Teyit’in Factory 2021 Bootcamp Başvuruları Açıldı

Teyit'in, bilgi ve medya ekosistemi alanlarında çözüm geliştiren ekipler için sistem seviyesinde değişim yaratmaya yönelik geliştirdiği bir kuluçka ve topluluk programı olan Factory 2021 Bootcamp başvuruları açıldı. Son başvuru tarihi 23 Mayıs 2021 saat 23:59.

Bootcamp, bilgi ve medya ekosistemindeki sorunlara yenilikçi çözümler geliştiren ekipler için tasarlanan bir iş geliştirme programı. Bireysel başvuru kabul edilmeyen, 5-6 ve 12-13 Haziran hafta sonları gerçekleştirilecek programa katılan ekipler arasından seçilenler, altı ay boyunca Factory Kuluçka Programı desteklerinden faydalanabilecek.

Programın Amacı

Factory, Teyit’in bilgi ve medya ekosistemi alanlarında çözüm geliştiren ekipler için sistem seviyesinde değişim yaratmaya yönelik geliştirdiği bir kuluçka ve topluluk programı.

Kuluçka programında girişimlere sürdürülebilir bir iş modeli için stratejik danışmanlık, iletişim ağı gibi destekler verilirken, topluluk programıyla ekosistemdeki ekiplerin bir araya gelmesi ve işbirliği olanaklarının yaratılması için kolaylaştırıcılık yapılıyor.

Bu programın katkı sunmayı hedeflediği temel değişimler şu şekilde:

  • Bilgi aktivizmi ve ekosistemine dair farkındalık oluşturmak
  • Bilgi ekosisteminde sorunlara yaratıcı çözümler geliştiren aktörlerle işbirliğine dayalı bir topluluk oluşturmak
  • Sosyal girişimciliği, bilgi aktivizmi ve medya kuruluşları için bir iş modeli haline getirmek
  • Medyada çok sesliliğe katkıda bulunmak
  • İstihdam yaratmak ve yaratılmasına aracılık etmek
  • Benzer destek programları için model olmak
  • Ekosistem içerisinde rol modeller üretmek
  • Birbirinden ilham alan işlerin ortaya çıkması ve birbirini besleyen bir topluluk yaratmak
  • Nitelikli ve doğru bilgiye talebi güçlendirmek
  • Nitelikli ve doğru bilgiye ulaşılabilecek kanalların çeşitlendirilmesini ve erişimi kolaylaştırarak bilginin demokratikleştirilmesine katkı sunmak
Süreç

Değerlendirmeye alınabilmeniz için Bootcamp 2021 başvuru formunu eksiksiz doldurduğunuzdan emin olun. Kaydınızın alındığına dair onay almadan formu terk etmeyin, aksi halde başvurunuz değerlendirmeye alınmayacak.

Impact Hub Istanbul ve Factory ekibinin oluşturduğu değerlendirme kurulu başvurular arasından bir ön eleme yaparak 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü olumlu ya da olumsuz geri dönecek.

Ön elemeyi geçenler 27 Mayıs 2021 Perşembe ve 28 Mayıs 2021 Cuma günlerinde 20 dakika süren video görüşmelere davet edilecek. Görüşmelerin yapılacağı tarihleri şimdiden takvimlerinize not etmeniz gerekmekte. Ekibiniz, video görüşmesine katılmadığı takdirde Factory 2021 Bootcamp sürecinden çekilmiş sayılacak.

Bootcamp’e katılmaya hak kazanan ekipler ise 30 Mayıs 2021 Pazar günü açıklanacak.

Factory Bootcamp 2021 bu sene 5-6 ve 12-13 Haziran tarihlerinde çevrimiçi gerçekleştirilecek. Bu sebeple etkinliğe dünyanın her yerinden katılabilirsiniz. Bootcamp’e kabul edilen ekiplerin iki hafta sonu boyunca formda belirtilen takım üyeleriyle birlikte etkinliğin tüm oturumlara katılması bekleniyor.

Takvim 

26 Nisan 2021 – Bootcamp başvuruların açılışı

16 Mayıs 2021 – Program tanıtım ve soru cevap etkinliği

23 Mayıs 2021 – Bootcamp başvurularının kapanışı

26 Mayıs 2021 – Başvuru sahiplerine geri dönüşler

27 Mayıs 2021 & 28 Mayıs 2021 – Başvuru mülakatları

30 Mayıs 2021 – Bootcamp’e katılmaya hak kazanan ekiplerin açıklanması

5-6 ve 12-13 Haziran 2021 – Bootcamp uygulama ve kuluçkaya katılmaya hak kazananların açıklanması

Bootcamp’te Sizi Neler Bekliyor?

İki hafta sonu sürecek Bootcamp boyunca katılımcılar, mentorlar ve kolaylaştırıcılar eşliğinde misyon, vizyon, değer önermesi, iş modeli, varsayım doğrulama çalışmaları yapacak. Yanı sıra projelerini kısa zamanda, efektif biçimde aktarabilmeleri için sunum eğitimine katılacaklar.

Kazanan ekiplerin belirlenmesi için etkinliğin son gününde bir de jüri günü düzenlenerek kuluçkaya katılacak ekipler açıklanacak.

Başvuru Ön Koşulları 
  • En az iki kişiden oluşan bir takımınızın olması
  • Bilgi ve medya ekosistemindeki sorunlara yenilikçi bir çözüm önermeniz
  • Çözüm önerinizin Türkiye’de uygulanabilir olması
  • Bootcamp başvuru formunda bilgileri bulunan ekip üyelerinin 5-6 ve 12-13 Haziran tarihlerindeki etkinliğin tamamına katılmayı taahhüt ediyor olması

Ayrıca;

– Tüzel kişiliğe sahip olmayan grup ve ekipler, tüzel kişiliğe sahip kurum ve kuruluşlar (özel sektör, sivil toplum sektörü, sosyal girişimler, kooperatifler), ağlar ve topluluklar etkinliğe başvuru yapabilir.

– Çalışmalarınızın bilgi ve medya ekosistemine yönelik çözüm üretmesi beklenirken, teknoloji, içerik üretimi, platform oluşturma, gazetecilik, veri analizi gibi bilgi ekosistemiyle kesişen çalışmalar başvuruda bulunabilir.

Değerlendirilme Kriterleri 
  • Fikrin orijinalliği
  • Fikrin mevcut teknik, toplumsal ve ekonomik şartlarda gerçekleştirilebilirliği
  • Ekibin fikri gerçekleştirebilecek teknik yetkinliklere sahip olması
  • Ekibin fikri hayata geçirmek için güçlü bir motivasyonunun olması
  • Fikrin etki potansiyeli
  • Fikrin finansal sürdürülebilirliği
Kuluçka Dönemi Destekleri

1- Stratejik planlama ve danışmanlık

Bootcamp sürecini başarıyla tamamlayan ve kuluçka programına seçilen ekipler, ihtiyaçları ve projelerinin gelişim seviyelerine göre danışmanlık desteğinden faydalanabilecek. Kuluçkaya katılan her ekibin bir danışmanı olacak. Girişimin odaklandığı probleme ve çözüm önerisine bağlı olarak, danışmanlar girişimcilik veya medya ekosisteminden bir uzman olabilir. Ekiplerin daha spesifik ihtiyaçlarını karşılamak için programımızın bir de uzman mentor havuzu var. Kuluçkaya dahil olan ekipler hukuk, yazılım, sosyal etki, iletişim gibi alanlardaki ihtiyaçları için mentor havuzunda yer alan uzmanlardan danışmanlık alabilecek.

2- İş geliştirme

Bootcamp’te başlayan iş geliştirmeye yönelik uygulamalar projelerin ihtiyaçlarına ve seviyelerine göre kuluçka sürecinde de devam edecek. Belirli aralıklarla yapılan görüşmelerde takımlar danışmanlarının yönlendirmesiyle projelerine uygun iş geliştirme desteğinden faydalanacak.

3- Çalışma alanı

Pandemi nedeniyle şu an için uygun olmasa da, ihtiyaç halinde ekiplere çalışma alanı desteği de sunulabilir.

4- İletişim ağı

Kuluçkaya dahil olan ekipler Factory Topluluk, Teyit ve Impact Hub İstanbul’un uzman ağı ile tanışma ve işbirliği fırsatı edinecek.

Başvuru
  • Başvuru Formu’na buradan ulaşabilirsiniz.
  • Bootcamp başvuru formunu 23 Mayıs 2021 saat 23:59‘a kadar doldurabilirsiniz. Belirtilen tarih ve saat sonrası başvurular maalesef değerlendirmeye alınamayacak.
  • Etkinlik çevrimiçi ve Türkçe gerçekleştirilecek.
  • Programa dair sorularınızı info@factoryprogram.org adresine gönderebilirsiniz.