Derneklere Üye Bildirim Zorunluluğu TBMM’de Kabul Edildi

TBMM’de dün gece  kabul edilen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” kapsamında derneklere üyelerini bildirme yükümlülüğü getirildi. İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Dernekler Kanununa getirilen bu sınırlamalar,meşru bir amaç taşımamakta; açıkça dernek üyelerinin fişlenmesinin önünü açmaktadır” dedi.

TBMM’de kabul edilen  “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” isimli torba yasada Koronavirüs kapsamında alınan kararlar yer alıyor. Kabul edilen torba yasanın kapsamında ‘sivil topluma fişleme getirildiği’ yorumlarıyla karşılanan Dernekler Kanunu’nda değişiklik yapılması da yer alıyor. Kabul edilen karara göre; dernekler yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeliklerine seçilenlerin yanı sıra üyelere de üyeliklerini bildirme zorunluluğu getiriliyor. Dernek üyelikleri kabul edilen ya da sona eren vatandaşların 45 gün içerisinde bildirimleri yapılacak. Ve dernekler, altı ay içinde üyeliği devam edenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını mülki idare amirliğine bildirecek. Bu bildirimi yerine getirmeyen dernek yöneticileri hakkında 500 lira idari para cezası uygulanacak.

İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu yasayla ilgili yaptığı açıklamada, “Dernekler Kanununa getirilen bu sınırlamalar, meşru bir amaç taşımamakta; açıkça dernek üyelerinin fişlenmesinin önünü açmaktadır” dedi.

Konuyla ilgili TBMM tutanağını okumak için tıklayınız.