Kızılay Koronavirüse Karşı Seferberlik İlan Etti

Kızılay, Koronavirus salgınını “afet” olarak tanımlayarak, ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla seferberlik ilan etti. Kızılay'ın pandemi sürecindeki çalışmalarını konuştuğumuz Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, yakın zamanda COVID-19 tedavisinde antikor içeren ilk plazma bağışını almaya başladıklarını hatırlatarak, “Daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmak için ise hayırseverlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Gün dayanışma günü” diyor.

Kızılay’ın Koronavirüs’e karşı aldığı önlemleri, faaliyete geçirdiğiniz yeni uygulama ve sosyal yardımları bize özetler misiniz?  COVID-19 ile mücadelede kurumsal olarak bir strateji ve eylem planı hazırlandı mı? 

Kerem KınıkKoronavirüs salgını Türkiye’de yayılmadan hemen önce planlarımızı hazırlamıştık. İlk günden bu yana da hem devlete hem de ihtiyaç sahiplerine destek olmaya devam ediyoruz. Ülke genelindeki şubeler, temsilcilikler, gönüllüler, üyeler ve çalışanların dâhil olduğu yaklaşık 30 bin Kızılaycı ile vatandaşların ihtiyacını karşılıyor ve bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Plan dâhilinde sosyal yardım çalışmalarımızı da arttırdık. 

Karantina yurtlarındaki yaklaşık 20 bin kişiye üç öğün yemek veriyoruz. Milyonlarca öğün yemek dağıttık. Ulaştırmayı hedeflediğimiz 150 bin aileye gıda paketi, 100 bin aileye hijyen setlerinin yarısından fazlasını dağıttık. 75 bin aileye de 400’er TL nakit desteği sağlıyoruz. 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların ihtiyaçlarını da şubelerimiz ve gönüllülerimiz eliyle kapı kapı dolaşarak karşılıyoruz.

Kurban paylarından hazırlanan 1 milyon kutu kavurma konservesi de yurt genelinde ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. İhtiyaç sahipleri için dezenfektan üretimine başladık. Sağlık Bakanlığı’na da önemli bir katkı sağlıyoruz. İhtiyaç halinde kullanılması için Sağlık Bakanlığı’na sahra hastanesi için çadırlar üretiyoruz. İstanbul ve Ankara Ulusal Kan Bankası Referans laboratuvarlarındaki Koronavirüs tanı kapasitesini de Sağlık Bakanlığı’nın hizmetine sunduk. Ayrıca üniversite hastanelerindeki sağlık personelinin ihtiyaçlarının karşılanmasına da destek oluyoruz. 

Vefa Sosyal Destek Gruplarına da dâhil olduk. Kendi geçimini sağlayabilecek varlıklı insanlarımız var. Onlar sadece sipariş veriyorlar, biz de alış verişlerini yapıyoruz. Yüz binlerce ihtiyaç sahibine yardım ulaştırdık.Örneğin bir yaşlı vatandaşımız köpeğini gezdirmemiz için bile aradı, onlara da yardımcı oluyoruz.

Koronavirüsü ‘Afet’ Olarak Değerlendirmek

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Kızılay’ın yürüttüğü faaliyetleri, hangi birim koordine ediyor? Bu amaçla yeni bir birim kuruldu mu?

İhtiyaç sahiplerine destek olmak adına kurum olarak seferberlik ilan ettik. Tüm birimlerimiz koordineli bir şekilde yardımları ulaştırmak için hareket ediyor. Afet uzmanlarımız, halk sağlığı uzmanlarımız, şubelerimiz, üyelerimiz, Genç Kızılay teşkilatlarımız, gönüllülerimiz, kadın kollarımız, genel müdürlük birimlerimizin hepsi teyakkuz halinde çalışmalarını yürütüyor. Bu salgını da afet olarak nitelendirebiliriz. O sebeple var olan birimlerimiz operasyonu yönetme kabiliyetine sahiptir. Afete hazır bir kurum olarak her koşulda insanlarımıza yardım ediyoruz.

COVID-19 salgınıyla mücadeleye ayırdığınız kaynaklar, Kızılay’ın yurtdışı operasyonel kabiliyetini azalttı mı?

KızılayKızılay 152 yıllık bir tarihe sahip. Tarihinde şahit olduğu olaylar operasyonel kabiliyetini de güçlü hale getiriyor. Kızılay, ülkemizin yanı sıra onlarca ülkede yardım çalışması yürütürken, 17 ülkede de daimi temsilciğiyle hizmet veriyor. Söz konusu daimi temsilcilikler, ülkemizdeki yardım çalışmalarından bağımsız olarak, bulundukları ülkede işbirliği yaptıkları Kızılay veya Kızılhaç dernekleri ile birlikte insani yardım çalışmalarında bulunuyor. Ya da o ülkelere gitmeyen diğer yardım kuruluşlarının finansmanıyla ihtiyaç sahiplerine yardım yapıyor. Ülkemizde yürüttüğümüz yardım çalışmalarının miktarını da daha önceden planlıyoruz. Acil durumlar içinse her zaman mali kaynağımızı hazır tutuyoruz. Sağ olsun hayırseverlerimiz de bizi bu konuda yalnız bırakmıyor. Bunları göz önüne aldığımızda da tüm operasyonların planlarının ayrı olduğunu söyleyebilirim. 

Kızılay, Vefa Sosyal Destek Grubu ile ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımlarına da katılıyor. Korona ile mücadelede, Kızılay diğer STK’lar ile işbirliklerinden bahseder misiniz?  

Dünyanın farklı coğrafyalarına milletimizin yardım elini ulaştıran bir kurum olarak hayırseverlerimizin desteği her zaman gücümüze güç katıyor. Başarılı yardım çalışmalarımız insani yardım kuruluşlarının, ülkelerin ve yurt dışındaki kurumların da ilgisini çekiyor. STK’lar dâhil birçok kurum ve kuruluşla birlikte ihtiyaç sahipleri için insani yardım faaliyetleri ve iyileştirme projeleri yürütüyoruz. Konu ihtiyaç sahiplerine yardım etmek olunca, Kızılay’ın da kapısı bu konuda herkese açık. 

“İyileşenleri Diğer Hastaların Kahramanı Olmaya Davet Ediyoruz”

COVID-19 tedavisinde kullanılmak üzere, Kızılay antikor içeren ilk plazma bağışını aldı. Kızılay, Korona hastalarının tedavisinde, kan bağışlarını artırmak için hangi faaliyetleri hayata geçiriyor?

Kızılay kan bağışıSağlık Bakanlığımız iyileşen hastalarımızın bilgisini bizimle paylaştı. İyileşme oranının en fazla görüldüğü 10 ilde, bu kişilerin bulundukları yerlere kadar ayaklarına kadar gideceğiz. İstanbul, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Samsun, Antalya ve Denizli ilerimizdeki merkezlerde bağışlar alınacak. Bu 10 ilimiz başta olmak üzere, iyileşmiş hasta sayımız ilerleyen günlerde geometrik olarak artacak. Uyguladığımız testlerin miktarı arttıkça semptom göstermeden hastalığı atlatmış olanların da farkına varılacak. Onlara da plazma bağışında bulunmaları için hatırlatmalarımız olacak. Şu anki kapasitemizle günde 750 bağışçımızdan plazma alabilir durumdayız. Kan vermek isteyen bağışçılarımız bizimle temasa geçtikten sonra şartları uygunsa kan verebilirler. İyileşmiş bütün kahramanlarımızı cephede savaşmakta olan diğer hastaların da kahramanı olmaya davet ediyoruz.

Vatandaşlara, bağışçılara ve yardım talebinde bulunanlara bir mesajınız var mı?

Her afeti atlattığımız gibi bunu el birliğiyle atlatacağımızı vatandaşlarımıza bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Vatandaşlarımız kurallara riayet etsinler. Sosyal mesafeyi korusunlar. İhtiyaç sahiplerine de desteğimizin her zaman süreceğini belirtmek istiyorum. Kızılaycılar sahada dur durak bilmeden ihtiyaçları karşılıyor. Daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmak için ise hayırseverlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Gün dayanışma günü.