“Koronavirüs Salgınında Birlikteyiz, Birlikte Yaşamaya Devam Edelim!”

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu, koronavirüs krizinin otasında krizin en büyük mağdurlarından göçmenlerle birlikte yaşama devam etmek için “Türkiye’deki tüm göçmenlere Mültecilik hakkı verilsin!” diyerek yeni bir imza kampanyası başlattı.

Koronavirüs salgını yaşanan bu günlerde Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre 3000’e yakını Suriyeli toplamda 4 bin kadar göçmen doktorun da koronavirüs ile mücadele ettiğini ve 2 göçmen doktorun hayatını kaybettiğini hatırlatan aktivistler her türlü probleme karşı göçmenlerle birlikte mücadele edildiğinin altını çiziyorlar. 

İmza kampanyasına Adalet Zemini, Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, Halklar Arası Dayanışma Köprüsü Derneği, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu, İzmir Müzisyenler Derneği, Mülteci Medyası Derneği gibi kurumların dışında Atilla Aytemur, Berrin Sevimli, Burhan Kavuncu, Evrim Kepenek, Fatma Akdokur, Fatma Örgel, Ferda Keskin, Ferhat Kentel, Gülayşe Koçak, Hidayet Şefkatli Tuksal ,İslam Özkan, Jale Mildaoğlu, Mehmet Ali Devecioğlu, Mehmet Arif Koçer, Nurcan Kaya, , Şenol Karakaş, Yasin Altıntaş, Yıldız Önen, Yasemin Kipkurt, Zeycan Alkış gibi isimler destek veriyor.

Metinde salgının ekonomik sonuçlarından da en çok etkilenenlerin hem Türkiyeli işçiler hem de göçmenler olduğunu altı çiziliyor. İşyerlerinin kapalı olduğu şu günlerde göçmelerinde diğer emekçiler gibi işsiz kaldığını ve Adana’da polis kurşunu ile ölen Ali Hemdan gibi kayıtsız çalıştırılan göçmenlerin en az yarısının işsiz olduğundan söz ediliyor.

Yıllardır göçmenlere bir statü verilmediği ve temel haklardan yoksun bir şekilde zorla sürdürdükleri hayatlarının korona krizinde daha da kötüleştiği belirtilen açıklamada, göçmenlerin mültecilik hakkı tanınmadığı için devlet yardımlarından yararlanamadıkları, sağlık hizmeti alamadıkları hatırlatılıyor. Tüm göçmenler için salgın süresince geçici vatandaşlık hakkı verilmesi, tedavi olma kısıtlamaları kaldırılması, devlet yardımlarından yararlanabilmeleri, en azından salgın döneminde sınır dışı edilme korkusu olmaksızın yaşayabilmelerinin sağlanması çağrısında bulunulan açıklamada, göçmen sorununun kalıcı olarak çözümü için, tüm göçmenlere yasal bir şekilde çalışabilecekleri, korkmadan yaşayabilecekleri olanakları sağlayan, mültecilik hakkı tanınması talep ediliyor.

İmzacı olmak için tıklayınız