2021 Anne-Klein Kadın Ödülü’nün Sahibi Kadın Hakları Savunucusu Canan Arın Oldu

2021 Anne-Klein Kadın Ödülü'nün bu yılki sahibi, 40 yıldır kadın hakları ve kadınların kendi geleceğini belirleme hakkı için mücadele eden Türkiyeli avukat ve kadın hakları savunucusu Cânân Arın oldu. Kutlama konuşmasını Alman-Türk şair ve belgesel sanatçısı Dilek Mayatürk'ün yapacağı ödül töreni 5 Mart 2021 tarihinde Berlin’de ve katılıma açık olarak gerçekleşecek. 

Türkiye’deki ilk bağımsız kadın sığınma evi olan Mor Çatı’nın kurucuları arasında yer alan Canan Arın, sayısız davada şiddet gören kadınları savunmasının yanında, çabası ve katkılarıyla 2012 yılında Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülke olmasını sağladı. Bu sözleşme, kadına yönelik ve aile içi şiddetin önlenmesini ve cezalandırılmasını hedefleyen ilk uluslararası sözleşme.

İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmek Türkiye’deki kadın hareketinin kazanımlarını eriteceğini söyleyen Heinrich-Böll-Stiftung Eşbaşkanı ve jüri başkanı Barbara Unmüßig, günümüzde Cânân Arın’la birlikte binlerce kadının, Türkiye’de kadın politikalarında geri adım atılmaması ve kadınların şiddete yer olmayan, kendi geleceklerini belirleyebildikleri bir yaşam sürmeleri için mücadele verdiğini hatırlatıyor.

Jüri Cânân Arın’a bu ödülü, bütün kadınların şiddetin olmadığı ve geleceklerini kendilerinin belirleyebileceği bir hayata sahip olmaları için birey olarak gösterdiği cesaret ve inatla yürüttüğü mücadelesine atfen verdi. Anne Klein Kadın Ödülü onuncu kez veriliyor; mücadele insanı Berlinli avukat Anne Klein ile bu yıl ödülün sahibi olan Arın’ın ruhen kız kardeş olduklarını söylemek herhalde abartılı olmaz.

Tören

Ödül törenine katılmak için buradan kayıt yaptırabilirsiniz.