Sivil toplum kuruluşları “Açlık grevindeki Filistinli esirlerin yanındayız” dedi

Filistinli Esirlerle Dayanışma Ağı (Samidoun) ve BDS Türkiye (Filistin için İsrail’e Boykot Girişimi), açlık grevindeki Filistinli esirler için destek eylemi yaptı. Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da Filistinli esirler için yapılan eyleme destek verdi. İsrail hapishanelerindeki yaklaşık 1500 Filistinlinin Mervan Barguti önderliğinde, 17 Nisan Filistinli Esirler Günü’nde […]

Filistinli Esirlerle Dayanışma Ağı (Samidoun) ve BDS Türkiye (Filistin için İsrail’e Boykot Girişimi), açlık grevindeki Filistinli esirler için destek eylemi yaptı. Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da Filistinli esirler için yapılan eyleme destek verdi.

İsrail hapishanelerindeki yaklaşık 1500 Filistinlinin Mervan Barguti önderliğinde, 17 Nisan Filistinli Esirler Günü’nde işgal rejiminin keyfi tutuklamalarına, tecrit uygulamalarına son verilmesi; ayrıca telefon hakkı, esirlerin aileleriyle görüşme hakkı ve yeterli sağlık hizmeti alma gibi taleplerle başlattıkları açlık grevi bugün (6 Mayıs) 20. gününe girdi.

Filistinli Esirlerle Dayanışma Ağı (Samidoun) ve BDS Türkiye (Filistin için İsrail’e Boykot Girişimi), açlık grevindeki Filistinli esirler için bugün Galatasaray Meydanı’nda destek eylemi gerçekleştirdi.

TİHV: Bizler Filistinli esirlerin seslerini duyuracağız

Eylemde konuşan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, insan hakları savunucuları olarak Filistin halkının yaşadığı acıları anladığını ve işgal rejiminin sürdürdüğü zulüm politikalarını kınadığını belirterek şöyle konuştu:

İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinlilere yönelik insanlık dışı uygulamaları takip ediyoruz. Bu uygulamalarla işgal rejimi Filistinlilere karşı imha ve inkar politikasını devam ettirmektedir. Filistinli tutsaklar İrlanda’da, İtalya’da ve Türkiye’de olduğu gibi vücutlarından başka kullanacakları hiçbir araç olmadığı için tuz ve suyla açlık grevine gidiyorlar. Biz diyoruz ki onların sesini duyalım onlara uygulanan imha, işgal politikalarının son bulması için dayanışmamızı büyütelim ve onlara zorla müdahale edecek olan doktorlara açlık grevindeki tutsakların karşı karşıya kalacağı ağır hasarları hatırlatalım, hiçbir hastaya iradesi dışında müdahale edilmemesi gerektiğini duyuralım. Direnişçiler zorla müdahale edildiğinde Wernicke- Korsakof hastası oluyor. Bizler Filistinli esirlerin seslerini duyuracağız.

İHD: Son sözü direnenler söyleyecektir

İHD İstanbul Şube üyesi Mine Nazari ise bu coğrafyanın insanlarına reva görülen zulmün kader olmadığı belirterek, “Elbette ki son sözü direnenler söyleyecektir. Bugün Filistin’de bedenlerini açlığa yatıran tüm esirleri saygıyla selamlıyorum ve onların yanlarında olduğumuzu bir kere daha belirtmek istiyorum. Saygıyla” ifadelerini kullandı.

TDİ: Filistinlilerin direnişini selamlıyoruz

TDİ Dönem Sözcüsü Gülsev Kaya ise açlık grevindeki esirleri selamlayarak konuşmasına başladı.

“Mayıs ayı direniş ayıdır” diyen Kaya sözlerinin devamında, “Coğrafyalar farklı ama faşizmin saldırıları aynı. Bu saldırılar karşısında tutsakların direnişi de aynı. Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak Filistin’deki Filistinlilerin direnişini selamlıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Türkçe ve Arapça basın açıklaması okundu.

“İşgal güçleri, Filistinli esirlere saldırıyor”

Açıklamanın Türkçesini okuyan Mutlu Örs, 1500 Filistinli esirin, 17 Nisan Filistinli Esirlerle Dayanışma Günü’nde “Özgürlük ve Onur Grevi” adıyla süresiz açlık grevine başladığını hatırlattı.

Başta Hadarim, Gilboa ve Nafha hapishaneleri olmak üzere işgalci İsrail hapishanelerinde bulunan ve hemen hemen tüm Filistinli siyasi grupların katıldığı açlık grevinin bugün itibariyle 20. gününe girdiğini belirten Örs, “Bazı esirlerin sağlık durumlarında ciddi bozulmalar meydana gelirken, işgal güçleri, açlık grevcilerinin iradesini kırmak için, fiziksel saldırı dâhil pek çok yola başvuruyor. Bazı esirlerin kişisel eşyalarına, kıyafetlerine el konulurken, bazı hapishanelerden, açlık grevini sürdürebilmenin temel bir ihtiyacı olan tuzun esirlere verilmediği bildiriliyor” ifadelerini kullandı.

Filistin halkının dostları her yerde

Tüm bu baskı ve saldırılara rağmen, FHKC’nin tutuklu bulunan genel sekreteri Ahmed Saadat’ın da aralarında olduğu pek çok ismin katılımıyla açlık grevinin büyüyerek devam ettiğini belirten Örs, sözlerini devamında şunları söyledi:

30 yılı aşkın zamandır Fransa’da tutuklu bulunan ve serbest bırakılmasına ABD tarafından izin verilmeyen Lübnanlı-Filistinli devrimci Corc İbrahim Abdallah da 3 günlük açlık greviyle bu eyleme destek verdi. Diğer yandan da, Tunus’tan Şili’ye, Fransa’dan İrlanda’ya, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan Kanada ve ABD’ye, dünyanın pek çok yerinde Filistin halkının dostları, düzenledikleri eylem ve etkinliklerle, Siyonizm’in hapishanelerindeki Filistinli esirlere destek gönderiyor.

“Bütün Filistinli esirlere özgürlük”

“BDS Türkiye ve Samidoun Filistinli Esirlerle Dayanışma Ağı olarak, destekçi kurumlarla birlikte, Özgürlük ve Onur Grevi’ne İstanbul’dan bir selam gönderiyoruz” diyen Örs, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Mücadelelerinde yalnız olmadıklarını söylüyor ve onlarla dayanışmanın gerçek yolu olarak, İsrail’in tüm kurumlarının boykot edilmesi, Siyonist rejimle olan tüm ilişkilerin kesilmesi çağrımızı yineliyoruz. Özel olarak, İsrail hapishanelerine “hizmet” sunan ve işlenen suçlara ortak olan G4S ve HP markalarını boykot çağrısında bulunuyoruz.

Açıklamanın ardından eylemciler, Filistinli tutsakların açlık grevini tuzlu suyla yapmasına atıfta bulunarak tuzlu su içtiler.

Fotoğraflar: Murat Bay/Sendika.Org
Kaynak