Diyarbakır’daki Hak Örgütleri: Ayrımcılığa Karşı Amedspor’un Yanındayız

İnsan Hakları Haftasını ortak bir programla karşılayan Diyarbakır’daki beş hak örgütünün üye ve yöneticileri, haftanın son etkinliğinde, bütün deplasman maçlarında taraftar yasağına maruz kalan Amedspor’a destek için maça gittiler.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70. yıldönümü Diyarbakır’da çeşitli etkinliklerle karşılandı. İnsan Hakları Haftası’nda ortak bir program hazırlayan beş hak örgütünün, son etkinlik kapsamında Amedspor’a destek için maça gittiler. Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Hak İnisiyatifi Derneği Diyarbakır Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği tarafından düzenlenen ortak program kapsamında 10 Aralık günü Koşuyolu Parkı içindeki İnsan Hakları anıtı önünde bir araya gelip ortak açıklamayı okudular. Hafta boyunca; Cumartesi Anneleri etkinliği, Tahir Elçi anması, cezaevlerindeki hak ihlallerini duyuran açıklama ve panel, zorla kaybedilenler ve Roboskî katliamı ile ilgili belgesel filmleri gibi etkinlikler düzenleyen kurumlar, haftanın son etkinliği olarak Amedspor’a destek için stadyum önünde buluştular.

Amedspor kulüp başkanı Ali Karataş ve kulüp yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısında, beş hak örgütü adına ortak açıklamayı okuyan Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilcisi Reha Ruhavioğlu, “ülkenin dört bir yanında yüzbinlerce taraftarı olmasına rağmen gittiği her deplasmana yasak konan, yaptıkları futbol müsabakalarında futbolcuları fiziksel saldırıya uğrayan, yöneticileri tartaklanan, spor dedikçe hedef gösterilen, barış dedikçe kriminalize edilen kentimizin spor kulübü Amedspor’la dayanışmak için” bugün maça geldiklerini açıkladı.

Amedspor’un tam 62 haftadır deplasman maçlarını taraftarsız oynadığını hatırlatan Ruhavioğlu,  Amedspor’un deplasmana gittiği her şehirde, ilgili şehirlerin valilerinin ağız birliği yapmışçasına çeşitli bahaneler öne sürerek Amedspor taraftarlarının deplasmanda takımlarını desteklemesini engellediklerini söyledi ve “Amedspor’un yüzbinlerce taraftarına uygulanan sistematik ambargonun da karşısında durma” çağrısında bulundu.

Ruhavioğlu şunları söyledi: “Özellikle son yıllarda kentimizin spor kulübü Amedspor’a yönelik nefret söylemleri deplasmanda oynadığı bütün müsabakalara sirayet etmiştir. Nefret söylemlerinin sürekli devam etmesi nedeniyle bu durum kollektif linçe dönüşmüştür. Amedspor neredeyse gittiği her deplasmanda hem saha içinde hem de saha dışında fiziksel ve sözel şiddete maruz kalmıştır. Müsabaka esnasında futbolcuları dövülmüş, rakip takım yöneticileri tarafından Amedspor’un yöneticileri ve futbolcuları darp edilmiştir. Amedspora yönelik uygulanan bu ayrımcı söylemler sonucunda geçtiğimiz yıl Amedspor kaptanlığını da yapan eski futbolcusu Deniz Naki Almanya’da silahlı saldırıya uğramış ve şans eseri olaydan yara almadan kurtulmuştur. Amedspor’a yönelik sistematik nefret bununla da son bulmamış son olarak gittiği bir deplasman maçında rakip kulüp yöneticilerinin bilgisi dahilinde ırkçı ve militarist marşlar çalınarak hedef gösterilmiş, takım şans eseri sağ salim eve dönebilmiştir.”

Amespor’a yönelik düşmanca tutumu, beş sivil toplum örgütü olarak kınadıklarını vurgulayan Ruhavioğlu, ortak açıklamayı şu ifadelerle bitirdi: “Amedspor yönelik işlenen nefret suçları cezasız kaldığı gibi Amedspor camiasına yönelik keyfi soruşturmalar ve cezalandırmalar sosyal adalet ilkesini zedelemekte ve Amedspor’a yönelik bu denli hasmane tavırları besleyen kollektif nefretin cezalandırılmaması kentimizin spor kulübüne yönelik düşmanca tavırları pekiştirmektedir.

Bu kentin Sivil toplum örgütleri olarak sırf “çocuklar ölmesin, maça da gelsin” dediği için hedef tahtasına oturtulan, türlü bahanelerle taraftarından uzaklaştırılan, attığı her adımda soruşturmalarla boğuşmak zorunda kalan Amedspor camiasının yanında olduğumuzu, Amedspor şahsında ayrımcılığa maruz kalan bölgemizin spor kulüpleriyle, Amedspor’un vefakar taraftar oluşumlarıyla ve Amedsporla bağları koparılmak istenen yüzbinlerce taraftarıyla dayanışma içindeyiz.”

İnsan hakları kuruluşlarının destek verdiği maça “İnsan, haklarıyla insandır” pankartıyla çıkan Amedspor, ligin 17. maçında rakibi Bayrampaşa’yı Umut Koçin (‘17) ve Burak Taşdemir’in (‘72) golleriyle 2-0 yenerek 24 puanla 8. sıraya yerleşti.