Kavala’nın Tutukluluğunun Devamına Karar Verildi

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi Davası’nda 784 gündür tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet talebiyle yargılandığı Gezi Davası’nın 4. duruşması, bugün 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri’deki mahkeme salonunda görüldü. Duruşmada ilk olarak Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde Ekipler Amiri olarak görev yapan Ercan Orhan Aydın’ın ifadesi alındı. Tanığın ardından konuşan Osman Kavala, önceki duruşmalarda Gezi olaylarını planladığı ve organize ettiği iddialarımın dayanaksız olduğunu ifade ettiğini belirterek, “MASAK raporları bir kaynak aktarmadığımızı gösterdi. Manipülasyonlar yaparak adaleti yanıltma gayreti bu iddianamede görülmektedir. İddianamede anlatılan edimlerin suç unsuru taşımadığı ve benimle somut bir ilişki olmamasına rağmen benimle ilgili şüphelilerinin ağır basması özgürlüğümün değerinin verilmediğinin göstergesi. Ama özgürlüğümün değeri evrensel normlara dayanıyor. AİHM kararı da bunu gösteriyor. Bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son verilmesini istiyorum.” Dedi.

Ara kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, “suçun vasfını ve katalog suçlardan olmasını” gerekçe göstererek, “tutuklamanın ölçülü” olduğunu savundu ve AYM kararını göz önünde bulundurarak Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına, adli kontrollerin kaldırılmasıyla ilgili taleplerin reddine karar vererek, duruşmayı 28 Ocak 2020’ye erteledi.

Osman Kavala’nın başvurusunu 10 Aralık’ta değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hak ihlali olduğuna karar vererek, tutukluluğun sona erdirilmesini istemişti.