Sesli Dosya (2): Dernekler Kanunu’ndaki Düzenleme ve Örgütlenme Özgürlüğü

STGM’den Genel Koordinatör Tezcan Eralp Abay ve Hak İnisiyatifi Derneği Genel Başkanı Mehmet Arif Koçer, Sesli Dosya’da  Dernekler Kanunu'nda yapılan değişikleri örgütlenme özgürlüğüne etkileri üzerinden değerlendirdi.

Sesli Dosya’da bu hafta 26 Mart’ta Dernekler Kanunu’nda yapılan değişikliklerin sivil topluma etkisini ele alıyoruz.  Yapılan bu değişiklik, derneklerin işlemlerinin büyük kısmının elektronik ortamda yapabilmesine olanak sağlıyor. Bu değişiklik aynı zamanda Derneklere üyelerini raporlama yükümlülüğü getiren maddeler içeriyor. Buna göre, Dernekler, üyeliğe kabul edilenler ile üyeliği sona erenlere ait bilgileri kırk beş gün içinde ilgili (il/ilçe) sivil toplumla ilişkiler birimlerine bildirmekle yükümlüler. Bu bildirimleri yapmayan dernek organlarına idari para cezası kesilmesi öngörülüyor.

Sesli Dosya’da Dernekler Kanunu’nda yapılan söz konusu değişikliklerin hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını, neleri kapsadığını, bu değişikliklerle neyin amaçlandığını, olumlu bulunan ve eleştirilen hususları sivil toplumdan iki uzman değerlendirdik. Değişikliğe ilişkin bir bilgi notu hazırlayan STGM’den Genel Koordinatör Tezcan Eralp Abay ve Hak İnisiyatifi Derneği Genel Başkanı Mehmet Arif  KOÇER, Dernekler Kanunun’da yapılan değişikleri yorumladı. Dernek üyelerin tümünün yetkili makamlara bildirilmesini zorunlu kılan değişikliğin örgütlenme özgürlüğünü kısıtladığını ve demokratik bir toplumda özgürlüklerin sınırlanmasındaki temel kriterlerden “orantılılık” ölçütüne uymadığını savunan Eralp ve Koçer, değişikliğin, iç hukuka ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal etmesini öngördüklerini ifade ediyorlar.