Gezi Davası Sil Baştan: Kavala Tutukluluğunu “Bayrak Yarışına” Benzetti

22 Mayıs 2021
Gezi Parkı Davası'nda dokuz kişi hakkında verilen beraat kararlarının bozulması üzerine yeniden açılan davanın ilk duruşması İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, oy çokluğuyla Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Kavala, hakkında AİHM kararı olmasına rağmen tahliye edilmemesini Arthur Miller’ın McCarthy döneminde kaleme aldığı “Cadı Kazanı” adlı oyununa benzetti. 

Kavala, dava kapsamında 1298 gündür tutuklu olmasını “Suçlamalar değişiyor, bayrak yarışlarında bayrağın elden ele geçmesi gibi farklı yargıçlar ve mahkemeler yere düşürmeden tutukluluğumu birbirlerine geçiriyorlar” sözleri ile ifade etti. 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından içerisinde Osman Kavala’nın da bulunduğu dokuz kişinin hakkında beraatine ve 7 kişinin dosyasının ayrılmasına karar vermesi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Kararını İstinaf mahkemesi tarafından bozulması üzerine dava yeniden görülmeye başlandı. 

Osman Kavala, tutuklu bulunduğu Silivri Kapalı Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Sanıklar Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay ile çok sayıda avukat hazır bulundu. 

Pandemi önlemleri kapsamında belli sayıda gazeteci ve izleyicinin alındığı duruşmaya, İstinaf Mahkemesi’nin bozma ilamı okunarak başlandı. 

Duruşmada ilk olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevresel Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, daha önce yargılandığı iki davadan beraat ettiğini hatırlatarak, bu davadan da beraat talep etti. 

Ardından savunma yapan Avukat Can Atalay’a, mahkeme başkanının duruşma başındaki “Ben bu karara uymak zorundayım” sözlerini hatırlatarak, “Bozma kararına uymak zorunda olabilirsiniz ama bozma sonrası serbestlik ve uyma sonrası serbestlik ilkeleri gereğince beraat kararı vermeniz gerekir” dedi. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla Beşiktaş Çarşı Grubu’na üye 35 kişi hakkında açılan ve beraatle sonuçlanan davada verilen kararı 6 yıl sonra bozmasını hatırlatan Atalay, “Yargıtay gökyüzünün altındaki her şeyi dosyadaymış gibi toplamaya çalışıyor” dedi. 

Gezi Dayanışması’ndan Tayfun Kahraman savunmasında, dosyada hiçbir şekilde hukuki olarak değerlendirilebilecek bir iddianın bulunmadığını söyledi. 

Ardından söz alan Osman Kavala, istinaf mahkemesinin bozma kararının altında yatan gerekçenin farklı davaların birleştirilmesinin önünü açmak olduğunu ifade etti. Kavala, “Hiçbir delile dayandırılmadan benim ve diğer sanıkların hükümeti devirmek için gizli bir yapılanma içinde olduğumuz iddia ediliyor. Eğer Çarşı ile birleştirilirse siyasi amaçlarla yapılan bu suçlama örneğinin çarpıcı öğesi ortaya çıkacaktır. Beraat kararının bozulması davaları birleştirmek amacındadır. Davaların birleştirilmesi, sekiz yıl önce algı için hazırlanmış ama mahkemelerin verdiği beraat kararıyla inandırıcılığını kaybetmiş bir senaryoyu canlandırma teşebbüsü olacaktır” diye konuştu. 

Kavala, “Suçlamalar değişiyor, bayrak yarışlarında bayrağın elden ele geçmesi gibi farklı yargıçlar ve mahkemeler yere düşürmeden tutukluluğumu birbirlerine geçiriyorlar” dedi.

Kavala, Arthur Miller’ın McCarthy döneminde kaleme aldığı “Cadı Kazanı” adlı oyununa atıfta bulunarak, “AİHM kararının etrafından dolanmak için icat edilmiş olduğu aleni hale gelmiş olan casusluk suçlamasıyla ilgili hiçbir bulgu olmadığını iddianameyi hazırlayan savcı da biliyor, hatta itiraf ediyor” dedi. 

Kavala’nın savunması ardından mahkeme heyeti, duruşmaya karar için ara verdi. Yaklaşık iki saatlik aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verdi. Karar, oy çokluğuyla alındı. Mahkeme Başkanı Sercan Karagöz, tutukluluk kararına şehr düşerek, Kavala’nın tahliyesi yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme heyeti, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından altı yıl sonra bozulan Beşiktaş Çarşı Grubu’na üye 35 kişi hakkında açılan ve beraat kararıyla sonuçlanan dava dosyasını da inceleyecek. 

Davanın bir sonraki duruşması 6 Ağustos 2021 tarihinde görülecek. 

Dava Hakkında 

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı davasında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararını bozarak, davanın yeniden görülmesine karar verdi. 

Beraat kararının ardından yaptığı grup toplantısında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Gezi davasının hakimlerini hedef aldı. Erdoğan Osman Kavala’yı kastederek “Gezi’yi karıştıran malum kişi içerideydi, bir manevrayla beraat ettirmeye çalıştılar” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasının hemen ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde görevli üç hakim hakkında inceleme başlattı.

Savcılık da mahkemenin beraat kararına itiraz etti. Cumhuriyet Savcısı Edip Şahiner yaptığı itirazda beraat kararının bozulmasını istedi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi de (İstinaf) 22 Ocak 2021 tarihinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararını bozdu.

Yargılanan kişilerin iddianamedeki suçlamalarına yer veren mahkeme, kişilerin sosyal medya paylaşımları, basın açıklamaları ve eylemlerde atılan sloganlar gibi delillerin hükmün gerekçesinde değerlendirilmemesini bozma nedeni olarak gösterdi.

Beşiktaş Çarşı Davası

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla Beşiktaş Çarşı Grubu’na üye 35 kişi hakkında açılan ve beraat kararıyla  sonuçlanan davada verilen kararı 6 yıl sonra bozdu. Nisan 2021’de verilen kararda, Daire, sanıkların eylemlere katılıp katılmadıklarına yönelik Adli Tıp, TRT ya da TÜBİTAK’tan rapor alınmamasını, Cumhurbaşkanlığı’nın davadan haberdar edilmemesini kararına gerekçe gösterdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Aralık 2015’te sonuçlanan davada, 35 sanık için “hükümeti devirmeye teşebbüs’, ‘terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘polise direnmek’ ve ‘Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet’ suçlarından ‘yeterli, kesin ve şüpheden uzak delil’ olmaması gerekçesiyle beraat kararı vermişti.

Karara göre, dosya 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden gidecek. Mahkeme, karara uyarsa, dosyayı, birleştirme konusunda karar vermesi için Gezi ana davasına bakan 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderecek. Bu yönde karar çıkarsa iki dava birleşecek.

Kimler Yargılanıyor?

Dava kapsamında beraat eden Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden ile dosyaları ayrılan fakat daha sonra tekrar birleştirilen yurtdışındaki Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi yargılanıyor. 

Osman Kavala dava kapsamında beraat etmesine rağmen 1298 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu. Yiğit Aksakoğlu da bu süreçte 220 gün cezaevinde tutuldu.

Suçlamalar

Hazırlanan 657 sayfalık ilk iddianamede Gezi Parkı eylemleri “bir darbe kalkışması” olarak tanımlanıyor. Sanıklar temelde “protestoları örgütlemek ve finanse etmekle” suçlanıyor.

Sanıklara, bunun yanında “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Mala zarar verme”, “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme”, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet”, “Nitelikli yağma”, “Nitelikli yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamaları yöneltiliyor.

İstinaf mahkemesi ayrıca bozduğu beraat kararında sanıklar hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İddianamede 16 sanığın ayrı ayrı 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar ceza almaları isteniyor.