Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Anadolu Peynirleri Kars Buluşması’nı Düzenledi

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından 5-7 Temmuz 2019 tarihleri arasında Anadolu Peynirleri Kars Buluşması etkinliği düzenlendi. 2014’te “Alplerden Kafkaslara Kars Peynirciliğinin 150 Tarihi” adlı sergi ve kitap çalışmalarıyla başlayıp, 2016’da “Dünyada ve Türkiye’de Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti Uluslararası Sempozyumu”, 2017’de “Kars Kaşarı’nın Duyusal Özelliklerinin Tanımlanması ve Olgunlaşma Performansının Değerlendirilmesi” ve 2018 yılında “Anadolu Peynirleri Kars’ta Buluşuyor!” başlıklarıyla devam ettiği etkinliklerine bu yıl Anadolu Peynirleri Kars Buluşması 2019’u ekledi.

Doğal ve toplumsal varlıklar üzerinden köy yaşamını destekleme projeleri geliştirmek üzere çalışmalarına başlayan dernek, kırsaldaki yalnızlığın ve büyük kentlerin çekiciliğinin yarattığı göçü engellemek, yerel potansiyeller üzerinden toplumsal farkındalık yaratmak, geleneği sahiplenmek ve aidiyet duygularını geliştirmek amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, yerel tohumların ekiminin yaygınlaştırılması; örtü altı yeşillik ve sebze yetiştiriciliğinin desteklenmesi; yenilebilir, aromatik, şifalı ve süs bitkileri yetiştiriciliği, toplanması, kurutulması ve muhafazası ile kullanımı üzerine eğitimler düzenliyor.

Dernek gönülleri, kurulduğu günden bugüne farklı kurumlarla yapılan işbirlikleriyle ortaya konulan çalışmaları şöyle anlatıyor:

“Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteği ve Boğatepe köylülerinin katkı ve çabalarıyla Ekomüze Zavot Peynircilik Müzesi’nin kurulmuştur. Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteği ve Kafkas Üniversitesi ile birlikte Kars Kaşarı’nın coğrafi işaretinin alınması gerçekleştirilmiştir. Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı işbirliğiyle Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) projesi kapsamında listelenen yerel ürünler arasında Boğatepe Gravyeri’ne Presidium belgesi alınmıştır. SERKA desteği ve Tarih Vakfı’yla birlikte yöre peynirciliği üzerine sözlü tarih araştırması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda “Alplerden Kafkaslara Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi” sergileri ve kitabı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte SERKA ve Kafkas Üniversitesi desteğiyle yerel-geleneksel peynircilik ve coğrafi işaret uluslararası sempozyumu, Kars Ardahan geleneksel peynirleri araştırması gibi çalışmaları hayata geçirmiştir. 2016 yılından bu yana Zeytindostu Derneği ve gönüllülerin işbirliğiyle Kars Kaşarı’nın fiziksel ve duyusal özelliklerinin belirlendiği tadım atölyeleri düzenlemekte, Türkiye’nin ilk yerel-geleneksel peynir tadım paneli oluşturulması için çalışmalar sürdürmektedir.

Her yıl temmuz ayında farklı temalarla düzenlediği etkinliklerle, Kars’ı Anadolu’nun yerel-geleneksel peynirleri için bir buluşma noktası haline getirmeyi ve bu sayede Anadolu’nun öksüz ve yetim kültürel taşıyıcıları olan yerel-geleneksel peynirlerine sahip çıkılmasını amaçlamaktadır.”

Anadolu Kars Peynirleri Buluşması’nda çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan olmak üzere Anadolu’nun farklı peynir şehirlerinden gelen üreticiler yerel-geleneksel peynirlerini sergilediler ve getirdikleri peynirleri meraklılarına anlatarak tattırma şansı elde etti.   Süt ve peynir üreticilerinin yanı sıra bilim insanları, aşçılar ve şefler, kamu yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve peynirleri pazara adil biçimde ulaştırmayı gaye edinenleri bir araya getiren bu buluşmaya Anadolu’nun çeşitli peynirlerini tatmak, her birinin ayırt edici özellikleri hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulunmak isteyen herkes davet edildi.

 Etkinlik, özelde yerel peynirlerin pazardaki görünürlüğünü arttırmak, genelde biyoçeşitliliği korumak ve sürdürülebilirliği arttırmak adına düzenlenecek etkinliklere örnek teşkil etti.