Hak Örgütlerinden “Gözaltına Alınan Hak Savunucuları Serbest Bırakılsın” Çağrısı

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Yurttaşlık Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı ortak bir açıklama yayınlayarak, gözaltına alınan hak savunucuları, avukat ve STK temsilcilerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

20 Kasım 2020 sabahı Diyarbakır ve çevre illerinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında çok sayıda hak savunucusu, avukat ve STK temsilcisi evleri basılarak gözaltına alındı. Gözaltların gerekçesini Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturma kapsamındaki iddialar oluşturuyor.

“Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” açıklaması yapan 6 hak örgütü, açıklamada CMK 145. maddesinde düzenlenen “çağrı üzerine ifade alma” yerine gözaltı kararı çıkarılarak sabahın erken saatlerinde ev baskını yapılmasını “tipik bir yargı yolu ile baskı politikası” olarak nitelendiriyor.

Hukukta Reform İradesine Karşın, Savcılıkların Eski Alışkanlıklarını Sürdürmesi Önlenmeli!

Gözaltına alınanların tamamına yakınının hak ve hukuk mücadelesi yürüten avukatlar ve kuruluş temsilcileri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, özelikle avukatların bu şekilde göz altına alınmasının “savunma hakkının değersizleştirilmesi ve vatandaşın savunmasız bırakılmak istenmesini” gösterdiği kaydediliyor.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün kısa süre önce tutuksuz yargılamanın asıl, tutuklamanın istisna olduğunu hatırlatmasına rağmen, “yargı pratiklerinin güvenlikçi anlayış ekseninde devam ettirilmesi kesinlikle kabul edilemez” denilen açıklamada, siyasi iktidarın hukukta reform iradesi açıklamasına rağmen savcılıkların eski alışkanlıklarını sürdürmek istemesinin önüne geçilmesi gerektiği vurgulanıyor.

6 hak örgütü ayrıca, BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne göre, demokratik faaliyet yürüten hak ve hukuk örgütlerinin yönetici ve üyelerinin bu şekilde bir muameleye maruz bırakılmalarının, Bildirgeye de aykırı olduğu hatırlatıyor.