbakır’da İstanbul Sözleşmesi’den çekilme kararını protesto etmek amacıyla geniş katılımlı bir gösteri yapmayı planladıklarını ve çalışmalarını sürdüreceklerini kaydediyor.

Kadın Örgütlerinden Destek

Rosa Kadın Derneği’nin kolluk güçleri tarafından basılmasına yönelik Mor Çatı, Kırkyama Kadın Derneği ve Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği gibi kadın örgütleri, sosyal medyadan açıklama yaparak “Rosa Kadın Derneği’ne, kadına yönelik erkek şiddetine karşı mücadele eden kurumlara yönelik saldırıların karşısında birlikte güçlüyüz. Dayanışmamızı büyütüyoruz.” mesajı yayınladı.