Podcast Summit Kadir Has Üniversitesi’nde Düzenlendi

Türkiye’de çok dinlenen podcasterlar Medyapod’un Friedrich Ebert Stiftung’un katkıları ve Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlediği Podcast Summit 2019’da bir araya geldi.

6-7 Mayıs tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nin Cibali Salonu’nda gerçekleştirilen zirveye katılan 40’dan fazla podcaster, hem dinleyenleriyle buluştu hem de kendi podcast deneyimlerini paylaştı.

Medyapod’un podcasterlarının modere ettiği oturumlarda, podcast üretiminin kolaylıklarından, teknik malzeme kullanımına, gelir modellerinden, dinleyici profillerine kadar pek çok konu masaya yatırıldı.

Ünsal Ünlü: ‘Yayıncılığın bu denli rahatlayabileceğini düşünmezdim’

Yoğun katılımla gerçekleşen Podcast Summit  2019’un onur konuğu olan gazeteci Ünsal Ünlü geçmişle kıyaslandığında yayıncılığın bu denli rahatlayabileceğini düşünmediğini ifade etti. İşin riskli taraflarından da bahseden Ünlü, “Vatandaş gazeteciliği denilen hikaye gerçeğin dolaşımı anlamında çok önemli. Bir yandan da çok riskli. Çünkü gerçeğin kontrol edilmesi pas geçilmeye başlanıyor. İnternette yayılmaya başladıktan sonra o fikri geri almak çok zor, belki de imkansız. Çünkü bir bakış olarak kalıyor insanların üstünde. Dikkatli kontrollü yapıldığı sürece bu iş herkesin çok işine çok yarayacak. Ben de o anlamıyla yapmaya çalışıyorum.” diye konuştu.

Ünsal Ünlü: ‘Gazetecilerin artık teknolojiden uzak kalma şansları yok!’

Bugün gelinen noktada teknoloji kullanmanın gazeteciler açısından önemine vurgu yapan Ünlü, gittiği üniversite organizasyonlarında da gazetecilik bölümü öğrencilerine teknolojiyi öğrenmeleri için tavsiye bulunduğunu ifade etti. Gazetecilerin teknolojiden uzak kalma şanslarının olmadığını dile getiren Ünlü, sözlerine şöyle devam etti;

https://medyapod.com/wp-content/uploads/2019/05/IMG_0641-1024×683.jpg

“Benim gazeteciliğe başladığım dönemden bundan 30 sene önce, sadece gazetecilik yapmak için, ışık bilmek, belki bir parça montaj bilmek ki o da çok önemli değildi ama, sesten anlamak, çerçeveyi düzgün oturtmak yeterliydi. Ama artık bunlar yetmiyor. Haberin anında ulaşımı için çok daha fazla şeylere ihtiyaç var. Teknoloji bunu sağlıyorken, çok basitken, ulaşımı çok ucuzken, mutlaka öğrenmesi lazım.”

Nilay Örnek: ‘Gazetecilikte bir hava deliği olarak algıladığım ve nefes aldığım bir alan oldu’

Storytel için  hazırladığı ‘Nasıl Olunur?’ podcastiyle en çok dinlenen podcasterlar arasında yer alan gazeteci Nilay Örnek, podcast için ‘bir hava deliği, nefes aldığım bir alan’ benzetmesini kullandı. Podcastin sansürden uzak bir mecra olduğunu da dikkati çeken Örnek, bu durumun programa aldığı konukları da rahatlattığını söyledi.

https://medyapod.com/wp-content/uploads/2019/05/IMG_0127-1024×683.jpg

Kaan Kural: ‘Bizim beklediğimizden çok daha fazla ilgi gördü”

Uzun yıllar basketbol yorumlarıyla ekrandan takip ettiğimiz yorumcu Kaan Kural ve Orkun Çolakoğlu’da hazırladıkları  Potacast yayınının perde arkasını zirvede anlattı.

Bu kadar ilgi göreceklerini tahmin etmediklerini dile getiren Kural, “Sayısal olarak çok daha fazla dinlenilsin diye değil, bizi dinlemek isteyen insanlara yanıt verebilmek adına yapmıştık. Bizim beklediğimizden çok daha fazla ilgi gördü.” diye konuştu.

https://medyapod.com/wp-content/uploads/2019/05/IMG_0569-1024×683.jpg

“Biz 2011’de başladığımız zaman çok daha emekleme çağındaydı.” diyen Kaan Kural, akıllı telefonların gelişmesiyle birlikte podcaste erişimin de daha kolaylaştığını ifade etti.

Açık Bilim: ‘Çok dinlenmenin sırrı dinlenmek için çaba sarf etmemek’

Türkiye’nin ilk ve en çok dinlenen podcast ağlarından biri olan Açık Bilim’den Tevfik Uyar ve Kaan Öztürk çok dinlenen podcast yapmanın sırrının dinlenmek için çaba sarf etmemek olduğunu söyledi. ‘Bir kelebeğin peşinden koşarak onu yakalayamazsınız, bırakacaksınız kelebek kendisi gelsin.’ diyen Kaan Öztürk, “Biz de kendi istediğimiz gibi yaptık. Aman çok dinlensin amacıyla yapmadık. Doğru bildiğimiz şekilde yaptık. Demek ki bir çok insan da bizim doğru bulduğumuz beğendiğimiz, ilgilendiğimiz şeylerle ortak taraflara sahipmiş ki çok dinlenir olmuş. Olmaya da bilirdi. Kısmet.’ şeklinde konuştu.

Ekibin gizli kahramanı Kübra Karacan’sa YouTube izleyicileri ve podcast dinleyicileriyle ilgili ilginç bir deneyimini paylaştı.

YouTube canlı yayınlarımızda ‘Bu yayın ne zaman podcaste düşecek?’ diye soran takipçilerimiz oluyor. Demek ki izlemek değil, dinlemek çok etkili oluyor ki bunu istiyorlar.

https://medyapod.com/wp-content/uploads/2019/05/IMG_0479-1024×683.jpg

Medyapod tarafından yayınlanan basın bülteninden düzenlenmiştir. Bültenin tamamına erişmek için: https://medyapod.com/2019/05/10/cok-dinlenen-podcasterlar-podcast-summit-2019da-bulustu/