18. Radyo Şenliği: Dinleyicileri Açık Radyo’yu Anlatıyor

Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta Açık Radyo’yu, radyonun hayatımıza kattıklarını, dinleyici destek projesini ve 18. Açık Radyo Şenliği’ni konuşuyoruz. Konuklarımız ise programı hazırlayıp sunan Alper Tolga Akkuş’un radyo vesilesiyle tanıştığı iki Açık Radyo dinleyicisi, gönüllüsü ve destekçisi Ayşe Erarslan ile Işın Sarıöz Bükücüler. 

Konuklarımıza dört soru yönelttik bu hafta: “Açık Radyo ile nasıl tanıştınız?”, “Açık Radyo’nun 26. yılına varan yayın hayatındaki favori programlarınız hangileri?”, “Açık Radyo’lu anılarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?” ve son olarak “Bir cümlede Açık Radyo’yu nasıl tanımlarsınız?”

Çocukluğundan, TRT Çocuk ve Arkası Yarın döneminden itibaren radyo dinlediğini ifade eden Işın Sarıöz Bükücüler, Açık Radyo ile tanışmasını “1995’teki test yayını sırasında tesadüfen keşfettim Açık Radyo’yu. Bir gün radyoyu, acaba bir şey bulur muyum diye karıştırıyordum. Harika bir caz kanalı buldum ama cızırtılı bir yayındı. Radyoyu evde dolaştırmaya başladım sesi anlayabilmek için. Hangi radyo olduğunu da ilk anda anlayamadım. Aralarda, “Açık Radyo test yayını” dendiğini duydum. Bu radyo güzelmiş. Bu frekans (FM 94.9) kalsın burada dedim ve hala dinliyorum” sözleri ile ifade etti.

Radyo ile ilk tanışma anını tam olarak anımsayamadığını aktaran Ayşe Erarslan, “Doksanların sonu gibi tesadüf eseri denk geldim ben de Işıl gibi. Açık Radyo’yu dinleyebilmek için hayli uğraşıyordum ilk günlerde. Daha sonra internetin de hayatımıza girmesiyle 2000’lerin ortasından itibaren düzenli şekilde dinlemeye başladım” şeklinde paylaştı Açık Radyo dinleme macerasının başlangıcını.

Kendisi de bir Açık Radyo dinleyici ve destekçisi, aynı zamanda 12 yıla yakın zamandır tuttuğu Açık Radyo Günlüğü blogu ile bir bakıma tarihçisi olan Alper Tolga Akkuş ise radyoyu 2003 yılında o sırada çalıştığı yerde keşfettiğini söyledi.

Açık Radyo’daki favori programlar sorusu yanıtlamakta en fazla zorlanılan kısım oldu. 26 yılda, 53 yayın döneminde tamamı ile gönüllü programcıların katkısı ile yüzlerce program, binli sayıları çok aşan programcı ve konukların içinden seçim yapmak kolay olmadı elbette.

Işın, Ayşe ve Alper’in yayın sırasında adını andıkları programları, “Gitaresk (Jak Kohen), Esintiler (Seda Binbaşgil), Sandıktaki Sesler (Ariana Ferentinou, Niyazi Dalyancı), Ma’nın Tınısı (Hakan Ünseven), Dilden Dile Titreşimler (Emre Dağtaşoğlu), Müzikli Şarap Sohbetleri (Güven Nil), Bu Şehr-i İstanbul ki (Murat Belge, Tanyeri Erkman), Tabula Rasa (Yıldırım Arıcı, Mahasti Kia), Açık Gazete (Ömer Madra, Özdeş Özbay, Feryal Kabil), Açık Dergi (İlksen Mavituna), Sabahlık (Didem Gençtürk), Açık Beyin (Oğuz Tanrıdağ, Hakan Gürvit), Dünya Hali (Engin Geçtan, Timuçin Oral), Açık Yeşil (Ömer Madra, Ümit Şahin), Tuna’nın Beri Yanı (Muammer Ketencoğlu), Gezegenin Geleceği (Uygar Özesmi, Büşra Yar), Sarhoş Atlar Zamanı (Akif Burak Atlar), Açık Deniz (Beysun Gökçin), Deniz Aşırı (Deniz Pak)” şeklinde sıralayabiliriz.

Açık Radyo’yu desteklemek için yalnızca 9 gün 99 saatlik Radyo Şenliği günlerini beklemek gerekmediğini, “Hep Açık Radyo!” sloganını paylaşarak anımsatalım.

22 – 30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek 9 gün/99 saatlik 18. Açık Radyo Şenliği’ne dair detay bilgi edinmek ve imkanınız varsa desteklerinizi iletmek için acikradyo.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz. Açık Radyo’nun yarım ya da bir saatlik programlarına destek verdiğinizde isminiz ilgili programın sizin tercih ettiğiniz bir tarihindeki yayınının hemen öncesinde anons ediliyor.