Arguvan Türküleri Belgesel Oluyor

UNESCO’nun ‘Kültürel Değerler’ listesinde yer alan Arguvan türküleri, bir kez daha belgesel haline getiriliyor.

Daha önce ‘Bir Tatlı Huzur Opera’ belgeselini çeken Devrim Çiftçi, ekibiyle birlikte Arguvan köylerini tek tek dolaşarak Arguvan türkülerini ‘belgesel’ hale getirmek için çalışmalara başladı.

Bir Arguvan’lı olan Devrim Çiftçi atalarının doğup büyüdüğü topraklara gelerek müziğin toplumsal yaşamda ki izini sürdü.

Arguvan da bir yıldan fazla süren alan araştırma yaptıktan sonra ekibi ile çekimlere başlayan Çiftçi, yönetmenliğini üstlendiği belgeseli Bora Balcı, Cafer Gebetaş ve Özgür Fındık ile çekiyor. İstanbul da faaliyet gösteren Arguvan Eğitim Vakfı Başkanı Hasan Aydın da bu çalışmalara bizzat katılarakm destek oluyor. Arguvan’ın birçok köyünde farklı tarzda söylenen türküleri kaydeden ve öykülerini anlattıran Devrim Çiftçi’yle ‘Sivil Sayfalar’ için bir söyleşi yaptık.

Devrim Çiftçi müzik alanında eğitim aldığını ve müziğin toplumsal yaşamda ki etkisini araştırdıklarını belirti ve şunları söyledi: “Toplumsal tarihi ve hafızayı kültürel değerler üzerinden açıklamak ve aktarmak istersek müziğin rolünü yadsıyamayız. Biz bu belgeseli Arguvan’ın sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel konumunu ve şekillenişini müzikler üzerinden anlatmak üzere yolla çıktık”.

Yaşamını türkü söyleyerek anlatan Arguvan insanını köylerinde ziyaret eden Devrim Çiftçi,  atalarının köyü olan Çakmak Mahallesine de uğradı ve yıkılmış evlerinin harabelerini ziyaret ederken duygulu anlar yaşadı.

Etiketler