Pandemi Tatil Alışkanlıklarını Nasıl Değiştirdi?

29 Ağustos 2020
Tüm dünyada alışkanlıkların değişmesine neden olan Covid-19 salgını nedeniyle mart, nisan ve mayıs aylarını önlem amacıyla evlerinde geçiren pek çok kişi, yaz mevsiminde alternatif tatillere yöneldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteller için yayınladığı koronavirüs tedbirleri çerçevesinde, sosyal mesafenin sağlanabileceği, kapalı mekânlardan uzak ve sakin bir tatil geçirmek isteyenler, bu süreçte ekolojik tatili daha fazla tercih eder oldu. Narköy Ekolojik Otel ve Eğitim Merkezi ile Vadi Alaçatı yöneticileri, pandemiyle birlikte değişen tatil alışkanlıklarını ve ekolojik tatili Sivil Sayfalar için anlattı.

Ekolojik tatil seçeneğini sunan Narköy Ekolojik Otel ve Eğitim Merkezi kurucularından Nardane Kuşcu, işletmelerinin bir organik tarım ve eğitim çiftliği kurmak istediği hayalle başladığını dile getiriyor.

Kendisi ilkokul öğretmeni olan Kuşçu, Kocaeli’nde hayata geçirdikleri Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin başlangıcında ailesinin büyük katkıları olduğunu belirtiyor.  Organik tarım ve eğitim çiftliğinin içine ekolojik bir otel yaparak, günün değişen ihtiyaçları ve ekosistemin iletişim prensiplerine uygun bir işletmek kurmak istediklerini anlatan Kuşçu, “Amacımız, coğrafyasına  özenli ve komşularıyla işbirliği içinde, tarihini ve kültürünü koruyan, atalık tohumlarımızla yetiştirdiğimiz gıdalarla ve hatta yabani bitkilerin de katkılarıyla beslenilen, mevcut doğayı, kültürü, tarihi koruyan ve kendine yetebilen bir  örnekte  ekoturizm, eğitim turizmi yapmaktı. Pandemi süreci doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi” diyor.

Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde yönetici olan Boğaç Şener ise, “Yaşanan salgın sonrası, belli bir eğitim seviyesinin üstündeki kesimde turizm ve turizme bağlı seyahat alışkanlıklarının değiştiğini bizzat deneyimleyerek görüyoruz. Öncelikle insanlar tatillerini kendi araçları ile erişebilecekleri, uçak, otobüs kullanmayacakları rotalara kaydırmaya başladı. Bunun yanında sağlıklı yaşamın, doğa içinde olmanın ve sağlıklı gıdalara ulaşmanın önemi bir kez daha çok net bir şekilde ortaya çıktı” diyor.

Pandemiyle birlikte Narköy’e yönelik artan bir talep olduğunu dile getiren Şener, “Salgının başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 ay otelimizi kapattık ve misafir kabul etmedik. 5 Haziran itibariyle gerekli önlemlerimizi alarak kapılarımızı açtık. Geçtiğimiz yıllara kıyasla, temmuz ve ağustos ayları için yüzde 25 civarı bir artış söz konusu” diyor.

“Pandemi İçin Bizim Özellikle Bir Şey Yapmamıza Gerek Kalmadı”

ekolojik tatilİzmir Çeşme’de bulunan Vadi Alaçatı İstanbul’un kalabalığından kaçanların adresi olmak için 2013 yılında kurulmuş. Pandeminin neden olduğu etkilerinin uzun vadede devam edeceğini belirten Vadi Alaçatı kurucularından Bülent Özcan, “Turizm alışkanlıkları elbette değişti, fakat içselleştirildiğini düşünmüyorum. İnsanımız bilime ve bilim insanlarına itibar etmiyor, söylenenlerin havada kaldığını şahit olduklarımızla teyit edebiliyoruz” diyor. Vadi Alaçatı’da en başından beri tasarımında mesafeye, mahremiyete, sağlığa, enerjinin tamamını kendi üretimine, sürdürülebilirliğe odaklandığı ifade eden Özcan, “Pandemi için bizim özellikle bir şey yapmamıza gerek kalmadı, biz zaten bu duruma başından beri hazırmışız” diyor.

Pandemiyle birlikte ekolojik tatile ilginin arttığını ve önümüzdeki dönemde de artacağını belirten Özcan şöyle devam ediyor: “İnsanımız maalesef doğadan kopmuş. Kopartılmış demek kolaycılık, kopmayı da istemiş, yoksa kimse size zorla bir şey yaptıramaz. Bu bizim için sorun, çünkü bu süreçte kelebekten, çekirgeden, ottan, çiçekten korkan insanlarla tanıştık. Bu durum çok üzücü, insanın dünya denen bu güzel mavi gezegenden kopuşunun acı gerçeği, bu gezegene ait bir türün gezegeni paylaştığı diğer canlılara bakışı onları yok etmeye yönelik.”

Pandemi öncesi ve sonrası Vadi Alaçatı’nın iş planında tek değişikliğin ateş ölçme aletleri olduğunu ifade eden Özcan, “Biz odalarımızı ilk günden beri sabunlu sularla yıkarız, tasarımımız buna göre dizayn edildi. Banyonun tüm yatay ve düşey yüzeyleri bizde hortumlarla sabunlu suyla yıkanır, aynı şekilde devam ediyoruz. Sürdürülebilir olmayan tesisler için bu yeni durum büyük sıkıntı. Bizim tasarımlarımız geleceğe dönük. Temel felsefemiz sürdürülebilirlik” diye konuşuyor.