350.org’dan ‘Küresel Adil İyileşme Buluşması’na Katılım Çağrısı

Sivil Sayfalar, Kültürhane Mersin ve ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri iş birliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’in bu haftaki programında 350.org Türkiye Direktörü Mahir Ilgaz ile 9-11 Nisan tarihleri arasında dünya ölçeğinde ve online ortamda eş zamanlı gerçekleştirilecek ‘Küresel Adil İyileşme Buluşması’nı (Just Recovery Gathering) konuştuk. 350.org tarafından organize edilen buluşmada Brezilya’dan Türkiye’ye; ABD’den Güney Afrika’ya; Britanya’dan Filipinler’e binlerce aktivist bir araya geliyor. 200’ün üzerinde atölyenin de gerçekleştirileceği buluşmada ayrıca Vandana Shiva, Greta Thunberg, Naomi Klein, Bill Mckibben gibi dünya çapında bilinen yaşam savunucuları da panellerle katkı sunacak. 

2012 itibarıyla 350.org bünyesinde çalıştığını ve şu anda 350.org Türkiye’nin ekip lideri sorumluluğunu üstlendiğini belirten Mahir Ilgaz, 350.org isminin iklim değişikliği konusunda dünyayı ilk kez uyaran bilim insanlarından James Hansen’in 2000’li yılların ortalarında yayımladığı bir makalesinde, “İklim değişikliğini %50 ihtimalle 2 derecenin altında tutabilmek için atmosferde yer alan azami karbondioksit partikülü miktarının 350 ppm ve daha altında olması gerekir” ifadesinden geldiğini kaydetti. 

Bu makaleyi okuyan iklim aktivizmi konusunda dünyanın sayılı isimlerinden Bill Mckibben’in eğitim verdiği Middlebury College’daki altı öğrencisi ile birlikte 2009’da dünyadaki iklim krizini çözmek üzere tabandan gelen bir hareket yaratmak hedefiyle 350.org’u hayata geçirdiğini dile getiren Ilgaz, “Hansen makalesini yayımladığında 380 ppm olan karbondioksit oranı günümüzde, ağır bir pandemi sürecinden geçmemize karşın, 415’i geçmiş durumda. Küresel Adil İyileşme Buluşması fikri de pandemi döneminde iklim aktivistlerinin sokak hareketini yükseltememelerinin yol açtığı, “Şimdi ne yapabiliriz?” düşüncesinden çıktı. Çevrimiçi bir ortamda dünyanın farklı yerlerinden insanlarla bir araya gelmek maksadıyla karşılıklı olarak interaktif biçimde etkileşim halinde olabileceğimiz üç günlük bir buluşma tasarladık 350.org ekibi olarak. Buluşmada dünyanın önde gelen düşünürlerinin fikirlerini paylaştığı panellerin yanı sıra hava kirliliğinden tutun doğal hayatın korunmasına; çeşitli örgütlenme biçimlerinden iklim krizinin yol açtığı sorunların çözüm yollarının paylaşılmasına kadar 200’den fazla atölye de yer alacak” bilgisini paylaştı.

Herkese açık ve tamamen ücretsiz buluşmaya adiliyilesmebulusmasi.org adresi üzerinden çok kısa bir form doldurarak katılım sağlanabileceğini; Vandana Shiva, Greta Thunberg, Naomi Klein, Bill Mckibben, Chibeze Ezekiel, Lidy Nacpil ve daha pek çok yaşam savunucusunun buluşma kapsamında paneller düzenleyeceğini aktaran Mahir Ilgaz, “Kendi alanlarında dünya çapında bilinen, öne çıkan bu konuşmacılar genel olarak ilham vermek ve aktivistleri harekete geçirmek üzere buluşmada yer alıyorlar. Bu paneller kadar önemli ve çok çeşitli alanlara dağılmış spesifik atölyeler de yer alıyor Küresel Adil İyileşme Buluşması’nda. Katılım anlamında ülke olarak hayli iyi durumdayız diyebilirim. Buluşmaya katılmak üzere form dolduran kişi sayısında ABD ve İngiltere’nin ardından 3. olabilmek için Brezilya ile tatlı bir rekabet halindeyiz. Umarım iklim krizine karşı aktivizmi yükseltmek adına düzenlemek durumunda kaldığımız son buluşmalardan birisi olur Küresel Adil İyileşme Buluşması. On sene sonra aynı konuda yeniden bir buluşma hazırlamak gerektiğinde çok geç kalmış olabiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

Detay bilgi için buraya ya da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.