Zeytin Okulu’ndan Fısıldanan Sır: “Zeytinin Bi Bildiği Var!”

Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri iş birliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’de bu hafta İzmir’in Karaburun Yarımadası’na; Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Mayıs 2017’de açılan Zeytin Okulu’na pandemi koşullarında sanal bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Naime Sürenkök ve Sururi Uras’ın konuk olduğu programda “Zeytin’in bi’ bildiği var!” şiarı ile açıldığı günden bu yana Karaburun İnecik köyündeki boşaltılmış ve metruk halde bulunan eski ilkokul binasında filizlenen Zeytin Okulu’nun atölye, seminer ve bilimsel faaliyetlerini konuşma imkanı bulduk. 

2013’de temelleri atılan ve 2017’de kapılarını açan Zeytin Okulu’nu kendi sözleri ile ‘hayatı hatırlatan bir okul’ şeklinde tarif eden Sururi Uras, “Okulumuzun da içinde yer aldığı Karaburun, zeytinin endemik olarak bulunduğu bir bölge. Okulumuzda zeytinin gözünden bakmaya, zeytinle hemhal olmaya çalışıyoruz. En şahane şiir yazıldığında, en olağanüstü heykel yapıldığında, keşifler gerçekleştiğinde de her daim zeytin ağacı bu dünyada yer alıyordu. Okulumuzda da bütün bunların olmasına çalışıyoruz. Sanat da masal da akademik çalışmalar da yer alsın istiyoruz ve bu davetimiz tüm bu alanlardaki insanları okulumuza çekiyor” şeklinde konuşuyor.

Zeytin Okulu’nun açılışından bugüne gerçekleştirdiği etkinlikler hakkında bilgi veren Naime Sürenkök, piyano resitali ile açılan okulun ilk gününden itibaren bilimle ve sanatla içiçeliğini vurgulayarak şunları söylüyor: “İzmir Türk Koleji’nden kendi öğrencilerini getiren Selin arkadaşımız üniversiteliler ile birlikte E.F.E. (Ekonomi – Felsefe – Ekoloji) Çalıştayı’nı okulumuzda hayata geçirdi. Benim en çok hoşuma giden ise en son pandemi sürecinde online gerçekleştirebildiğimiz masal buluşmaları. Pandemi sürecinde maalesef fiziksel olarak bir araya gelemiyoruz ama masalın dışında Zeytin Bahçesinde Sohbet etkinliğimiz de oldu online ortamda. Bu içeriklere Youtube kanalımızdan da erişim mümkün.”

Pandemi öncesinde Zeytin Okulu’nun içinde ve bahçesinde başlattıkları ancak son dönemde online devam eden Ekolojik Okuryazarlık Atölyeleri’ni, Karaburun havzasındaki 50 bin zeytin ağacı için zeytin sineğine yönelik yapılan çalışmaları anımsatan Sururi Uras, “Zeytin Okulu kurulmadan önce Zeytince Ekolojik Yaşama Derneği’nden arkadaşlar Doğa Okulu, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Marmariç, Adatepe Taş Mektep, Nesin Matematik Köyü gibi pek çok sivil toplum kuruluşu ve dernek ile temasa geçmişler biz ne yapabilirizin ön çalışması anlamında. Okulun hayata geçmesinde bulunduğumuz bölgedeki Efes – Mimas Kültür Rotası üzerindeki zeytin ağaçlarının da etkisi var” bilgisini ekliyor.

Efes – Mimas Kültür Rotası’nın engellilerin erişim rahatlığı açısından araçla ulaşıma açık olup olmadığına dair sorumuz ise Zeytin Okulu’nun başka bir özelliğini de öğrenmemizi sağlıyor. Okulun engelliler gözetilerek tasarlandığını belirten Naime Sürenkök, “Okulumuzda engelli arkadaşlarımız da gözetilerek bir yapı tasarlanmış durumda. Çok rahat okulumuza ziyarete gelebilirler. Bir çok etkinliğimizde de engelli arkadaşlarımızı ağırlıyoruz” diyerek sözlerini noktalıyor. 

Zeytin Okulu’na ulaşabileceğiniz sosyal medya hesapları

Web Sitesi: zeytince.org

Instagram hesabı

Facebook sayfası

Twitter hesabı

Youtube Kanalı