Sesli Dosya (1): Sivil Toplumun İnfaz Yasasına İtirazları

Sesli Dosya isimli yeni podcast programımızın ilkinde, TBMM’de görüşmeleri devam eden ceza infaz teklifi ve teklife yapılan itirazlar,  Adalet Sistemi İzleme Derneği Başkanı Kadri İnce ve Gazete Duvar yazarı Berrin Sönmez'in katılımıyla değerlendirildi.

Derya Kap’ın hazırlayıp sunduğu Sesli Dosya’da infaz sürelerini kısaltmayı ve denetimli serbestlik sürelerini genişletmeyi amaçlayan 3. Yargı paketi konuşuldu. Yasa teklifinin bazı maddeleri olumlu bulunurken, düşünce suçları ve siyasi suçlar nedeniyle mahpus olanların infaz indiriminden faydalanmasına izin vermeyen ancak cinsel suçlarda ve uyuşturucu suçlarında ceza indirimini öngören maddeleri, STK’ların  ve muhalefet partilerinin itirazlarına neden oluyor. Partiler arasında yapılacak ikinci tur görüşmelerin ardından, bazı maddelerinde muhtemel bir revizyonla, teklifin gelecek hafta TBMM’de görüşülmesi bekleniyor.

Sesli Dosya’da infaz teklifine ilişkin görüşüne başvurulan Gazete Duvar yazarı ve feminist- aktivist Berrin Sönmez, kadın hareketinin kadın karşıtı infaz teklifine itiraz ettiğini ve muhalefet partilerinin de Meclis’te tavrını ortaya koymaları gerektiğini söyledi.

Denge Denetleme Ağı Yargı Reform Grubu sözcüsü ve Adalet Sistemi İzleme Derneği Başkanı Kadri İnce ise teklifin bazı hükümlerinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık taşıdığını ve revize edilmeden kabulü halinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini öngördüğünü belirtti.