Afgan Kadınlarına Dayanışma ve Destek Çağrısı Büyüyor!

17 Ağustos 2021
“Kendinizden utanın! Tüm dünya, Afganistan’a, dünyanın bu bölgesine son 20 yıldır yaptıklarınız için kendinizden utanın.” Afgan kadınların tüm haklarını ve özgürlüklerini kaybetme tehlikesine karşı dünyanın farklı bölgelerinden kadın hakları aktivistleri ve STK’lar, Afgan kadınlarıyla dayanışma mesajları veriyor ve uluslararası topluma Afgan kadınlarını Taliban rejiminde yalnız bırakmama çağrısı yapıyor.

Afganistan’da Taliban yönetiminin başkent Kabil dahil pek çok bölgede yönetimi ele geçirmesi, küresel düzeyde kadınları harekete geçirdi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre, bu yılın başından beri Afganistan’da 400 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı; 2020’nin sonunda ülkede yerinden edilmiş 2,9 milyon Afgan’a katıldı. Afganistan’ın 34 vilayetinden 33’ünde çatışmalar sürüyor. Yerinden edilen Afganların ise yüzde 80’ini kadınlar ve çocuklardan oluşuyor.

Taliban’ın tekrar ülkede gücü ele geçirmesi ve artan insan hakları ihlalleri karşısında BM tarafından yapılan “Afganistan halkını terk edemeyiz, terk etmemeliyiz” açıklaması ise henüz somut bir adıma dönüşmedi.

Taliban’ın Afganistan’da tekrar yönetime gelmesi, Afgan kadınların ve kız çocuklarının son 20 yılda elde ettikleri özgürlük ve kazanımlarını tümden yok etme riski taşıyor. Taliban’ın şeriat kurallarına uymaları ve örtünmeleri durumunda kadınlara “saygı göstereceğini” açıkladı ancak Afgan kadınlar, Taliban’ın şeriat kanunlarına göre idam ve kırbaçlanma gibi cezalarla tüm haklarını kaybetmekten korkuyor.

Afgan kadın hakları aktivisti Mahbouba Seraj’ın dünyaya Afganistan’a yaptıkları için ve yardım isteklerine yanıt verilmediği için “utanın” mesajı verirken;

Taliban tarafından daha önce tehdit mesajları alan Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı Zarifa Ghafari “Taliban benim gibi insanların peşine düşecek ve beni öldürecek” açıklaması yaptı.

Türkiye’de Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nden Zakira Hekmat ise Afganistan’da kadınların “Bizi Taliban götürmesin, bu ölüm daha şereflidir” diyerek intihar ettiğini anlatıyor.

Zakira Hekmat kendi sosyal medya hesabından da “Taliban’ın korkusundan çatılardan atlayarak intihar eden kadınlardan kimse söz etmeyecek. Tarihte böyle öleceğiz.” mesajını paylaştı.

Afgan Kadınlarına Destek Çağrıları

Türkiye’de İslami kesim de dahil olmak üzere kadın örgütleri ve aktivistler, Afganlı kadınlarla dayanışma mesajları yayınlıyor.

EŞİK Platformu: “Afganistan’ın Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban yöntemleri kadar acımasız buluyoruz! Dünyaya sesleniyoruz: Afganistan’ın Taliban yönetimine terk edilmesini, Taliban yöntemleri kadar acımasız buluyoruz! Afgan kadınlar ve Afgan halkı için harekete geçin!”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: “Bu ülkenin kadınları olarak milli mücadele anlayışımız Laikliktir. Afganistan’ın 200 yıl geriye gitmesine sebep tüm yaşananların sorumlusu ülkelerin yöneticileridir.”

Ankara Kadın Platformu: “Uluslararası toplumu Afgan kadınlarını Taliban ile yalnız bırakmamaya çağırıyoruz.”

Kırkyama: “Yıllardır emperyalizm ve kapitalizm kıskacında yaşamak zorunda kalan Afganistanlı kadınlar şimdi Siyasal İslamla, kadın düşmanı, yaşam alanlarının daraltan, eşitsizliği, baskıyı artıran bir toplum içinde ayakta kalmaya ve mücadeleye etmeye çalışıyorlar. Yanlarındayız.”

Havle Kadın Derneği: “Musawah Hareketi, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e ulaşması üzerine Afgan kadınları ve kız çocukları, dezavantajlı gruplar ve aktivistler başta olmak üzere tehlikede olan Afgan halkını korumak için bir aksiyon çağrısı metni yayınladı. Metinde Afganistan halkı ve Afgan kadınları ile dayanışma içinde olduklarını ifade eden Musawah, dünya çapındaki hak savunucularına acil aksiyon çağrısı yaptı.”

Kadın Meclisleri: “Tüm dünya kadınları için, tüm dünya kadınlarıyla Taliban zihniyetini yeneceğiz.”

Mor Dayanışma: “Afganistan’da Taliban ve erkek egemen emperyalist güçler karşısında halkını, toprağını, yaşamını savunan kadınların yanındayız. Dünyanın her yerindeki kız kardeşlerimizi dayanışmayı, umudu büyütmeye çağırıyoruz”

Kadınlar Birlikte Güçlü “İzmir’de “Afganistanlı Kadınlar Yalnız Değildir” sloganıyla Karşıyaka iskelesinde toplanacak.

Gülsüm Kav: “Afgan kadınlar asla yalnız değildir; biz dünyanın bütün kadınlarıyız, mutlaka özgürlüğümüze kavuşacağız.”

Hülya Gülbahar: “Uluslararası toplumu, Afgan kadınları Taliban ile yalnız bırakmamaya çağırıyoruz.”

Berrin Sönmez: “Önceki iktidarında 12 yaşındaki kız çocuklarını militanlarıyla zorla evlendirerek seks kölesine dönüştüren Taliban’ın değiştiğine ve kız çocuklarının, kadınların eğitim ve çalışma haklarını tanıyacağına inanmak zor.”

Rümeysa Çamdereli: “Taliban hep gölge gibi peşindeyken yılmadan mücadele ettikten sonra, herkesin gözü önünde, esaretinin Taliban’ın “zaferinin” simgesi haline gelmesi… Sokakta üç eş alacağını ağzını yaya söyleyen erkeklerin eşliğinde…”