Dünya Çevre Günü: Sanat ve Ekoloji Mersin’de Buluşuyor

Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta evde kapalı kaldığımız ayların ardından Kültürhane bahçesinden, kamp sandalyelerimiz üzerinden buluşuyoruz sizlerle. Konuklarımız ise Dünya Çevre Günü kapsamında gerçekleşecek Circular 2: Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi ekibi olacak.

caretta ekolojik ahval

5 Haziran Birleşmiş Milletler Dünya Çevre Günü kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve D5 Sanat Ortamı yürütücülüğünde, 7 – 9 Haziran tarihleri arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek ‘Circular 2: Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’ni TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Sinan Can, D5 Sanat Ortamı kurucularından sergi küratörü Veli Mert, proje danışmanı-sanatçı Derya Gözükızıl ve sanatçı-aktivist Bengisu Muazzez Kurtuluş ile konuşuyoruz.

Circular 2: Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’nin küratörü, D5 Sanat Ortamı kurucularından Veli Mert, ilk etkinliğin Zeynep Güray Can küratörlüğünde 2018’de gerçekleştiğini dile getirdi. Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve Mersin Üniversitesi ortaklığında Mersin Marina’da hayata geçirilen ilk buluşmada Circular’ın bienal tarzında iki yılda bir tekrarlanmasının hedeflendiğini ancak pandemi koşullarında ikincisinin bu yıl düzenleneceğini aktaran Mert, bu yıl 19 işin sergileneceğini de sözlerine ekledi.

Çevre ile Sanat’ı bir araya getirme fikri ile ortaya çıkan Circular isminin ressam ve akademisyen Zeynep Güray Can tarafından doğadaki döngüsel düzene atfen önerildiğini söyleyen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Sinan Can, bu seneki buluşmada D5 Sanat ortamı gibi sanatçıların meydana getirdiği bir kolektif ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de paydaşlar arasına katılmasının Circular’ın hem içeriğinin hem de etki alanının genişlemesi anlamında büyük katkısı olacağını belirtti.

circularBirçok sanatçının bireysel olarak ya da sanat kolektifleri içinde işlerinin Circular 2’de katılımcılar ile buluşacağını ifade eden proje danışmanı Derya Gözükızıl, yalnızca organizasyon içinde yer almayı düşünürken etkinlik küratörü Veli Mert’in de önerisi ile sanatsal bir işi ile de projede yer aldığını, Mersin Üniversitesi’nde halen devam etmekte olan yüksek lisans tezinin de bilim ve sanat ilişkisi üzerine eğildiğini söyledi.

Sanatçı-aktivist Bengisu Muazzez Kurtuluş, kendi sanatsal serüveninde ilk günlerden bu yana ekoloji ile ilgilendiğini, eko-sanat alanında her zaman üretimlerde bulunduğunu söylüyor. Kuruluşundan beri Ekoloji Kolektifi Derneği’nin bir mensubu olduğunu, içinde yer aldığı ve 2011’de faaliyetlerine başlayan Çekirdek Kolektifi’nin de Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı durdurma ve nükleere karşı bir kamuoyu oluşturma gayesi ile hareket ettiğini belirten Kurtuluş, Circular 2’de hem Ekoloji Kolektifi Derneği hem de Çekirdek Kolektifi adına işleri ile yer alacağını sözlerine ekledi. 

5-11 Haziran arasını kapsayan Dünya Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek Circular 2: Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’nde yer alacak sanatçılar ile organizasyon ekibi ise şöyle:

Küratörler: Veli Mert ve D5 Sanat Ortamı

Proje Danışmanları: Melih Apa, Şerif Erol, Derya Gözükızıl, Ahmet Karabulak, Elif Kılıçdoğan

Sanatçılar: D5 Sanat Ortamı, Bengisu Muazzez Kurtuluş, Taner Tunga, Nesibe Güneş, Yasmine Dahhan, Elif Güven, Kültürhane, Mersin Yabanılları, Aliye Altunbilek, Reşat Ceylan, Hatice Karadağ, Zeynep Güray Can, Derya Gözükızıl, Hediye Göker, Haydar Turan, Çekirdek Kolektif