SKA Yatırımları Türkiye Platformu, Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Ediyor

04 Şubat 2022
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) finansal desteği ve Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) iş birliği ile oluşturulan yeni dijital platform Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yatırımları Türkiye Platformu tanıtıldı. Platform, yatırımcıların Türkiye’de gezegeni ve insanları korumayı hedefleyen etki yatırımları yapmalarını ve özel sektör finans kaynaklarını harekete geçirmelerini amaçlıyor.

Platformda genel bilgilerin yanı sıra Türkiye’de SKA’lara uyumlu etki yatırımlarına yönelik başarı hikayeleri yer alıyor ve etki yatırımları ile ilgili oluşturulan bilgi havuzu ile eğitim araçlarına ücretsiz ulaşılabilecek bir açık kaynak sağlanıyor. Platformdaki eğitim içerikleri ise UNDP IICPSD ile iş birliği içinde hazırlanıyor.

Platformun hedef kitlesinde, SKA’ların başarılı olması için sermaye sunmak isteyen yatırımcılar, SKA’ları etkinleştiren etkiyi ölçmek isteyen vakıflar, dahili karar verme mekanizmalarını SKA’lar ile uyumlu hale getirerek bu sağlanacak katkıyı doğrulamak ve bağımsız güvence yoluyla iletmek isteyen özel sermaye fonları, tahvil ihraççıları ve teşebbüsleri bulunuyor.

Ayrıca, SKA’ların etki standartlarının karar verme çerçevesini geliştirebilecek etki yönetimi ve ölçümü eğitiminden yararlanmak isteyen akademisyenler, akredite ve bağımsız güvence verenler olarak hareket etmek isteyen danışmanlık firmaları, yerel yatırım fırsatlarını veya SKA ile ilgili projeleri desteklemek için ortaklar bulmak isteyen kalkınma finansmanı kurumları ve özel yatırımları ülkesine çekerek toplumun gelişmesini hedefleyen kamu kuruluşlarına fayda sağlanması bekleniyor.

Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve iyi işleyen bir etki yatırımı ekosisteminin oluşturulmasını sağlamak amacı ile kurulan ve UNDP’nin de içinde yer aldığı EYDK, tüm paydaşları buluşturarak etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmeyi amaçlıyor.

SKA Yatırımları Türkiye platformuna buradan ulaşabilirsiniz.